Όσοι από εμάς ήμασταν καπνιστές παλαιότερα γνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι να δια κόψουμε το τσιγάρο. Και πόσες φορές το προσπαθήσαμε, χωρίς επιτυχία, μέχρι να το καταφέρουμε.

Ας δούμε μερικές συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε την απόφαση μας και  σε στιγμές αδυναμίας να μην υποκύψουμε.

 

  1. Πλάνο

Μια μικρή προετοιμασία μπορεί να σας βοηθήσει να μπείτε στη νοοτροπία για να σταματήσετε το κάπνισμα και  να διαχειριστείτε καλύτερα την πρώτη εβδομάδα έως 10 ημέρες μετά το τελευταίο τσιγάρο σας, το οποίο σύμφωνα με την American Lung Association, είναι το  πιο διάστημα.

  1. Υπομονή

Θυμηθείτε, η διακοπή του καπνίσματος είναι μια διαδικασία, όχι ένα γεγονός.

Καθίστε, χαλαρώστε και σκεφτείτε το χρόνο ως έναν από τους καλύτερους φίλους σας. Όσο περισσότερο χρόνο βάζετε ανάμεσα σε εσάς και το τελευταίο τσιγάρο που καπνίζατε , τόσο ισχυρότεροι θα γίνετε. Να έχετε υπομονή με τον εαυτό σας και με τη διαδικασία.

  1. Θετική σκέψη

Έχει ειπωθεί ότι ο μέσος άνθρωπος έχει περίπου 66.000 σκέψεις κάθε ημέρα και ότι τα δύο τρίτα είναι αρνητικά. Κατά πάσα πιθανότητα πολλές από αυτές τις αρνητικές σκέψεις στοχεύουν στον εαυτό μας. Αντιμετωπίστε το, είμαστε σχεδόν πάντα οι χειρότεροι κριτές του εαυτού  μας.

Η θετική σκέψη  μπορεί να σας βοηθήσει να αντέξετε τα σκαμπανεβάσματα της διάθεσής σας ώστε  επιτύχετε το στόχο σας για να σταματήσετε το κάπνισμα.

 

  1. Φροντίστε τον εαυτό σας.

Η φροντίδα του σώματός σας, ειδικά καθώς προχωράτε στη διακοπή καπνίσματος, θα σας βοηθήσει να ελαχιστοποιήσετε  τη έλλειψη της νικοτίνης. Να τρέφεστε σωστά, να ενυδατώνεστε και να γυμνάζεστε.

 

  1. Αποφύγετε το αλκοόλ

Το αλκοόλ και το κάπνισμα συμβαδίζουν, με μελέτες που δείχνουν υψηλά ποσοστά υποτροπής σε άτομα που δεν ελαττώνουν τη λήψη αλκοολούχων ποτών. Μη βιάζεστε. Θα έρθει η στιγμή που θα μπορείτε να πιείτε ένα ποτό χωρίς να σας  προκαλεί την επιθυμία να καπνίσετε, αλλά μην περιμένετε να είναι εντός του πρώτου μήνα, ή ίσως ακόμη και των πρώτων μηνών.

 

  1. Διαχειριστείτε το άγχος

Η συναισθηματική μας ευεξία είναι εξίσου σημαντική. Το άγχος και ο θυμός είναι πιθανώς δύο από τις μεγαλύτερες αιτίες καπνίσματος που αντιμετωπίζουμε και μπορούν να δημιουργήσουν και να απειλήσουν τα προγράμματα διακοπής μας εάν δεν είμαστε προσεκτικοί. Πάτε μια βόλτα, κάντε ένα ζεστό μπάνιο, πάρτε βαθιές ανάσες για να χαλαρώσετε και να ηρεμήσετε.

 

Η διακοπή του καπνίσματος είναι ένα ταξίδι. Πάρτε το απλά και χαλαρά. Θα  διαπιστώσετε ότι αυτό που ξεκίνησε ως μια δύσκολη κατάσταση, σύντομα,  γίνεται μια ευχάριστη πρόκληση.