Η Εφημερίδα των Συντακτών

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Μόστρα εμφανίστηκε στη χθεσινή έναρξη μαζί με τους διευθυντές των εφτά μεγαλύτερων φεστιβάλ (μέσα και οι Κάνες) και διάβασε ένα κοινό κείμενό τους-στήριγμα στην κινηματογραφική βιομηχανία. Σαν θαύμα φαίνεται στην πρόεδρο της κριτικής επιτροπής Κέιτ Μπλάνσετ ότι ξαναγίνεται ένα φεστιβάλ ζωντανό, με οθόνες και θεατές.
Αλλόκοτο και συγκινητικό… Ξεκίνησε χθες το 77ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας, το πρώτο ζωντανό κινηματογραφικό event της εποχής της πανδημίας.

«Είμαι ενθουσιασμένη που μπορώ να κάνω μια συζήτηση με ενήλικες. Τους τελευταίους έξι μήνες μιλούσα μόνο με γουρούνια και κότες». Ετσι ξεκίνησε τη συνέντευξη Τύπου της, ως πρόεδρος της φετινής κριτικής επιτροπής του Διαγωνιστικού της Mostra 2020, η Κέιτ Μπλάνσετ, άρτι αφιχθείσα από τη φάρμα της στην Αγγλία, όπου πέρασε το δικό της lockdown. Εφτασε φορώντας τη μάσκα της, όπως κι η Τίλντα Σουίντον, παρούσα για την προβολή της μικρού μήκους «Ανθρώπινη φωνή» του Πέδρο Αλμοδόβαρ, ο οποίος επίσης αναμένεται στη Βενετία.

Οπως και όλοι οι παριστάμενοι και επισκέπτες, δημοσιογράφοι, επαγγελματίες και θεατές, που δοκίμασαν, αρχικά διστακτικά, τα γραφεία και τις αίθουσες του Φεστιβάλ Βενετίας, με περιορισμένες θέσεις, θερμομέτρηση σε κάθε είσοδο, αραιοκατοικημένες, μασκοφόρες προβολές, αλλά αληθινές, με μεγάλες οθόνες κι αυτήν την αίσθηση ομαδικότητας που τόσο έχει λείψει.

Η Κέιτ Μπλάνσετ, μιλώντας στον Τύπο, εξέφρασε την έκπληξή της που, μετά την τραγική εμπειρία της Ιταλίας με τον κορονοϊό, οι «επόμενες» χώρες δεν έμαθαν, λέγοντας «δεν το καταλαβαίνω, οι άνθρωποι συμπεριφερόμαστε με τόσο ανόητους, σπασμωδικούς και καταστροφικούς τρόπους».

Δήλωσε, όμως, η ηθοποιός ότι η παρουσία της στο Φεστιβάλ Βενετίας τής φαίνεται σαν θαύμα: «Συγχαίρω τους διοργανωτές του φεστιβάλ για την εφευρετικότητα και την αντοχή και τη συνεργασία… Οφείλουμε να ξανανοίξουμε τις πόρτες, με ασφάλεια και προσοχή. Εγώ βρίσκομαι εδώ ως ένδειξη υποστήριξης και αλληλεγγύης στους σκηνοθέτες που αναγκάστηκαν να ολοκληρώσουν ταινίες σε απαιτητικές και δύσκολες συνθήκες. Ομως η πρόκληση είναι στο DNA μας, αν κάποια βιομηχανία αναδυθεί πιο ανθεκτική και εμπνευσμένη απ’ όλο αυτό, θα είναι αυτή των δημιουργικών τεχνών και του κινηματογράφου».

Το ίδιο το φεστιβάλ έκανε μια σαρωτική κίνηση για να επισημάνει τη δυσκολία της εποχής για τον κλάδο. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Αλμπέρτο Μπαρμπέρα, κάλεσε τους επικεφαλής των μεγάλων ευρωπαϊκών φεστιβάλ κινηματογράφου (Κάνες, Βερολίνο, Λοκάρνο, Ρότερνταμ, Κάρλοβι Βάρι, Σαν Σεμπαστιάν και Λονδίνο) να μοιραστούν, από σκηνής, στην τελετή έναρξης στη Sala Grande ένα κοινό τους κείμενο. Εκεί οι διοργανωτές των σπουδαίων φεστιβάλ επισημαίνουν τις βασικές αξίες του κινηματογράφου, τον ρόλο των φεστιβάλ στην προώθηση των ταινιών σ’ όλο τον κόσμο, ως κέντρων πολιτισμού, ευκαιριών για τους νέους δημιουργούς, διαφωτισμού του κοινού, εκπαίδευσης στην ομορφιά και τον πλούτο της κινηματογραφικής εμπειρίας.

Αυτήν την ιστορική για την εποχή μας ημέρα έκανε την πρεμιέρα της, ανοίγοντας το τμήμα Ορίζοντες του φεστιβάλ, η ταινία του Χρήστου Νίκου «Μήλα», το ντεμπούτο του Ελληνα σκηνοθέτη και με εξαιρετικά θετικές πρώτες αντιδράσεις από τον διεθνή Τύπο. Με πρωταγωνιστή τον Αρη Σερβετάλη, η ταινία παρακολουθεί έναν άνδρα που πάσχει από αμνησία, σε μια κοινωνία όπου τα κρούσματα αμνησίας αυξάνονται κατακόρυφα.

Εξηγώντας την έμπνευση για την ταινία του, ο Χρήστος Νίκου είπε στους συγκεντρωμένους δημοσιογράφους: «Η ταινία λέγεται “Μήλα”, πρώτα από όλα γιατί αυτή είναι η πιο έντονη μνήμη που έχω από τον πατέρα μου, που έτρωγε καθημερινά 7-8 μήλα. Κι είχε καταπληκτική μνήμη, κάτι που έχω κληρονομήσει κι εγώ. Μετά έμαθα ότι υπάρχει σύνδεση: τα μήλα βοηθούν στη μνήμη. Ομως σίγουρα υπάρχει και μια ειρωνεία στον τίτλο. Πιστεύω ότι η υπερβολική χρήση της τεχνολογίας κάνει τους ανθρώπους να ξεχνούν πιο εύκολα. Κάνει το μυαλό πιο τεμπέλικο. Δεν χρειάζεται να αποθηκεύουμε πράγματα στο μυαλό μας πλέον. Το κάνουμε σε συσκευές της Apple».

 

Πηγή : EFSYN