Με τον πρόέδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σάρλ Μισέλ συναντάται σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αναμένεται να “θυμίσουν” στην Τουρκία τις κυρώσεις που θα συζητήθούν σε επίπεδο κορυφής στην Ε.Ε την ερχόμενη εβδομάδα.
Να «ανιχνεύσει» τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας και το αν όντως η αποχώρηση του Oruc Reis εκφράζει την προθέσή της για αποκλιμάκωση στην Μεσόγειο θα επιχειρήσει τα επόμενα 24ωρα η κυβέρνηση, ενώ εκκρεμεί συνάντηση των δύο πλευρών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Παράλληλα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει σήμερα σημαντικές συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σάρλ Μισέλ και με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι.
Η υπόμνηση των κυρώσεων
Αμφότερες οι συναντήσεις θα δώσουν μηνύματα για την περεταίρω εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων στην παρούσα φάση. Όσον αφορά την συνάντηση με τον Σάρλ Μισέλ, που θα γίνει στις 12.30 το μεσημερί προφανώς εντάσσεται στην προετοιμασία της Ελλάδας για την Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την μεθεπόμενη Πέμπτη και Παρασκευή (24-25 Σεπτεμβρίου). Αντικείμενό της – θυμίζουμε- θα είναι οι εξελίξεις στην νοτιοανατολική Μεσόγειο. Και μόνον η επίσκεψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Ελλάδα συμβολίζει την δέσμευση της Ευρώπης, στην στήριξη των ελληνικών θέσεων κατά της τουρκικής προκλητικότητας. Υπενθυμίζεται επίσης πως οι ηγέτες της Ε.Ε θα έχουν στην διάθεσή του και το κείμενο των κυρώσεων του Ύπατου Εκπρόσωπου της Ε.Ε για ζητήματα ασφάλειας Γιοζέπ Μπορέλ που εγκρίθηκε από άτυπο συμβούλιο των ευρωπαίων ΥΠΕΞ και δύναται να ενεργοποιηθεί ως κίνηση αποδοκιμασίας των πρακτικών της Άγυρας. Έτσι ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και οι δηλώσεις που θα κάνουν στα Μέσα Ενημέρωσης αμέσως μετά την συνάντηση ο Σαρλ Μισέλ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ιδίως για το αν θα υπάρξει αναφορά στην προοπτική των κυρώσεων, ενώ παραμένει άγνωστο αν η απόσυρση του Oruc Reis στο λιμάνι της Αττάλειας είναι τακτική κίνηση της Τουρκίας, η πραγματική προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης.
Όπως δήλωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας η απόσυρση του πλοίου «θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κίνηση τακτικισμού, προκειμένου να αποφύγει (σ.σ η Τουρκία) τη δύσκολη συζήτηση που έρχεται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Γι’ αυτό, όταν μιλάμε για συνέχεια και συνέπεια, περιμένουμε να δούμε για ένα ικανό χρονικό διάστημα αυτή η αποκλιμάκωση να γίνεται πράξη και να μην διαταράσσεται από άλλα επεισόδια. Επομένως, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αυτό που θέλουμε να σταθμίσουμε είναι πώς θα έχει κινηθεί μέχρι τότε η Τουρκία και τι κινήσεις θα κάνει το επόμενο χρονικό διάστημα. Φαίνεται ότι ο κατάλογος των κυρώσεων, που για πρώτη φορά υπάρχει στο τραπέζι, λειτούργησε και αυτός αποτρεπτικά και συνέτισε -ας το πούμε έτσι- την Τουρκία προκειμένου να αναδιπλωθεί τουλάχιστον σ’ αυτή τη φάση».
Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου στις 5 το απόγευμα έχει ως αντικείμενο την επισφράγιση της κοινής θέασης των δύο χωρών στις εξελίξεις στην Μεσόγειο ιδίως μετά την υπογραφή της συμφωνίας για μερική οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης τον Αύγουστο. Στοιχείο που επίσης αναμένεται να βαρύνει στην στάση που θα τηρήσει η Άγκυρα. Νωρίτερα ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ θα συναντηθεί και με τον ομόλογό του Νίκο Δένδια ενώ θα κάνουν από κοινού δηλώσεις.
Οι ελληνοτουρκικές επαφές στο ΝΑΤΟ
Αγνωστη παραμένει εντωμεταξύ η έκβαση που θα έχουν οι επαφές Ελλάδας – Τουρκίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ ενώ για σήμερα είναι προγραμματισμένη συζήτηση σε επίπεδο στρατιωτικών αντιπροσωπειών με αντικείμενο την πιθανότητα εξευρεσης μιας κοινής πλατφόρμας αποφυγής επεισοδίων και συγκρούσεων στην Μεσόγειο. Ερωτώμενος για το ζήτημα αυτό κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν άνοιξε τα χαρτιά της κυβέρνησης. Αντιθέτως σημείωσε πως «θα το δούμε στην πορεία των επόμενων ημερών. Θυμίζω ότι υπήρχε η πρόταση από τον κ. Στόλτενμπεργκ (σ.σ γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ) , για την οποία ζητήθηκαν γραπτές παρατηρήσεις των δύο χωρών. Δεν υπήρξε κάποια επαφή απευθείας. Θα το δούμε τις επόμενες ημέρες».
Πάντως κορυφαία κυβερνητικά στελέχη χθες άφηναν ανοιχτή την πιθανότητα η Τουρκία να έχει όντως αλλάξει τακτική αποδίδοντας μια τέτοια εκδοχή στις κυβερνητικές ενέργειες. Ενδειτικά υπουργός Περιβάλλοντος και αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης επισήμανεσε δηλώσεις του πως «το ότι η Τουρκία άλλαξε -αν άλλαξε- νομίζω ότι οφείλεται στην αποφασιστική στάση που δείξαμε εμείς όλους αυτούς τους μήνες όχι μόνο στον Έβρο, στο Αιγαίο, στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Επίσης οφείλεται και στις συμμαχίες που έχουμε κάνει με τη Γαλλία, το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Οφείλεται δε και στις συμφωνίες που κάναμε και με την Αίγυπτο και με την Ιταλία, οι οποίες εκ των πραγμάτων φέρνουν σε δύσκολη θέση την Τουρκία. Διότι τίθεται το ζήτημα γιατί, ενώ συμφωνούμε με τις άλλες χώρες, δεν συμφωνούμε και με την Τουρκία. Προφανώς γιατί η Τουρκία είναι κακόπιστη και αυτό την δυσκολεύει. Αυτές οι συμφωνίες έχουν και αυτό το καλό». Πάντως σημείωσε παράλληλα ότι «δεν παίρνουμε τίποτε τοις μετρητοίς, δεν θέλουμε να βγάλουμε βιαστικά συμπεράσματα, αλλά δεν θέλουμε να είμαστε και κακόπιστοι».
Πηγή : NEWS247