Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι το να ζεις σε μια περιοχή γεμάτη με δέντρα είναι καλό για την ψυχική υγεία – Ερευνητές διαπίστωσαν ότι άτομα που ζούσαν σε απόσταση 100 μέτρων από δέντρα είχαν λιγότερες πιθανότητες να πάρουν αντικαταθλιπτικά.

Η κατάθλιψη, κυρίως στις αστικές περιοχές, αυξάνεται περισσότερο από ποτέ. Η ψυχική υγεία επηρεάζεται, μεταξύ άλλων, από τον τύπο του περιβάλλοντος όπου ζει κανείς.

Μια ερευνητική ομάδα προσπάθησε να βελτιώσει αυτό το ζήτημα με τη συμμετοχή ενός αντικειμενικού δείκτη: συνταγές αντικαταθλιπτικών. Για την έρευνα, η ομάδα αναζήτησε συσχετίσεις μεταξύ του αριθμού των δέντρων σε μια δεδομένη περιοχή, και του αριθμού των αντικαταθλιπτικών που συνταγογραφήθηκαν.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περίπου 10.000 κατοίκους της Λειψίας, μια μεσαίου μεγέθους πόλη στη Γερμανία, οι οποίοι συμμετείχαν στη μελέτη υγείας που διεξήχθη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Λειψίας. Συνδυάζοντας αυτό με δεδομένα σχετικά με τον αριθμό και τον τύπο των δέντρων του δρόμου σε όλη την πόλη της Λειψίας, οι ερευνητές μπόρεσαν να εντοπίσουν τη σχέση μεταξύ των συνταγογραφημένων αντικαταθλιπτικών και του αριθμού των δέντρων του δρόμου σε διαφορετικές αποστάσεις από τα σπίτια των ανθρώπων.

Περισσότερα δέντρα γύρω από το σπίτι (λιγότερο από 100 μέτρα) συσχετίστηκαν με μειωμένο κίνδυνο συνταγογράφησης αντικαταθλιπτικών φαρμάκων. Δεδομένου ότι αυτές οι κοινωνικές ομάδες διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να συνταγογραφηθούν με αντικαταθλιπτικά στη Γερμανία, τα δέντρα δρόμου στις πόλεις μπορούν έτσι να χρησιμεύσουν ως μια φυσική λύση για καλή ψυχική υγεία, γράφουν οι ερευνητές.

«Η ανακάλυψή μας δείχνει ότι τα δέντρα του δρόμου – μια μικρή κλίμακα, δημόσια προσβάσιμη μορφή αστικού πράσινου χώρου – μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του χάσματος στις ανισότητες στην υγεία μεταξύ οικονομικά διαφορετικών κοινωνικών ομάδων», λέει η επικεφαλής της μελέτης . «Αυτά είναι καλά νέα, επειδή τα δέντρα του δρόμου είναι σχετικά εύκολο να επιτευχθούν και ο αριθμός τους μπορεί να αυξηθεί χωρίς πολλή προσπάθεια σχεδιασμού.»

Η επικεφαλής της μελέτης ελπίζει ότι η έρευνα «θα ωθήσει τα τοπικά συμβούλια να φυτέψουν δέντρα δρόμου σε αστικές περιοχές ως τρόπο βελτίωσης της ψυχικής υγείας και μείωσης των κοινωνικών ανισοτήτων. Τα δέντρα στους δρόμους θα πρέπει να φυτεύονται εξίσου σε κατοικημένες περιοχές για να διασφαλίζεται ότι όσοι είναι κοινωνικά μειονεκτούντες έχουν ίση πρόσβαση για να λαμβάνουν οφέλη για την υγεία του.»

«Προτείνουμε ότι η φύτευση δέντρων στους δρόμους σε αστικές περιοχές είναι μια λύση που μπορεί όχι μόνο να βελτιώσει την ψυχική υγεία, αλλά και να συμβάλει στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και στη διατήρηση της βιοποικιλότητας», λέει η καθηγήτρια Aletta Bonn.

«Αυτή η επιστημονική συμβολή μπορεί να αποτελέσει το θεμέλιο για τους πολεοδόμους να σώσουν και, ενδεχομένως, να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων, ιδίως, σε πυκνοκατοικημένες περιοχές», προσθέτει καθηγητής από το Πανεπιστήμιο της Λειψίας. «Επομένως, αυτή η πτυχή πρέπει να ληφθεί υπόψη όταν οι περιοχές της πόλης αναδημιουργούνται και σχεδιάζονται, παρά το υψηλό και αυξανόμενο κόστος κάλυψης γης. Μια υγιής ζωή όλων των ζωντανών όντων είναι προσιτή».

Επιμέλεια: Δήμητρα Τάγκα