Ενεργοποιώντας κάθε δυνατότητα που προσφέρει το διαδίκτυο, και με στόχο να προσφέρει στο κοινό που αγαπά το ελληνικό σινεμά, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αναζητεί εναλλακτικές διεξόδους σε αυτή την πρωτόγνωρη συνθήκη που βιώνουμε όλοι.

Μέσα από τα online κανάλια του -την ιστοσελίδα, το facebook, το instagram, το youtube channel – δημιουργείται μια πλατφόρμα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, ώστε το κοινό να έρθει σε επαφή με πρωτότυπο νέο υλικό.

Διαβάστε επίσης: Ήρθαν 500.000 μάσκες από την Κίνα για τα ελληνικά νοσοκομεία

Ανάθεση δημιουργίας ελληνικών ταινιών

Μια από τις τελευταίες δράσεις του Φεστιβάλ είναι η ανάθεση σε έντεκα έλληνες σκηνοθέτες το γύρισμα μιας ταινίας από τον καθένα, μέγιστης διάρκειας 3 λεπτών, μέσα από την οποία να κάνουν το δικό τους επίκαιρο κινηματογραφικό σχόλιο.

Η ιδέα είναι η ταινία να δημιουργηθεί μέσα στο σπίτι τους με την αξιοποίηση του περιβάλλοντος, των ανθρώπων, όπως και των ζώων που βρίσκονται μέσα στο σπίτι. Οι μόνοι εξωτερικοί χώροι που μπορούν να αξιοποιηθούν είναι του σπιτιού όπως η ταράτσα, ο κήπος, το μπαλκόνι και το κλιμακοστάσιο.

Το project θα έχει τίτλο «Χορείες χώρων» από το ομώνυμο βιβλίο του Ζώρζ Περέκ, το οποίο το φεστιβάλ προτείνει ως επιπλέον πηγή έμπνευσης.

Οι σκηνοθέτες που θα ασχοληθούν με αυτό το σχέδιο είναι οι υποψήφιοι στα βραβεία  της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου που ανακοινώθηκαν προχθές. Με αλφαβητική σειρά είναι οι  Αλέξανδρος Βούλγαρης (The Boy),  Γιώργος Γεωργόπουλος, Ρηνιώ Δραγασάκη, Παναγιώτης Ευαγγελίδης, Ζαχαρίας Μαυροειδής, Μίνως Νικολακάκης, Μαριάννα Οικονόμου, Σταύρος Παμπαλλής, Σύλλας Τζουμέρκας, Άγγελος Φραντζής και Σταύρος Ψυλλάκης.

Σύντομα οι ταινίες θα είναι διαθέσιμες στο youtube κανάλι του Φεστιβάλ.

Ψυχαγωγία για παιδιά  

Το Φεστιβάλ προσανατολίζεται στην διεξαγωγή δυο διαγωνισμών που θα απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους, με στόχο να ενεργοποιήσει τη δημιουργικότητά τους και να τους προσφέρει μια κινηματογραφική πρόκληση στις μέρες της απομόνωσης.

Στο Masterclasses online γίνεται υποτιτλισμός στα ελληνικά για ανέβασμα στο κανάλι youtube του Φεστιβάλ των masterclasses που έμειναν αξέχαστα. Το masterclass του διεθνούς φήμης ελληνοαμερικανού illustrator Τζον Μαυρουδή θα κάνει την αρχή και θα ακολουθήσουν εκείνα του θρυλικού εκπροσώπου του cult cinema, Τζον Γουότερς, του διεθνούς διευθυντή φωτογραφίας και προέδρου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Γιώργου Αρβανίτη, του βραβευμένου με Όσκαρ κινηματογραφιστή Λούι Ψυχογιού, του βραβευμένου με Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών Ρούμπεν Έστλουντ, του βραβευμένου με δύο Όσκαρ σεναρίου, ελληνικής καταγωγής αμερικανού σκηνοθέτη Αλεξάντερ Πέιν, του ανατρεπτικού καταλανού δημιουργού Αλμπέρτ Σέρα κ.α. Το φεστιβάλ εξετάζει επίσης την δυνατότητα πρόσκλησης σημαντικών επαγγελματιών του κινηματογραφικού χώρου διεθνώς, να δώσουν νέα online masterclasses και να μοιραστούν την πολύτιμη εμπειρία τους.

Με το πρόγραμμα Διαβάζουμε  το κοινό καλείται να επισκεφθεί την ιστοσελίδα www.myfestival.gr η οποία έχει όλο το πλούσιο ψηφιακό αρχείο του φεστιβάλ (μπορείτε να μπείτε και μέσα από το www.filmfestival.gr στο πεδίο ΑΡΧΕΙΟ).

Εκεί θα βρείτε σπάνιες εκδόσεις, περιοδικά, βιβλία, πολλά από αυτά εξαντλημένα, αλλά όλα διαθέσιμα online. Θυμόμαστε απίστευτες κινηματογραφικές ιστορίες, στιγμές και ανθρώπους.

Επίσης εκεί θα βρείτε τη σπάνια συλλογή HELLAFFI που χαρακτηρίστηκε μνημείο από τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής κληρονομιάς και η οποία αποτελείται από κινηματογραφικές αφίσες μεγάλων διαστάσεων, προσχέδια με μολυβί, έργα με ακουαρέλα, λιθογραφίες, έργα με σινική μελάνη και αυτή τη στιγμή φυλάσσεται σε χώρους του Φεστιβάλ.

Πηγή: tovima.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

21/3/1821 : Η πολιορκία και η κατάληψη των Καλαβρύτων από τους Έλληνες

Πηγή: HTTPS://NEWS.GOOGLE.COM