Μια ιδιαίτερη και φιλοσοφική ανάρτηση έκανε η Βίκυ Χατζηβασιλείου στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram.
Η παρουσιάστρια, μέσα από ένα κείμενό της με τίτλο “Να φοβάσαι τας ειδούς του Μαρτίου” προειδοποιεί όλους εκείνους που έχουν πάρει αψήφιστα την επιδημία του κοροναϊού και τους καλεί να συνετιστούν καθώς είναι ιστορικά αποδεδειγμένο πως χρειάζεται ψυχραιμία και σεμνότητα.
“ΝΑ ΦΟΒΑΣΑΙ ΤΑΣ ΕΙΔΟΥΣ ΤΟΥ ΜΑΡΤΊΟΥ….
Κι έτσι γι ακόμη μια φορά στην παγκόσμια ιστορία, αι ειδοί του Μαρτίου (τα μέσα αυτού του μήνα δηλ) επιβεβαιώνουν τη σύνδεσή τους με το αρνητικό, το δυσοίωνο, το μοιραίο.
Για την ιστορία να θυμίσω ότι η φράση αποδίδεται για πρώτη φορά στον μάντη που προειδοποίησε τον Ιούλιο Καίσαρα, προβλέποντας τη δολοφονία του από τους Συγκλητικούς, στα μέσα Μαρτίου του 44πΧ. (Ειδοί από το λατινικό idus= τα μισά). Εκείνος βέβαια τον αγνόησε και προχώρησε αλαζονικά κι αγέρωχα προς τη Σύγκλητο, καγχάζοντας ειρωνικά στο μάντη : έφτασαν αι ειδοί του Μαρτίου!.. “Εφτασαν αλλά δεν πέρασαν…”, του απάντησε προφητικά εκείνος. Με τη γνωστή κατάληξη…
Καλά θα κάνουν οι ηγέτες κάποιων χωρών, που μέχρι πρότινος περί άλλων ετύρβαζαν, να θυμηθούν..τας ειδούς του Μαρτίου και να συμμαζέψουν την αλαζονεία τους, να προτάξουν ως πρώτιστο αγαθό την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών τους και να αφήσουν την ψηφοθηρική πολιτική κατά μέρος!
Διότι η μάχη με το αναπόφευκτο απαιτεί ΣΥΝΕΣΗ, και κανείς δεν δικαιούται ΝΑ ΒΛΈΠΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΆΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟ ΚΆΤΟΠΤΡΟ ΤΗΣ ΥΠΕΡΟΨΙΑΣ ΤΟΥ.
Κι αν δεν βρίσκουν καμία…αναγωγή στην προφητεία του Ρωμαίου μάντη, ας αναζητήσουν τους συμβολισμούς στους στίχους του Καβάφη, που στο ομότιτλο (!!) ποίημά του “Μάρτιαι Ειδοί” , έγραφε το 1911 :
“Τα μεγαλεία να φοβάσαι, ω ψυχή.
Και τες φιλοδοξίες σου να υπερνικήσεις
αν δεν μπορείς, με δισταγμό και προφυλάξεις
να τες ακολουθείς. Κι όσο εμπροστά προβαίνεις,
τόσο εξεταστική, προσεκτική να είσαι….”
Καλημέρα σας”!
Δείτε την δημοσίευση της
View this post on InstagramΝΑ ΦΟΒΑΣΑΙ ΤΑΣ ΕΙΔΟΥΣ ΤΟΥ ΜΑΡΤΊΟΥ…. Κι έτσι γι ακόμη μια φορά στην παγκόσμια ιστορία, αι ειδοί του Μαρτίου (τα μέσα αυτού του μήνα δηλ) επιβεβαιώνουν τη σύνδεσή τους με το αρνητικό, το δυσοίωνο, το μοιραίο. Για την ιστορία να θυμίσω ότι η φράση αποδίδεται για πρώτη φορά στον μάντη που προειδοποίησε τον Ιούλιο Καίσαρα, προβλέποντας τη δολοφονία του από τους Συγκλητικούς, στα μέσα Μαρτίου του 44πΧ. (Ειδοί από το λατινικό idus= τα μισά). Εκείνος βέβαια τον αγνόησε και προχώρησε αλαζονικά κι αγέρωχα προς τη Σύγκλητο, καγχάζοντας ειρωνικά στο μάντη : έφτασαν αι ειδοί του Μαρτίου!.. “Εφτασαν αλλά δεν πέρασαν…”, του απάντησε προφητικά εκείνος. Με τη γνωστή κατάληξη… Καλά θα κάνουν οι ηγέτες κάποιων χωρών, που μέχρι πρότινος περί άλλων ετύρβαζαν, να θυμηθούν..τας ειδούς του Μαρτίου και να συμμαζέψουν την αλαζονεία τους, να προτάξουν ως πρώτιστο αγαθό την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών τους και να αφήσουν την ψηφοθηρική πολιτική κατά μέρος! Διότι η μάχη με το αναπόφευκτο απαιτεί ΣΥΝΕΣΗ, και κανείς δεν δικαιούται ΝΑ ΒΛΈΠΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΆΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟ ΚΆΤΟΠΤΡΟ ΤΗΣ ΥΠΕΡΟΨΙΑΣ ΤΟΥ. Κι αν δεν βρίσκουν καμία…αναγωγή στην προφητεία του Ρωμαίου μάντη, ας αναζητήσουν τους συμβολισμούς στους στίχους του Καβάφη, που στο ομότιτλο (!!) ποίημά του “Μάρτιαι Ειδοί” , έγραφε το 1911 : “Τα μεγαλεία να φοβάσαι, ω ψυχή. Και τες φιλοδοξίες σου να υπερνικήσεις αν δεν μπορείς, με δισταγμό και προφυλάξεις να τες ακολουθείς. Κι όσο εμπροστά προβαίνεις, τόσο εξεταστική, προσεκτική να είσαι….” Καλημέρα σας!
A post shared by Vicky Chatzivasileiou🧿 (@vikyhatzivasiliou) on
Γράψτε το σχόλιο σας
Πηγή: HTTPS://NEWS.GOOGLE.COM