
Στο μάτι του κυβερνοεγκλήματος βρίσκεται συστηματικά ο χώρος της υγείας και της υγειονομικής περίθαλψης. Οι ψηφιακές επιθέσεις προς τον κλάδο αυξήθηκαν κατά 78% σε μια χρονιά, με μέσο όρο 1.426 απόπειρες παραβίασης ανά εβδομάδα, ένα ανησυχητικό στατιστικό στοιχείο δεδομένης της κρισιμότητας των υπηρεσιών υγείας.
Η υπερβολική εστίαση στη διατάραξη των εθνικών υποδομών υγείας οφείλεται όχι μόνο στην επιθυμία του κυβερνοεγκλήματος να αποκτήσει πρόσβαση στα πιο ευαίσθητα δεδομένα και ιατρικά αρχεία, αλλά και στην εγγυημένη κάλυψή της από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Και οι δύο παράγοντες θέτουν τα θύματα υπό τεράστια πίεση, αυξάνοντας την πιθανότητα καταβολής υψηλού ποσού για λύτρα.
«Δεν θα είναι υπερβολή να πούμε, ότι κυβερνοεπιθέσεις όπως αυτές, είναι θέμα ζωής και θανάτου» αναφέρει η Check Point Software Technologies στο πρόσφατο «Security Report» της. Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Ponemon, που επικαλείται η εταιρεία, περισσότερο από το 20% των οργανισμών υγειονομικής περίθαλψης ανέφερε αύξηση στα ποσοστά θνησιμότητας των ασθενών μετά από μία παραβίαση.
Έλλειμμα δεξιοτήτων
Ο τομέας της υγειονομικής περίθαλψης είναι ευάλωτος για διάφορους λόγους. Πρώτον, η αυξημένη πολυπλοκότητα και η ποσότητα των κυβερνοεπιθέσεων δεν είναι μια απειλή που οι εταιρείες αυτές είναι προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν.
Πολλά νοσοκομεία βασίζονται σε ένα μείγμα παλαιών και νέων τεχνολογιών, τις περισσότερες από τις οποίες είτε δεν διαχειρίζονται άμεσα είτε τις ξεχνούν λόγω ακατάλληλης τεκμηρίωσης.
Το πρόβλημα αυτό έχει αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου καθώς προστίθενται όλο και περισσότερες συσκευές IoT και ιατρικές συσκευές.
Η τρέχουσα έλλειψη δεξιοτήτων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας σημαίνει επίσης ότι υπάρχει έλλειψη τεχνογνωσίας που θα βοηθήσει στη διαχείριση αυτής της διευρυνόμενης επιφάνειας επίθεσης, όπως αναφέρουν οι αναλυτές της εταιρείας.
Πηγή: https://www.moved.gr