Το πείραμα από τη Γερμανία με συναυλία 2.000 θεατών που εξετάζει την επικινδυνότητα των συγκεντρώσεων σε συναυλιακούς χώρους και τις προϋποθέσεις για να ξαναβρεθούμε σε μουσικές εκδηλώσεις.
Με τις συναυλίες και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις να έχουν ακυρωθεί λόγω κορονοϊού τίθεται μία σειρά ερωτημάτων για το πότε και το πώς θα μπορούσαμε να βρεθούμε ξανά σε συναυλιακούς χώρους, υπό ποιες προϋποθέσεις αλλά και συνθήκες.
Απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα προσπαθεί να δώσει ένα πείραμα που πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία, όπου επίσης οι εκδηλώσεις έχουν ακυρωθεί, τουλάχιστον μέχρι τον προσεχή Νοέμβρη. Το University of Halle, λοιπόν, έκανε μία έρευνα για να διαπιστώσει το πώς θα μπορούσαν οι άνθρωποι να συγκεντρωθούν και να παρακολουθήσουν μουσικές εκδηλώσεις, αλλά και να εξετάσει το πόσο επικίνδυνο θα ήταν ήταν κάτι τέτοιο όσο η μάχη με την πανδημία μαίνεται.
Το University of Halle έκανε πειραματικές συναυλίες με τον διάσημο Γερμανό τραγουδιστή Tim Bendzko να συμμετέχει εθελοντικά και να παίζει μαζί με το συγκρότημά του μπροστά σε 2.000 θεατές που επίσης θέλησαν να ακολουθήσουν το πείραμα. Μέσα στη διάρκεια της ημέρας έγιναν τρεις διαφορετικές συναυλίες, με τους συμμετέχοντες να υποβάλλονται σε θερμομέτρηση, να φορούν μάσκες και με την προϋπόθεση ότι το τεστ του κορονοϊού που είχαν κάνει να είναι αρνητικό. Επίσης, στην οροφή υπήρχαν αισθητήρες που συνέλεγαν δεδομένα σχετικά με τις κινήσεις των θεατών και πόσο συχνά ήρθαν σε επαφή μεταξύ τους.
Η κάθε συναυλία εξετάστηκε μέσα από τρεις οπτικές από τους επιστήμονες: Το πρώτο ήταν η πραγματοποίηση συναυλιών χωρίς μέτρα, όπως γίνονταν δηλαδή και πριν από την πανδημία. Το δεύτερο ακολουθούσε τις οδηγίες για την υγεία και την ασφάλεια, ενώ το τρίτο ζητούσε από τους θεατές να κρατούν αποστάσεις τουλάχιστον 1,5 μέτρων μεταξύ τους. Τα αποτελέσματα της έρευνας αναμένονται το φθινόπωρο και θα δώσουν απαντήσεις για το πόσο επικίνδυνο θα ήταν να συγκεντρωθεί κόσμος σε έναν συναυλιακό χώρο, αλλά και με ποια μέτρα θα μπορεί να ξαναγίνει κάτι τέτοιο.