[ad_1]
Οι ομιλητές στη Βουλή συντάχθηκαν στην ανάγκη να αντιμετωπιστεί το ειδεχθές έγκλημα εκμετάλλευσης και εμπορίας ανθρώπων. Το παρών έδωσαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο γ.γ. του ΚΚΕ και άλλοι.
Μήνυμα συστράτευσης και αποφασιστικότητας σύσσωμης της ελληνικής πολιτείας απέναντι στο ειδεχθές και αποτρόπαιο έγκλημα της σύγχρονης σκλαβιάς, έστειλε η Βουλή στη κοινή συνεδρίαση των αρμόδιων Επιτροπών της, με θέμα την καταπολέμηση της εμπορίας και εκμετάλλευσης ανθρώπων και με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα κατά της εμπορίας ανθρώπων.
Παρόντες ήταν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλορούπουλου, που άνοιξε την ειδική αυτή εκδήλωση, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας που επίσης μίλησε, εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, υπουργοί, βουλευτές, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης καθώς και εκπρόσωποι αρμόδιων εξωκοινοβουλευτικών φορέων.
Όλοι οι ομιλητές συντάχθηκαν στην ανάγκη να αντιμετωπιστεί ομόθυμα, συντονισμένα και αποφασιστικότερα το ειδεχθές και αποτρόπαιο έγκλημα εκμετάλλευσης και εμπορίας ανθρώπων, που έχει κάθε χρόνο πάνω από 25 εκατομμύρια θύματα, ενώ αποφέρει στους εγκληματίες τζίρο πάνω από 24 δισ. ευρώ.
«Τέσσερα με πέντε άρθρα του συντάγματος μας δεν μπορούν να αλλάξουν, και είναι αυτά που αναφέρονται στον σεβασμό και στην αξία της ζωής και της υπόστασης του ανθρώπου. Την ίδια κραυγή είχε εκφράσει και ο ΟΗΕ στα γεννητούρια του το 1945. Και σήμερα, συμβάλλετε σημαντικά με την παρουσία σας στην καταπολέμηση αυτού του εγκλήματος», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας και προσέθεσε: «Είναι δείγμα υψηλού πολιτισμού ότι σήμερα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, υπουργοί, βουλευτές και εκπρόσωποι αρμόδιων φορέων, διαδηλώνουν απερίφραστα ότι έχουν σχέση με την προστασία του ανθρώπου και είναι με την πλευρά της ελευθερίας ως ύψιστης αξίας του ανθρώπου». «Ξέρουμε πολύ καλά ότι έχοντας μέριμνα του βίου μας, πολλές φορές χάνουμε την εικόνα όσων διαδραματίζονται γύρω μας. Και είναι μια δραματική εικόνα, η οποία εξελίσσεται, μια εικόνα με σφραγισμένα χείλη. Καλούμαστε εδώ στη Βουλή να ευαισθητοποιήσουμε τους εαυτούς μας, την κοινωνία, όλους, για να αντιμετωπίσουμε μια μάστιγα, η οποία είναι εξαιρετικά δύσκολος αντίπαλος», υπογράμμισε ο κ. Τασούλας. «Αυτό που στερούνται τα 27 εκατομμύρια των συνανθρώπων μας είναι αυτά που περιγράφει στο βιβλίο του “Ένας πολιτισμός ελευθερίας” ο Christian Meier. «Καταδείκνυε στο βιβλίο του, ότι για την αρχαία Ελλάδα η ελευθερία δεν ήταν κατάκτηση αλλά επινόηση», είπε ο πρόεδρος της Βουλής.
«Ο κίνδυνος όμως είναι τα λόγια μας να πλανώνται γοητευτικά, εύηχα και να μην εξελιχθούν σε πράξεις. Να μείνουν ξοπίσω μας οι στόχοι. Αυτή τη μάστιγα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε εμπράκτως μέσα από την ατομική αλλά και τη συλλογική ευθύνη», κατέληξε ο κ. Τασούλας.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης χαρακτήρισε το φαινόμενο της εκμετάλλευσης και εμπορίας ανθρώπου, ως «τη χειρότερη μορφή οργανωμένου εγκλήματος, βάναυση προσβολή της ανθρώπινης αξίας και υπόστασης και σύγχρονη μορφή σκλαβιάς». «Το έγκλημα αυτό, δεν έχει ηλικία, φύλο ή χρώμα. Τα θύματα ζουν εφιαλτικές στιγμές. Χρειάζεται η συστράτευση όλων στον ιερό αγώνα για την καταπολέμηση αυτού του εγκλήματος που διεθνώς χαρακτηρίζεται αόρατο. Εμείς πρέπει να το φέρουμε στο φως, να αποκαλύψουμε τους εμπόρους και να τους τιμωρήσουμε αυστηρά και ταυτόχρονα να προστατέψουμε τα θύματα», επεσήμανε. Παράλληλα ανέφερε ότι «το επόμενο διάστημα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα δρομολογήσει δράσεις και επιχειρησιακές και εκπαιδευτικές». «Σήμερα δώσαμε ένα ηχηρό μήνυμα ότι στην Ελλάδα, τη χώρα της Δημοκρατίας δεν δείχνουμε καμία ανοχή στην εμπορία και εκμετάλλευση του ανθρώπου», κατέληξε.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας τόνισε ότι «η σημερινή μέρα δεν αποτελεί μέρα εορτασμού αλλά αφύπνισης όλου του κόσμου». «Είναι μέρα στην οποία ανανεώνεται η δέσμευση όλων για την αντιμετώπιση της εκμετάλλευσης του ανθρώπου από άνθρωπο στην πιο χυδαία του μορφή. Και μας θυμίζει το δρόμο που έχουμε διανύσει, αλλά και την οικοδόμηση ενός αρραγούς πολιτικού μετώπου. Η παρουσία όλων των πολιτειακών παραγόντων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα αποδεικνύει ότι το πολιτικό μέτωπο όχι μόνο δεν διασπάτε αλλά διευρύνεται. Σήμερα, με το πιο ξεκάθαρο τρόπο αποδεικνύεται ότι όλοι είναι ενωμένοι απέναντι στο έγκλημα της εκμετάλλευσης του ανθρώπου», επισήμανε ο κ. Τσιάρας. «Είναι χρέος να προστατεύσουμε τις ανθρώπινες ζωές και να εντοπίσουμε και να παραδώσουμε στη δικαιοσύνη τους δράστες που διαπράττουν αυτά τα αποτρόπαια εγκλήματα», σημείωσε καταλητικά.
Ο Νότης Μηταράκης, υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, σημείωσε ότι «η σημερινή ειδική εκδήλωση δείχνει τη βούληση και την αποφασιστικότητα της πολιτείας για ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος».
Η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μηχαϊλίδου ανέφερε ότι με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα, «η ελληνική πολιτεία επαναλαμβάνει ομόθυμα και στο υψηλότερο επίπεδο ότι η χώρα θα σταθεί απέναντι στο έγκλημα κατά του ίδιου ανθρώπινου πολιτισμού και θα εντείνει τις προσπάθειες για ένα αποτελεσματικό δίκτυ ασφαλείας για την προστασία των θυμάτων».
Η πρόεδρος της Επιτροπής Σοφίας Βούλτεψη στάθηκε ιδιαίτερα στην παρουσία και ομιλία της Προέδρου της Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, τονίζοντας ότι «αυτό γίνεται για πρώτη φορά και στέλνει ένα κορυφαίο μήνυμα για την ανάγκη υπεράσπισης της αξιοπρέπειας της ανθρώπινης ζωής και υπόστασης». «Η ενεργή παρουσία όλων σας είναι ένα ηχηρό μήνυμα προς όλους ότι η μάχη αυτή είναι κοινή απέναντι σε ένα ανατριχιαστικό έγκλημα. Καταδεικνύει ότι σε αυτό τον αγώνα παραμερίζουμε τις πολιτικές μας διαφορές και συστρατευόμαστε όλοι μαζί. Η ελπίδα μας είναι να έρθει η μέρα που κανείς δεν θα αποδέχεται τις παρανομίες αυτές και θα συμμετέχουν όλοι στην αποκάλυψη του εγκλήματος», ανέφερε η κ. Βούλτεψη και συμπλήρωσε: «Ας είναι η σημερινή μας συνεδρίαση, που τιμάται με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού και εκπροσώπων όλων των κομμάτων το φωτεινό σήμα που θα διαλύσει τα σκοτάδια της σιωπής και της συνενοχής».
«Η ανάδειξη από τον ΟΗΕ της σημερινής μέρας ως παγκόσμιας μέρας κατά της εμπορίας ανθρώπου καταδεικνύει την ανάγκη για πιο ουσιαστικότερα μέτρα κατά ενός ειδεχθούς εγκλήματος. Είναι μια διεθνοποιημένη επιχείρηση με τζίρο 24 δισ. ευρώ και θύματα πάνω από 20 εκατομμύρια», υπογράμμισε ο Βασίλης Οικονόμου, πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων.
«Όσο υπάρχουν θύματα εκμετάλλευσης, παιδιά και γυναίκες, δεν μπορούμε να καμαρώνουμε για τα επιτεύγματα μας. Πρέπει να αναδειχθεί πληρέστερα και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα αυτό το συνεχιζόμενο ειδεχθές έγκλημα. Αυτό το διεθνές όνειδος, που έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Ο τζίρος αυτού του οργανωμένου εγκλήματος ξεπερνά τα 25 δισ. το χρόνο, ενώ από τα αδίστακτα κυκλώματα αυτοί που πλήττονται κυρίως είναι οι ευάλωτες ομάδες, γυναίκες και παιδιά», επισήμανε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. «Απέναντι στη σύγχρονη δουλεία οφείλουμε όλοι θεσμοί και απλοί πολίτες να αντιτάξουμε σθεναρή στάση. Η αυστηροποίηση των ποινών όσων εμπλέκονται θα μειώσει την ένταση του φαινομένου, αλλά θα δώσει και καίριο πλήγμα στους εγκληματίες», συμπλήρωσε ο κ. Χαρακόπουλος.
Η ‘Αννα Μάνη- Παπαδημητρίου βουλευτής της ΝΔ, χαρακτήρισε ως «το πιο αποκρουστικό φαινόμενο την εκμετάλλευση και εμπορία του ανθρώπου», τονίζοντας ότι «είναι από τις χειρότερες μορφές εγκλήματος και κατατάσσεται ως το τρίτο μεγαλύτερο έγκλημα στον κόσμο μετά τη διακίνηση ναρκωτικών και όπλων».
Η Ειρήνη Αγαθοπούλου, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Α΄ αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας, ανέφερε ότι «η σύγχρονη μορφή δουλείας, με το ένα στα τέσσερα θύματα να είναι παιδί, επιφέρει τζίρο κάθε χρόνο στους εγκληματίες πάνω από 24 δισ., ενώ οι διώξεις δεν ξεπερνούν τις 11.000». «Πρέπει να βρούμε τα εργαλεία να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο που όχι μόνο δεν μειώνεται, αλλά επιτείνεται. Η σεξουαλική κακοποίηση μέσων του διαδικτύου έχει τριπλασιαστεί», σημείωσε.
Η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Νάντια Γιαννακοπούλου τόνισε την ανάγκη λήψης πιο αποτελεσματικών μέτρων, σημειώνοντας ότι είναι λυπηρό ότι η έκθεση του ΟΗΕ καταγράφει ότι περισσότερα από 27 εκατ. κάθε χρόνο πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης. «Μιλάμε για σύγχρονη μορφή δουλείας, σύγχρονα σκλαβοπάζαρα, για εικόνες ντροπής με τις γυναίκες και τα παιδιά να αποτελούν το 70% των καταγεγραμμένων περιστατικών», συμπλήρωσε και κατέληξε: «Χρέος όλων είναι επιτέλους να σπάσουμε το πέπλο της σιωπής. Ας ελπίσουμε ότι σήμερα θα είναι μια μέρα αφύπνισης για όλους».
Η βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Μαρία Αθανασίου χαρακτήρισε σημαντικό ότι η εκμετάλλευση και εμπορία ανθρώπου έχει συμπεριληφθεί στις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ υποστήριξε ότι στη δραματική και ανεξέλικτη αύξηση του φαινομένου συνέβαλε η παράνομη μετανάστευση.
Η βουλευτής του ΜεΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου ανέφερε ότι «η εκμετάλλευση και εμπορία ανθρώπου είναι ένα αόρατο δυσδιάκριτο πρόβλημα γιατί υπάρχει η ένοχη σιωπή», σημείωσε ότι το έγκλημα αυτό καταγράφεται τρίτο στη σειρά, αλλά είναι το επικερδέστερο, ενώ έκανε λόγο για έλλειμμα αστυνόμευσης και απονομής δικαιοσύνης. «Πρέπει να σπάσουμε την κουλτούρα ατιμωρησίας και να πάψουμε να υποκρινόμαστε πως το έγκλημα αυτό δεν μας αφορά», είπε.
Ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης χαρακτήρισε «πολύ σημαντική και αξιόλογη την προσπάθεια της Επιτροπής της Βουλής απέναντι τη σύγχρονη αυτή μάστιγα της εκμετάλλευσης και εμπορίας του ανθρώπου», ενώ διαβεβαίωσε ότι η Περιφέρεια θα συστρατευτεί και θα σταθεί δίπλα σε κάθε προσπάθεια της πολιτείας για την πάταξη αυτού του φαινομένου και την επανένταξη των θυμάτων». «Στόχος μας είναι το 2021 να γίνει χρονιά ορόσημο, ώστε κανένας άνθρωπος να μην βιώνει τη σύγχρονη σκλαβιά», ανέφερε.
Ο Ηρακλής Μοσκώφ, εθνικός εισηγητής για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων του υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε την παρουσία της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας του τόπου, ως «ένα πανίσχυρο αποφασιστικό μήνυμα εθνικής ομοψυχίας και ευθύνης, απέναντι σε μία παγκόσμια πανδημία εκμετάλλευσης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και υπόστασης». «Πρέπει να συνεχίσουμε πιο εντατικά τις προσπάθειες μας. Και η μεγαλύτερη ευθύνη μας είναι να περιορίσουμε την ένοχη σιωπή. Ευελπιστούμε στη στήριξη της πολιτείας για τη διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου με δράσεις ώστε η χώρα μας να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, αποδεικνύοντας ότι καταπολεμά την κουλτούρα της ατιμωρησίας», τόνισε ο κ. Μοσκώφ. «Δυστυχώς, ενώ προχωρήσαμε στη νομική κατοχύρωση υπογράφοντας τις διεθνείς συμβάσεις, δεν κερδίσαμε τον πόλεμο ώστε να δώσουμε τέλος σ’ αυτό το αόρατο έγκλημα με τα χιλιάδες ανυπεράσπιστα θύματα. Θέλουμε συνεργασία με όλους τους φορείς στο πλευρό μας, ώστε να δώσουμε ένα αποφασιστικό πλήγμα σε αυτό το έγκλημα», υπογράμμισε ο κ. Μοσκώφ.
Η Ειρήνη Αγαπηδάκη, ειδική γραμματέας προστασίας ασυνόδευτων ανηλίκων του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, και Εθνική Συντονίστρια για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, τόνισε ότι «είναι επιτακτική ανάγκη η θέση του επιτρόπου για να διασφαλίσει τα ασυνόδευτα παιδιά στη χώρα υποδοχής και να τα προστατεύσει». «Αυτά τα παιδιά μην ξεχνάμε ότι βρίσκονται χωρίς γονείς και κηδεμόνα και οι δράστες εκμεταλλεύονται τις προσφυγικές δομές, ενώ τα κορίτσια αποτελούν ομάδα υψηλού ρίσκου» σημείωσε. Όπως είπε, σύμφωνα με τα στοιχεία αναφοράς για το 2019, από τα 154 καταγεγραμμένα άτομα που υπέστησαν εκμετάλλευση στην Ελλάδα, οι 120 ήταν γυναίκες, ενώ τα 11 ήταν ασυνόδευτα παιδιά.
[ad_2]
Πηγή : NEWS247