Βασιλική Τζεβελέκου

Μπορεί να μιλάμε για επανεκκίνηση του τουρισμού, ωστόσο οι περιηγητικές εκδρομές και οι ξεναγήσεις γκρουπ σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία βρίσκονται στο ναδίρ. Αντιμέτωπος με την ανεργία, ήδη από τον Μάρτιο, ο κλάδος των ξεναγών ζητά τη στήριξη της Πολιτείας.

Ξεναγοί, ένας κλάδος σε απόγνωση. Η πανδημία του κορονοϊού έγινε η αιτία να αποκαλυφθούν οι χρόνιες παθογένειες και για τους ξεναγούς, εργαζόμενους πρώτης γραμμής στη «βαριά βιομηχανία» της χώρας, τον τουρισμό. Ανεργοι από τον Μάρτιο βλέπουν τη σεζόν να χάνεται ολοκληρωτικά.

Μπορεί χθες να έγινε η επανεκκίνηση του τουρισμού στη χώρα, ωστόσο οι κρατήσεις των τουριστικών γραφείων για περιηγητικές εκδρομές είναι ανύπαρκτες. Οπως και οι ξεναγήσεις γκρουπ σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία καθώς η επισκεψιμότητα είναι επιεικώς χαμηλή. Για να αντιληφθούμε τα μεγέθη, πέρυσι τέτοια εποχή οι επισκέπτες στην Ακρόπολη ήταν 2.000-3.000 ημερησίως και σήμερα, είναι δεν είναι 50 άτομα, σύμφωνα με δήλωση του πρόεδρου του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών, Κρίτωνα Πιπέρα.

Το Σωματείο πραγματοποιεί σήμερα κινητοποιήσεις σε διαφορετικά γεωγραφικά διαμερίσματα. Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια ορίστηκε στις 12.30 και θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Εργασίας, όπου θα επιδοθεί ψήφισμα. Στο Σωματείο ανήκουν περίπου 3.500 μέλη που ζητούν τα αυτονόητα. Τη στήριξη της πολιτείας καθώς η ανεργία τους είναι καθολική για τους προηγούμενους μήνες (Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο) και το μέλλον αβέβαιο.

«Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις στα αρμόδια υπουργεία (σ.σ. Εργασίας, Οικονομικών) για τη στήριξη του καίρια πληττόμενου κλάδου των ξεναγών λόγω της πανδημίας του COVID-19, και παρά τη στήριξη του Υπουργείου Τουρισμού προς τον κλάδο, δεν έχουν ικανοποιηθεί τα αιτήματά μας, με αποτέλεσμα να έχουμε μείνει χωρίς οικονομική στήριξη, και πολλοί συνάδελφοι να αντιμετωπίζουν θέμα επιβίωσης» αναφέρει η ανακοίνωση που αφορά τις κινητοποιήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Κέρκυρα και Ρόδο. Το Σωματείο, ως ύστατο μέσο, απηύθυνε και ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό.

«Είμαστε παιδιά του υπουργείου Τουρισμού. Σε αυτό υπάγονται οι σχολές ξεναγών και το υπουργείο Τουρισμού είναι το μόνο αρμόδιο για να εκδώσει μετά την εκπαίδευση την ταυτότητα του ξεναγού» μας εξηγεί ο κ. Πιπέρας. «Το επάγγελμά μας είναι εποχιακό και αφορά τον περιηγητικό τουρισμό. Δουλεύουμε γύρω στις 120 ημέρες το χρόνο οπότε δεν εργαζόμαστε για παράδειγμα, στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης και μετά σπίτι μας. Ουσιαστικά δουλεύουμε με πολυήμερα προγράμματα (με γιοτ, πούλμαν, βανάκια) σε όλη την Ελλάδα από 4 έως 18 ημέρες. Μπορεί λοιπόν να μιλάμε για επανεκκίνηση του τουρισμού, όμως ο περιηγητικός τουρισμός όχι μόνο δεν έχει εκκινήσει, αλλά ουσιαστικά δεν υφίσταται. Τα πολυήμερα προγράμματα απαιτούν προγραμματισμό από τα τουριστικά γραφεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Με τον κορονοϊό ένα-ένα τα προγράμματα άρχισαν να ακυρώνονται χωρίς να αντικατασταθούν. Από τον Μάρτιο μέχρι αυτή τη στιγμή, έχουν ακυρωθεί τα πάντα».

Μέχρι σήμερα οι ξεναγοί υπέστησαν μεγάλη ταλαιπωρία καθώς δεν είχαν ΚΑΔ ώστε να ενταχθούν στην «ΕΡΓΑΝΗ» για το επίδομα των 800 ευρώ. «Το εργασιακό μας καθεστώς είναι ιδιαίτερο. Είμαστε μισθωτοί με πολλαπλούς εργοδότες. Οταν έγιναν οι εξαγγελίες για το επίδομα, ακόμα και το υπουργείο Τουρισμού θεωρούσε ότι είμαστε ελεύθεροι επαγγελματίες. Ο κ. Θεοχάρης θεώρησε ότι είμαστε καλυμμένοι. Ξεκινήσαμε έναν μαραθώνιο για να μπορέσουμε να ενταχθούμε».

Αλλη μια «πρωτοτυπία» είναι ότι δεν είναι μηχανογραφημένα τα ένσημά τους στο ΙΚΑ, οπότε η καταμέτρηση γίνεται με το χέρι! Αποτέλεσμα; Να μην έχουν καταχωριστεί εγκαίρως τα ένσημα του 2019 και οι ξεναγοί που δικαιούνται επίδομα ανεργίας κατά τους χειμερινούς μήνες να κάνουν αγώνα δρόμου για να το εισπράξουν. «Εκεί είχαμε άλλο μαραθώνιο. Ουσιαστικά φτάσαμε Ιούλιο και έχουμε μείνει με το 800άρι, τίποτα άλλο. Η σεζόν τελείωσε για εμάς. Ακόμα κι αν βγαίνουν λίγα μεροκάματα, δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες. Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος και εξ ίσου αβέβαιη η επόμενη σεζόν», μας λέει ο κ. Πιπέρας.

Και σαν μην έφταναν αυτά, τα υγειονομικά μέτρα που πρέπει να ακολουθούνται με βάση τα πρωτόκολλα του υπουργείου Πολιτισμού δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο την, ελάχιστη, εργασία τους. «Βγήκαν στο πόδι, χωρίς να μας ρωτήσουν, χωρίς μια σύσκεψη ώστε να συναποφασίσουμε το καλύτερο. Στείλαμε επιστολή και ζητήσαμε συνάντηση, αλλά δυστυχώς δεν μας έχουν απαντήσει. Στους ανοιχτούς αρχαιολογικούς χώρους επιτρέπονται γκρουπ με 15 άτομα. Στα μουσεία όμως είναι 8 μαζί με τον ξεναγό. Εάν υποθέσουμε ότι ένα γραφείο θα κλείσει ένα πρόγραμμα για Δελφούς με μάξιμουμ πληρότητα στο πούλμαν τα 30 άτομα, θα χρειαστούν δύο ξεναγοί για τον αρχαιολογικό χώρο και τέσσερις για το Μουσείο! Το ΥΠΠΟΑ μας υποχρεώνει να φοράμε μάσκα είτε σε εσωτερικό είτε σε εξωτερικό χώρο. Φανταστείτε με αυτή τη ζέστη να ανεβαίνει κάποιος την Ακρόπολη με μάσκα και να μιλάει. Αφού είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε φορητό μικρόφωνο για να ακουγόμαστε από απόσταση, γιατί να φοράμε μάσκα στον ανοιχτό χώρο;»

Οι ξεναγοί ζητούν δίμηνη επέκταση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για Μάιο και Ιούνιο και να συνοδεύεται από ασφαλιστική κάλυψη, ώστε να κατοχυρωθεί η ασφαλιστική ικανότητα για το 2021. Να δοθεί η δυνατότητα όλοι οι ξεναγοί να υπαχθούν από τον Ιούλιο σε ειδικό πρόγραμμα ανεργίας του ΟΑΕΔ, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και τέλος να υπάρξουν διευκολύνσεις για τις οικονομικές τους υποχρεώσεις (δάνεια, ενοίκια, εφορία κ.λπ). «Χωρίς τη στήριξη της Πολιτείας ο κλάδος των ξεναγών, ένας από τους πυλώνες του ελληνικού τουρισμού, κινδυνεύει να απαξιωθεί και τελικά να εξαφανιστεί», σημειώνουν.

Πηγή: efsyn.gr