lt;p>Με 21 ελληνικές και ξένες παραγωγές, προσαρμοσμένο στις ανάγκες των ημερών και, συνεπώς, μόνο σε ανοικτούς χώρους, το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ανακοίνωσε το πρόγραμμα του.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Εθνικό Θέατρο: Η Βίκυ Σταυροπούλου «Λυσιστράτη» στην Επίδαυρο -Οι πρώτες φωτογραφίες [εικόνες]
22|06|2020 | 08:30
ΚΘΒΕ: Με μάσκες και προσωπίδες στις πρόβες οι ηθοποιοί -Λίγο πριν την Επίδαυρο [εικόνες]
08|06|2020 | 14:00
Μεταθέτει για πρώτη φορά το καθιερωμένο ραντεβού του από τον Ιούλιο στο δεκαήμερο 21-30 Αυγούστου 2020, διατηρώντας όλα τα κύρια χαρακτηριστικά του. Διεθνείς προσωπικότητες, σημαντικοί Έλληνες δημιουργοί, πολλά διαφορετικά είδη σύγχρονου χορού και ισχυρό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για επαγγελματίες πρωταγωνιστούν στο 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, που φετος πραγματοποιείται στην πιο δύσκολη, ιστορικά, συγκυρία των 26 χρόνων λειτουργίας του.
21 παραγωγές στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
Από τις 21 παραγωγές, οι 9 θα παρουσιαστούν στο Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας και στο νέο χώρο, και οι 12 στην Κεντρική Πλατεία.
Οι 6 είναι από ομάδες του εξωτερικού –εκ των οποίων οι δύο πρωτοεμφανίζονται στην Ελλάδα– και οι 3 ελληνικές: η παράσταση KAOS της Ιωάννας Πορτόλου και της ομάδας Griffón, μια παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, η παράσταση ΤΑΜΑΤΑ του Φώτη Νικολάου, με την υποστήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου, και η παράσταση ὕλη των kóka&panú (Κωνσταντίνας Ευθυμιάδου και Παναγιώτη Μανουηλίδη), σε παγκόσμια πρεμιέρα.
Μετά την επιτυχία του εγχειρήματος για μεγαλύτερο άνοιγμα στην πόλη και το χορό για όλους τους κατοίκους και επισκέπτες, που ξεκίνησε κατά το 24ο Φεστιβάλ το 2018, συνεχίζεται και φέτος η διοργάνωση υπαίθριων παραστάσεων στην κεντρική και πιο πολυσύχναστη πλατεία της Καλαμάτας, την Πλατεία Βασιλέως Γεωργίου.
Το καθιερωμένο ραντεβού καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ είναι στις 21:00 καθημερινά, από το Σάββατο 22 Αυγούστου έως το Σάββατο 29 Αυγούστου, και περιλαμβάνει 12 παραστάσεις (κάποιες μέρες φιλοξενούνται δύο παραστάσεις), όλες με ελεύθερη είσοδο. Αξίζει να αναφερθεί πως η παράσταση των Laura Aris και Álvaro Esteban, στις 21 Αυγούστου, ημέρα της έναρξης του Φεστιβάλ, θα παρουσιαστεί στην Costa Navarino, στο πλαίσιο συνεργασίας του Φεστιβάλ με το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας της περιοχής. Μία γεύση από το φετινό Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας στο παρακάτω βίντεο
Η συνεργασία και η συνεχής επικοινωνία μεταξύ της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, του Δημάρχου Καλαμάτας Αθανάσιου Π. Βασιλόπουλου, του Προέδρου Δ.Σ. της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Καλαμάτας «ΦΑΡΙΣ» κου Παντελή Δρούγα και της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας Λίντας Καπετανέα, οδήγησαν στο πλέον θετικό αποτέλεσμα, εξασφαλίζοντας τις προϋποθέσεις για ένα εξαιρετικά πλούσιο και πολυποίκιλο πρόγραμμα.
Οι 21 συνολικά παραγωγές θα παρουσιαστούν στο Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας, στην Κεντρική Πλατεία της πόλης και σε έναν τρίτο χώρο, που θα ανακοινωθεί σύντομα. Πρωταρχικός στόχος είναι η διεξαγωγή ενός ασφαλούς Φεστιβάλ, με όλα τα μέτρα προστασίας για το κοινό και τους εργαζόμενούς του, καλλιτέχνες και μη.
11 ξένες ομάδες στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
11 ξένες ομάδες, εκ των οποίων οι 7 εμφανίζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, 10 ελληνικές ομάδες, μεγάλοι δάσκαλοι του χορού, παραστάσεις χορού που συνδυάζουν διαφορετικά είδη, από το σύγχρονο και το hip hop μέχρι τα ακροβατικά και το φλαμένκο, και ένα εντατικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα καταστήσουν την Καλαμάτα διεθνές σημείο αναφοράς του σύγχρονου χορού για το δεκαήμερο 21-30 Αυγούστου.
Οι ξένοι δημιουργοί που δίνουν φέτος ραντεβού στην Καλαμάτα προέρχονται από το Βέλγιο, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Τσεχία, το Ισραήλ, τη Γερμανία και τη Σλοβακία. Στο Κάστρο πρωταγωνιστούν σπουδαίοι δημιουργοί και καλλιτέχνες του σύγχρονου χορού, με έργα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, όπως ο Wim Vandekeybus με την ομάδα Ultima Vez και το τελευταίο έργο τους TRACES, ο Israel Galván με το σόλο του Revolution Without Music και οι Peeping Tom επίσης με το τελευταίο τους έργο Diptych, ενώ εντυπωσιακές είναι και οι ελληνικές συμμετοχές με το KAOS της Ιωάννας Πορτόλου και της ομάδας Griffón Dance Company, μια παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, τα ΤΑΜΑΤΑ του Φώτη Νικολάου και την παράσταση ὕλη των kóka&panú (Κωνσταντίνας Ευθυμιάδου και Παναγιώτη Μανουηλίδη), σε παγκόσμια πρεμιέρα.
Το πρόγραμμα του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
- 9 παραγωγές, εκ των οποίων 4 θα παρουσιαστούν στο Αμφιθέατρο του Κάστρου της Καλαμάτας και 5 σε νέο χώρο, που ετοιμάζεται σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας.
- 12 παραγωγές στην Κεντρική Πλατεία της Καλαμάτας, με ελεύθερη είσοδο, μία υπαίθρια παράσταση στην Costa Navarino και μία στην Προκυμαία.
- Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τρία επαγγελματικά σεμινάρια, ένα masterclass και μία διάλεξη ανοιχτή για το κοινό.
Δειτε ολόκληρο το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ΕΔΩ.
Το ανθρώπινο σώμα στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
Το πρόγραμμα παρουσιάζει διαφοροποιήσεις σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό και γεννήθηκε υπό παράδοξες συνθήκες. Το φετινό Φεστιβάλ έχει στόχο να ανταποκριθεί στις ανάγκες της περιόδου που διανύουμε και να επικοινωνήσει σε όλο τον κόσμο ότι πρέπει με κάθε τρόπο να κρατήσουμε ζωντανή τη σχέση με την τέχνη και, κυρίως, την τέχνη του χορού, που βασίζεται στην ανθρώπινη επαφή και στο ανθρώπινο σώμα.
Βασικός άξονας του φετινού Φεστιβάλ είναι η σχέση των σύγχρονων ανθρώπων με τη Φύση και την Ανάγκη. Εν μέσω μιας ευρύτερης ιστορικής συγκυρίας, που δεν αφορά μόνο την πανδημία, είναι πολύ σημαντικό να διαισθανθούν οι θεατές τί έχει να μας διδάξει ο χορός.
Οι φετινές παραστάσεις μιλούν για την ανάγκη νέας ισορροπίας και αφουγκράσματος του εσωτερικού μας ρυθμού. Πρωτοεμφανιζόμενοι δημιουργοί και δημιουργοί με ιστορική πορεία στο σύγχρονο χορό θα μοιραστούν με το κοινό την προσδοκία για αλλαγή, για ουσιαστικές ανθρώπινες αξίες, για αναθεώρηση της σχέσης με τη μητέρα Φύση, με τον Εαυτό και με τον Άλλο. Αλλιώς το ανθρώπινο σώμα, αδιαχώριστο από το ανθρώπινο πνεύμα, θα βρίσκεται πάντα σε κρίση και θα νοσεί. Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες θα βρεθούν στους ανοιχτούς χώρους της πόλης για να παρουσιάσουν 10 ελληνικές και 11 ξένες παραγωγές αντίστοιχα και να μιλήσουν μέσα από τα έργα τους για βαθιές και αληθινές ανθρώπινες ανάγκες.
Αφιερωμένο στον Θάνο Μικρούτσικο το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
Το Δεκέμβριο του 2019, η Ελλάδα έχασε έναν από τους σημαντικότερους μουσικοσυνθέτες της και μια σπουδαία προσωπικότητα της δημόσιας ζωής, τον Θάνο Μικρούτσικο, ο οποίος, από τη θέση του Υπουργού Πολιτισμού, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Ως ελάχιστος φόρος τιμής, η φετινή διοργάνωση αφιερώνεται στη μνήμη του μεγάλου αυτού δημιουργού και οραματιστή.
26ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας / 21-30 Αυγούστου
Πηγή: