Ήταν 22 Οκτωβρίου του 1937 όταν στο μικρό χωριό της επαρχίας Λάρνακας “Άγιοι Βαβατσινιάς” γεννήθηκε ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Μάνος Λοίζος. Προερχόμενος από μια οικογένεια που αντιμετώπιζε οικονομικές δυσκολίες, αναγκάστηκε να μετακομίσει μαζί με τους γονείς του στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στην τρυφερή ηλικία των επτά ετών. Η πρώτη του επαφή με την μουσική έγινε στα μαθητικά του χρόνια και, ενώ ήταν μεγαλύτερος πια, κι ενώ επέλεξε να σπουδάσει στην Φαρμακευτική Σχολή και στην ΑΣΟΕΕ στην Αθήνα, παράτησε τις σπουδές του για να υπηρετήσει την μεγάλη του αγάπη: Την μουσική.
Στην προσπάθειά του να ασχοληθεί με την μουσική, ο μεγάλος δημιουργός αναγκάστηκε να εργαστεί σε διάφορες δουλειές, όπως γκαρσόνι σε ταβέρνα, γραφίστας και διακοσμητής. Παρόλα αυτά, όταν το 1962 γνώρισε τον Μίμη Πλέσσα, μια λαμπρή πορεία φάνηκε να ξεκινά να διαγράφεται, αφού μεσολάβησε ώστε να μπορέσει να ηχογραφήσει ο Μάνος το πρώτο του τραγούδι, το «Τραγούδι του δρόμου», την ελληνική απόδοση ποιήματος του Λόρκα, σε απόδοση του Νίκου Γκάτσου. Ακόμη, την ίδια χρονιά, γίνεται ιδρυτικό μέλος και αντιπρόεδρος στο Σύλλογο Φίλων Ελληνικής Μουσικής (ΣΦΕΜ), με στόχο τη στήριξη του έργου του Μίκη Θεοδωράκη, αλλά και την προβολή νέων δημιουργών. Στον σύλλογο συμμετείχαν κι άλλοι σπουδαίοι καλλιτέχνες όπως ο ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Διονύσης Σαββόπουλος, η Μαρία Φαραντούρη, ο Νότης Μαυρουδής κ.α. Ο Λοΐζος, ανέλαβε τη διεύθυνση της χορωδίας του συλλόγου και με αυτή συμμετείχε στις παραστάσεις της μουσικής επιθεώρησης του Μίκη Θεοδωράκη «Όμορφη Πόλη».
Ο Μάνος Λοΐζος και η αντιδικτατορική του δράση
Οι αριστερές πολιτικές του πεποιθήσεις που εκφράζονταν πολλές φορές και μέσα από τη μουσική του, είχαν ως αποτέλεσμα να κυνηγηθεί από την Χούντα με αποκορύφωμα τον Νοέμβριο του 1973 να συλληφθεί και να περάσει 10 μέρες στα κρατητήρια της Ασφάλειας. Κατά τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης, ο Μ. Λοΐζος ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές των μεγάλων λαϊκών συναυλιών της εποχής ενώ στα τέλη του 1974 κυκλοφόρησε το δίσκο «Τα Τραγούδια του Δρόμου», με όλα εκείνα τα τραγούδια του είτε είχαν απαγορευτεί είτε είχαν λογοκριθεί την περίοδο της χούντας. Από τότε και για τα τρία επόμενα χρόνια, υπήρξε ένας από τους βασικούς εκφραστές του πολιτικού τραγουδιού ενώ το 1978 ανέλαβε την προεδρία της Ένωσης Μουσικοσυνθετών Ελλάδας και πρωτοστάτησε στη δημιουργία φορέα είσπραξης των πνευματικών δικαιωμάτων.
Το τέλος του μεγάλου δημιουργού
Στις 8 Ιουνίου του 1982 υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και νοσηλεύτηκε για ένα μήνα σε νοσοκομείο. Παρότι, ταξίδεψε για νοσηλεία ως στη Μόσχα, λίγο καιρό μετά υπέστη δεύτερο εγκεφαλικό επεισόδιο, οπού ήταν και ο κύριος λόγος που κατέληξε 10 ημέρες μετά, στις 17 Σεπτεμβρίου 1982.
Μέχρι και σήμερα, ο Μάνος Λοΐζος αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς και πολύτιμούς μουσικοσυνθέτες της νεότερης ελληνικής ιστορίας, καθώς με τα τραγούδια του έχουν εμπνευστεί σπουδαίοι αγώνες και έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές.
Στην μνήμη του, ακούστε 10 τραγούδια “διαμάντια” του Μάνου Λοΐζου:
[fvplayer id=”423″]
Άννα Σαϊνίδου