Νιώθετε εξαντλημένοι αυτή τη στιγμή; Αναρωτιέστε γιατί είστε πάντα κουρασμένοι και νυσταγμένοι και πότε θα έχετε την ευκαιρία για έναν γρήγορο υπνάκο; μήπως φοβάστε ότι ξυπνήσετε ξανά τη νύχτα;
Εάν περνάτε κάθε μέρα με αυτόματο πιλότο και φαντασιώστε τον ύπνο όποτε είναι ανθρωπίνως δυνατό, αυτό το άρθρο είναι για εσάς. Ακόμα κι αν είστε τόσο κουρασμένοι που νιώθετε ότι αυτό είναι το νέο σας φυσιολογικό, υπάρχει βοήθεια. Αφιερώστε τρία λέπτα για να το διαβάσετε.
Ο γιατρός Jill Gamberg μας δίνει συμβουλές από ειδικούς σχετικά με το τι προκαλεί κόπωση και πώς να αυξήσετε την ενέργειά σας όταν είστε κουρασμένοι κάνοντας μικρές, υγιείς αλλαγές.
Γιατί μπορεί να νιώθετε κουρασμένοι
Αρχικά, ας ρίξουμε μια ματιά στο τι προκαλεί κόπωση. Ο Δρ Τζιλ λέει ότι η έννοια του να έχεις ενέργεια – ή να μην την έχεις – είναι αρκετά υποκειμενική.
Τα επίπεδα κόπωσης μπορεί να διαφέρουν μεταξύ των ανθρώπων, ανάλογα με την προσωπικότητα και τη στάση τους. Το «αίσθημα κόπωσης» ενός ατόμου μπορεί στην πραγματικότητα να μην είναι τόσο κακό για κάποιον άλλο.
“Πολλά εξαρτώνται από την προσωπικότητα, τη συμπεριφορά και τη στάση σας”, σχολιάζει ο Δρ Τζιλ.
Έχοντας αυτό κατά νου, εδώ είναι μερικοί άλλοι λόγοι για τους οποίους μπορεί να είστε κουρασμένοι.
Άγχος και εξουθένωση
Συχνά, υπάρχουν ψυχολογικοί λόγοι πίσω από την κόπωση, λέει ο Δρ Τζιλ. «Το άγχος, η εξουθένωση, το άγχος, η υπερβολική εργασία και το να μην κοιμόμαστε αρκετά μας κουράζουν».
Έχετε μικρά παιδιά, εργάζεστε πολλές ώρες ή κάνετε βάρδιες; Είστε σόλο γονιός; Or φροντίζετε για τα μεγαλύτερα μέλη της οικογένειας; Αν ναι, δεν είναι περίεργο που έχετε εξαντληθεί.
Φυσικές αλλαγές στην ενέργεια
Τα επίπεδα ενέργειας μας αλλάζουν φυσικά και όλη την ημέρα, ανάλογα με μια σειρά παραγόντων, λέει ο Δρ Τζιλ.
«Η ενέργεια αυξομειώνεται λόγω των κιρκαδικών ρυθμών μας, των επιπέδων άγχους, του πόσο πολύ κοιμόμαστε, τι δουλειά κάνουμε και αν έχουμε οικογένεια ή όχι».
Μερικοί άνθρωποι μπορεί να παρατηρήσουν ότι έχουν περίοδο αιχμής το πρωί όταν αισθάνονται πιο άγρυπνοι και ικανοί να εστιάσουν σε πολύπλοκες εργασίες. Στη συνέχεια, η ενέργειά τους μπορεί να μειωθεί λίγο γύρω από το απόγευμα προτού ξαναζωντανέψει την ώρα του δείπνου. Και τέλος, κουράζονται ξανά πριν τον ύπνο.
Σύμφωνα με τον Dr Jill, “Αυτός είναι ένας κανονικός κιρκάδιος ρυθμός.” Ωστόσο, δεν έχουν όλοι τον ίδιο κιρκάδιο ρυθμό. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να διαπιστώσουν ότι τα επίπεδα ενέργειας τους κορυφώνονται νωρίς το απόγευμα και άλλοι κορυφώνονται μετά το ηλιοβασίλεμα.
Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος εδώ, προσθέτει ο Δρ Τζιλ. Απλώς παρατηρήστε τους φυσικούς κιρκαδικούς ρυθμούς σας και προσπαθήστε να εργαστείτε μαζί τους όπου είναι δυνατόν. Συνιστά να μην προσπαθείτε να καταπολεμήσετε τους φυσικούς σας ρυθμούς: θα παλέψετε με τη βιολογία.
Πώς να αυξήσετε τα επίπεδα ενέργειας όταν είστε κουρασμένοι
«Δεν υπάρχει μαγική σφαίρα για την αύξηση των επιπέδων ενέργειας», λέει ο Δρ Τζιλ. (Όχι, ούτε καν τον καφέ!)
Υπάρχουν όμως κάποια μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να βοηθήσετε: εδώ είναι οι συμβουλές της Δρ Τζιλ για να αυξήσετε την ενέργειά σας όταν είστε κουρασμένοι.
Τρώτε καλά, τρώτε συχνά και μειώστε το πρόχειρο φαγητό
Όλοι γνωρίζουμε ότι μια υγιεινή διατροφή ενισχύει τη συνολική μας υγεία, αλλά είναι επίσης κλειδί για τη διατήρηση της ενέργειας όλη την ημέρα για μερικούς λόγους.
Πρώτον, η υγιεινή διατροφή θα εξασφαλίσει ότι θα λάβετε πολλές βιταμίνες και μέταλλα που υποστηρίζουν την ενέργεια. «Προσπαθήστε να συμπεριλάβετε πολλά φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχες πρωτεΐνες στα καθημερινά γεύματά σας», συμβουλεύει ο Δρ Τζιλ.
Δεύτερον, αυτές οι τροφές είναι πηγές μεγαλύτερης διάρκειας, πιο σταθερής ενέργειας για το σώμα σας. «Τα τρόφιμα με υψηλό δείκτη γαστρεντερικής αξίας, όπως τα γλυκά, τα κέικ και τα αναψυκτικά είναι« μερικές φορές τρόφιμα »», προσθέτει. Σας προσφέρουν μια βραχύβια, προσωρινή βιασύνη, αλλά συνήθως θα ακολουθήσει μια συντριβή. «Είναι ωραίο να τα έχετε μερικές φορές, αλλά προσπαθήστε να μειώσετε πόσο από αυτά τρώτε συνολικά.»
Τέλος, η Dr Jill συνιστά να τρώτε μικρότερες ποσότητες πιο συχνά. «Θεωρητικά, το ανθρώπινο σώμα είναι φτιαγμένο για να βόσκει συνεχώς όλη την ημέρα», σχολιάζει ο Δρ Τζιλ. Προσπαθήστε λοιπόν να τρώτε λιγότερο, συχνότερα και όχι να τρώτε ένα τεράστιο γεύμα, το οποίο μπορεί να σας κάνει πραγματικά να νυστάξετε.
Και, φυσικά, θυμηθείτε να πίνετε πολύ νερό.
“Αν νομίζετε ότι είστε πιο κουρασμένοι από όσο πρέπει, μην κάθεστε”, τονίζει ο Δρ Τζιλ. “Κάνε κάτι για αυτό. Μιλήστε με τον γιατρό σας – μπορεί να είναι κάτι που μπορεί να διορθωθεί. “