Σήμερα, βιώνουμε μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση. Σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι πρέπει να έρθουν αντιμέτωποι με την πείνα ενώ πολλοί άλλοι, δεν τρέφονται λάθος εξαιτίας του υποσιτισμού, αλλά εξαιτίας της υπερβολικής κατανάλωσης πρόχειρου φαγητού. Αυτή η τελευταία μορφή κακής διατροφής, προωθείται σε μεγάλο βαθμό από εταιρείες τροφίμων που έχουν ανακαλύψει την λατρεία των ανθρώπων για τα γλυκά, η οποία όμως, συχνά γίνεται εθισμός.
Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι σήμερα 2,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υπέρβαροι. Σύμφωνα με το The Lancet, ένα κορυφαίο ιατρικό περιοδικό, αυτό αποτελεί μια «ωρολογιακή βόμβα» που θέτει σε κίνδυνο τη μελλοντική υγεία των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.
Στο Let Them Eat Junk
Πώς ο καπιταλισμός δημιουργεί την πείνα και την παχυσαρκία, διερευνώνται πολλές διαστάσεις των παγκόσμιων προβλημάτων διατροφής. Για παράδειγμα, είναι πλέον δεδομένο για τους σχολιαστές, να αναφέρονται σε μια «παγκόσμια επιδημία παχυσαρκίας». Ενώ αυτή η συνειδητοποίηση είναι καλή, εύχομαι να δοθεί περισσότερη προσοχή στην «παγκόσμια επιδημία πείνας», παρόλο που πολλοί άνθρωποι θεωρούν η κατάσταση ήταν ίδια από πάντα.
Αλλά πρέπει πραγματικά να αποδεχθούμε ότι η αιτία του ενός τρίτου όλων των παιδικών θανάτων κάτω των πέντε ετών είναι ο υποσιτισμός και ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, 16.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν κάθε μέρα εξαιτίας συνθηκών που σχετίζονται με την πείνα.
Ακόμη και στην πλούσια Αμερική πάνω από 45 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στη φτώχεια. Επιπλέον, το 20% όλων των αμερικανικών νοικοκυριών εξαρτώνται από κουπόνια σίτισης, συμπεριλαμβανομένων 22 εκατομμυρίων παιδιών. Ωστόσο, το Κογκρέσο μείωσε το πρόγραμμα κατά 7 τοις εκατό το 2014, παρά τη συγκλονιστική αύξηση της φτώχειας, που έκανε τα νοικοκυριά των ΗΠΑ που εξαρτώνται από τα κουπόνια να αυξηθούν κατά 52% τα τελευταία 5 χρόνια.
Παραγωγή και διανομή καλαμποκιού στις ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ παράγουν το 40% της παγκόσμιας συγκομιδής καλαμποκιού, πολύ περισσότερο από άλλες χώρες, αλλά εξάγουν μόνο το 15%. Αν και το καλαμπόκι μπορεί να είναι μια υγιεινή τροφή, στις ΗΠΑ είναι πολύ μικρή η ποσότητα που καταναλώνεται άμεσα, ως ακατέργαστο προϊόν, γιατί πάνω από το 40% μετατρέπεται σε αιθανόλη για να «ταΐσει» αυτοκίνητα, ενώ το 36% χρησιμοποιείται ως τροφή για ζώα και μεγάλο μέρος του υπόλοιπου (εκτός από τις εξαγωγές) μετατρέπεται σε σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης (HFCS), το οποίο αποτελεί κύριο γλυκαντικό των περισσότερων πρόχειρων φαγητών και σημαντικό παράγοντα για την κακή υγεία: διαβήτης, καρδιακές προσβολές, παχυσαρκία, παθήσεις του λιπώδους ήπατος κ.λπ. Κατά μέσο όρο τα παιδιά της Αμερικής λαμβάνουν 20% των θερμίδων τους από HFCS.
Σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης (HFCS)
Το HFCS είναι το γλυκαντικό που υπάρχει στα περισσότερα jank food, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι η νούμερο ένα πηγή θερμίδων στην διατροφή των Αμερικανών. Είναι φθηνότερο από τη ζάχαρη που προέρχεται από ζαχαροκάλαμο ή ζαχαρότευτλα, – κυρίως επειδή η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιδοτεί το καλαμπόκι και έχει επιβάλει εισαγωγικούς δασμούς σε άλλες πηγές ζάχαρης. Ο μέσος Αμερικανός καταναλώνει 41,5 λίβρες HFCS ετησίως. Ο Δρ Lobstein από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας υποστήριξε ότι η βιομηχανία τροφίμων στοχεύει ιδιαίτερα στα παιδιά, επειδή οι διατροφικές τους συνήθειες διαμορφώνονται νωρίς ενώ συνεχίζονται καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής τους.
Τα παιδιά τρώνε τώρα περισσότερο από ό,τι έκαναν πριν από τρεις δεκαετίες, «πράγμα που μεταφράζεται σε περίπου 20 δισεκατομμύρια επιπλέον δολάρια για τη βιομηχανία τροφίμων».
Έχοντας ανακαλύψει εδώ και πολύ καιρό ότι οι περισσότεροι άνθρωποι αγαπούν τα γλυκά, η βιομηχανία τροφίμων προσθέτει τώρα HFCS στα περισσότερα μεταποιημένα τρόφιμα (74% των συσκευασμένων τροφίμων). Η έρευνα που δημοσιεύθηκε πριν από ένα χρόνο στο περιοδικό “JAMA Internal Medicine” υποστηρίζει ότι τα άτομα που καταναλώνουν 25% από προϊόντα με προσθήκη ζάχαρης, σχεδόν τριπλασιάζουν την πιθανότητα θανάτου τους από καρδιακές παθήσεις. Επιπλέον, είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι η υψηλή πρόσληψη προστιθέμενης ζάχαρης μπορεί να είναι αιτιώδης παράγοντας για καρκίνο, διαβήτη, λιπώδη ηπατική νόσο και πολλές άλλες χρόνιες ασθένειες. Από τη μία πλευρά, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δίνει μεγάλες επιδοτήσεις στη βιομηχανία καλαμποκιού, ενώ από την άλλη, το USDA (Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ) ισχυρίζεται ότι οι πιο υγιεινές δίαιτες θα εξοικονομούσαν 75 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε ιατρικά έξοδα, τα οποία τώρα περιλαμβάνουν 16 εκατομμύρια Αμερικανούς με καρδιακά νοσήματα, 25,8 εκατομμύρια με διαβήτη και 31% με λιπώδη ηπατική νόσο.
Εναλλακτικές μεθόδοι
Τα τρόφιμα θα μπορούσαν όλο και περισσότερο να προμηθεύονται με φιλικά προς το περιβάλλον μέσα που ελεγμένα από προηγμένες μελέτες στην οικολογία, καθώς και από πρακτικές γνώσεις που αποκτώνται σε τοπικό επίπεδο. Τα αγροκτήματα θα μπορούσαν ως επί το πλείστον να διευθύνονται από συνεταιρισμούς, οικογένειες ή κοινοτικές μορφές οργάνωσης. Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, θα μπορούσε όλο και περισσότερο να γίνει κατανοητό πόσο πολύ εξαρτάται η καλή υγεία εξαρτάται από την υγιεινή διατροφή, πως όλη η ανθρώπινη εξέλιξη εξαρτάται από την περιβαλλοντική άνθηση και πως η διατροφή πρέπει να είναι μέρος αυτής της διαδικασίας.
Πηγή: thephilosophicalsalon.com
Επιμέλεια: Άννα Σαϊνίδου