Τα εγκαύματα είναι ένα καθημερινό φαινόμενο που μπορεί να κυμανθεί από μικρό ιατρικό πρόβλημα έως και επείγον θανατηφόρο περιστατικό.
Τα εγκαύματα είναι ένα καθημερινό φαινόμενο που μπορεί να κυμανθεί από μικρό ιατρικό πρόβλημα έως και επείγον θανατηφόρο περιστατικό.
Έγκαυμα μπορεί να προκληθεί από τη φωτιά, τον ήλιο, τα χημικά, τα καυτά υγρά ή αντικείμενα, τον ατμό ή τον ηλεκτρισμό.
Δείτε ανάλογα με τη σοβαρότητα πώς κατηγοριοποιούνται τα εγκαύματα και τι να κάνετε σε κάθε περίπτωση.
Εγκαύματα πρώτου βαθμού
Σημάδια: Κόκκινο ή ανοιχτό ροζ δέρμα, χωρίς σκασίματα και φουσκάλες.
Τι συμβαίνει: Τα μικρά εγκαύματα καταστρέφουν μόνο το εξωτερικό στρώμα του δέρματος, το οποίο και θεραπεύεται μόνο του μέσα σε μια εβδομάδα περίπου.
Τι να κάνετε: Πλύνετε την περιοχή με κρύο νερό για τουλάχιστον πέντε λεπτά για να ανακουφιστείτε από το αίσθημα του καψίματος. Για να μειώσετε τον πόνο, τοποθετήστε πετσέτες βρεγμένες με κρύο νερό. Η ακεταμινοφίνη επίσης βοηθάει.Επίσης, χρησιμοποιείστε μια ελαφριά ενυδατική κρέμα κατά προτίμηση με αλόη.
Εγκαύματα δευτέρου βαθμού
Σημάδια: Κόκκινο, μαλακό, πρησμένο δέρμα με φουσκάλες.
Τι συμβαίνει: Τα εγκαύματα δεύτερου βαθμού πλήττουν πιο βαθιά το δέρμα και μπορούν εύκολα να μολυνθούν.
Τι να κάνετε: Πλύνετε το έγκαυμα με κρύο νερό, βάλτε βρεγμένες κομπρέσες, καλύψτε την πληγή χαλαρά με ένα καθαρό πανί και επισκεφθείτε ένα γιατρό. Σε καμία περίπτωση μη σπάσετε τις φουσκάλες. Ο γιατρός θα καθαρίσει την πληγή, θα εφαρμόσει κρέμα με αντιβίωση και θα τυλίξει την περιοχή με γάζα. Να αλλάζετε τη γάζα δύο φορές την ημέρα. Αυτό το είδος εγκαύματος θα χρειαστεί αρκετές εβδομάδες για να θεραπευτεί.
Εγκαύματα τρίτου βαθμού
Σημάδια: Άσπρο και ζαρωμένο δέρμα ή μαύρο.
Τι συμβαίνει: Πολλές φορές τα θύματα δεν αισθάνονται καθόλου πόνο, επειδή το κάψιμο φτάνει κάτω από το δέρμα, στον ιστό και κάνει ζημιά στα νεύρα.
Τι να κάνετε: Καλέστε το 166. Βεβαιωθείτε ότι αυτός που έχει υποστεί έγκαυμα αναπνέει. Αφαιρέστε τα καμένα ρούχα αν δεν είναι κολλημένα πάνω στο δέρμα. Μην βάλετε κρύο νερό ή πάγο. Όλα τα εγκαύματα τρίτου βαθμού πρέπει να περιθάλπονται από ειδικούς, καθώς δεν θεραπεύονται μόνα τους, όπως αυτά του πρώτου και δεύτερου βαθμού και μπορεί να χρειαστούν και μεταμόσχευση δέρματος.
via:https://www.onmed.gr/