Η γαλλική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων ANSM ανακοίνωσε σήμερα ότι συμφωνεί με τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων ότι το εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού της εταιρείας AstraZeneca θα πρέπει να συνεχίσει να χρησιμοποιείται στις εκστρατείες εμβολιασμών.
Η ANSM επισήμανε ότι μονάχα ένα περιστατικό πήξης αίματος έχει καταγραφεί στη Γαλλία, έπειτα από εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι συνδέεται με το εμβόλιο.
«Η αναλογία οφέλους/κινδύνου του εμβολίου παραμένει θετική», επισήμανε η ANSM στον ιστότοπό της. Η γαλλική ρυθμιστική αρχή σημείωσε πως αξιολογεί την ασφάλεια όλων των εμβολίων κατά της Covid-19, που είναι διαθέσιμα στη Γαλλία, και παρακολουθεί ενεργά τις παρενέργειές τους.
«Η Αυστρία εμβολιάζει»
Αρκετοί θάνατοι έχουν συνδεθεί με το εμβόλιο AstraZeneca κατά της Covid-19, ωστόσο δεν υπάρχει αιτιώδης σχέση μεταξύ των διαταραχών πήξης και του εμβολιασμού του AstraZeneca, τονίστηκε με έμφαση σε σημερινή συνέντευξη Τύπου της πρωτοβουλίας “Η Αυστρία εμβολιάζει» στη Βιέννη.
«Στην Αγγλία δέκα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί με το AstraZeneca, στην υπόλοιπη Ευρώπη πέντε εκατομμύρια, και θα έπρεπε να ήταν πολύ αισθητό αν υπήρχε μια σύνδεση», δήλωσε ο πρόεδρος του Αυστριακού Ιατρικού Επιμελητηρίου Τόμας Σέκερες.
Από την πλευρά του, ο Χέρβιγκ Κόλαριτς, επιδημιολόγος και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, εξήγησε το ιστορικό επίπτωσης στην ηλικιακή ομάδα από 20 έως 64 ετών, αναφέροντας ότι περίπου 130.000 άνθρωποι στην Αυστρία έχουν εμβολιαστεί με το AstraZeneca.
Αν συγκρίνει κανείς αυτή την ομάδα, με 130.000 ανθρώπους που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί, τότε, ανάμεσά τους, στη βάση της στατιστικής, 3,7 πρόσωπα θα είχαν υποστεί θρομβοεμβολικό συμβάν, ανέφερε ο ίδιος.
«Αυτό συμβαίνει επίσης στον φυσιολογικό, μη εμβολιασμένο πληθυσμό, δεν είμαστε πάνω από την αιτιακή επίπτωση, σε όλη την Ευρώπη μετά τον εμβολιασμό πέντε εκατομμυρίων ανθρώπων, τέτοια γεγονότα έχουν συμβεί μέχρι στιγμής μόνο σε 30 ανθρώπους, και επίσης ο υπολογισμός της θνησιμότητας δεν δίνει καμία ένδειξη ότι συμβαίνει συχνότερα σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί», επισήμανε ο Χέρβιγκ Κόλαριτς.
Τόσο ο ίδιος όσο και ο Τόμας Σέκερες υποστήριξαν ότι θα πρέπει να υπάρξει λεπτομερής διερεύνηση των περιστατικών, σημειώνοντας ότι μία σύνδεση δεν μπορεί να αποκλειστεί κατά εκατό τοις εκατό.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Χέρβιγκ Κόλαριτς, το γεγονός είναι, ότι «εάν αναστείλουμε τον εμβολιασμό με την AstraZeneca στην Αυστρία, θα έχουμε μεγαλύτερο κενό και δεν θα μπορούσαμε να εμβολιάσουμε για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους».
«Αυτό θα σήμαινε μεγάλο αριθμό μολύνσεων και θανάτων, και άρα θα πρέπει πάντα να γίνεται εκτίμηση κινδύνου-οφέλους, η οποία σε αυτήν την περίπτωση κλίνει σαφώς υπέρ του εμβολιασμού με AstraZeneca», σημείωσε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεσημέρι, στη Βιέννη, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, απορρίπτοντας προφανώς την κριτική που ασκείται και στη χώρα του για το εμβόλιο της AstraZeneca, δήλωσε, για μία ακόμη φορά, ότι θέλει να εμβολιαστεί με το εμβόλιο αυτής της εταιρείας.
Ως προς τη διακοπή των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca σε αρκετές χώρες, ο καγκελάριος ανέφερε ότι τέτοιες αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται από ειδικούς, και ότι «όλες οι μέχρι τώρα έρευνες δεν έδειξαν να υπάρχει καμία αιτιώδης σχέση με τον εμβολιασμό σε περιπτώσεις θανάτου».
Ο ίδιος κατήγγειλε ότι υπάρχουν «ενδείξεις» για πρόσθετες “μυστικές” συμφωνίες σε ένα «παζάρι» μεταξύ επί μέρους χωρών-μελών της ΕΕ και των φαρμακευτικών εταιρειών, και ότι υπάρχουν σχέδια για συνέχιση της διαδικασίας μη διανομής εμβολίων ανάλογα με το μέγεθος του πληθυσμού τους επόμενους μήνες.
Ανέφερε επίσης ότι, ενώ η Αυστρία βρίσκεται στον μέσο όσον αφορά την κατανομή των δόσεων των εμβολίων και μέχρι στιγμής δεν έχει υποστεί ζημιά, κράτη όπως η Βουλγαρία βρίσκονται σε μειονεκτική θέση και εάν συνεχιστεί η τάση, δεν θα ολοκληρώσουν τους εμβολιασμούς μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού ή το φθινόπωρο.
Άλλοι, από την άλλη πλευρά, θα μπορούσαν να είναι έτοιμοι μέχρι τον Μάιο, και, για παράδειγμα, η Μάλτα θα λάβει τρεις φορές περισσότερες δόσεις από τη Βουλγαρία έως το τέλος του Ιουνίου παρά τον πολύ μικρότερο πληθυσμό, ενώ η Ολλανδία θα έχει μέχρι τότε διπλάσιες ποσότητες από την Κροατία, ανέφερε ο Σεμπάστιαν Κουρτς.
Κατά την άποψή του, «το κύριο ερώτημα πρέπει να είναι, τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες, και εάν η τάση συνεχιστεί έτσι, θα υπάρξει τεράστια ανισότητα στην ΕΕ, καθώς οι πραγματικές παραδόσεις εμβολίων έρχονται σε αντίθεση με το πνεύμα της ΕΕ και επίσης με τη συμφωνία των Ευρωπαίων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της 21ης Ιανουαρίου».
Ο ίδιος, όπως είπε, έχει ανταλλάξει απόψεις μέχρι στιγμής, με τους ομολόγους του στο Βέλγιο, την Ελλάδα, την Πολωνία, τη Σλοβενία και την Τσεχία και θα έχει περαιτέρω συνομιλίες.
Πολλοί ηγέτες έχουν εκπλαγεί από τις άνισες παραδόσεις, καθώς «η άνιση κατανομή, η οποία αποκλίνει από τον συμφωνημένο στόχο, δεν είναι καλή για την Ευρώπη, και ελπίζω να βρεθεί μια λύση εδώ», τόνισε ο Αυστριακός καγκελάριος.
Η Βουλγαρία
Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ ανακοίνωσε σήμερα την αναστολή των εμβολιασμών με το εμβόλιο κατά του Covid-19 των AstraZeneca/Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
«Δίδω εντολή για αναστολή των εμβολιασμών με το AstraZeneca έως ότου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) διαλύσει κάθε αμφιβολία όσον αφορά την ασφάλειά του», αναφέρει ο Μπορίσοφ σε ανακοίνωση που εκδόθηκε, ζητώντας «γραπτή» δήλωση από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή.
Ο ΕΜΑ για τις αλλεργίες
Από την πλευρά του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε σήμερα ότι σοβαρές αλλεργίες θα πρέπει να προστεθούν στον κατάλογο των ενδεχόμενων παρενεργειών του εμβολίου των AstraZeneca/Πανεπιστημίου της Οξφόρδης κατά της Covid-19, έπειτα από αντιδράσεις αυτού του τύπου που εντοπίσθηκαν στο Ηνωμένο Βαασίλειο,.
Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως «συνέστησε να επικαιροποιηθούν οι πληροφορίες για το προϊόν ώστε να περιλάβουν ως παρενέργειες την αναφυλαξία και την υπερευαισθησία (αλλεργικές αντιδράσεις)».