
Άρθρο της Κατερίνας Παπαγερούδη*
Κριτική πάνω στο πολυσυζητημένο μάθημα της εκπαιδευτικής τηλεόρασης για τους νοερούς υπολογισμούς έγινε από πολλούς. Επιφανειακά. Και με αρκετή δόση χιούμορ – ίσως;
Η μελέτη και η έρευνα πάνω στις δεξιότητες εκτέλεσης νοερών υπολογισμών από τους μαθητές αντίστοιχα, γίνεται εις βάθος από τους εκπαιδευτικούς. Επιστημονικά. Και με σαφήνεια.
Έχει διαπιστωθεί πως για την επιτυχή εκμάθηση των νοερών υπολογισμών (με το μυαλό, όπως λέμε) είναι βοηθητική η αναπαράσταση των αριθμών με αντικείμενα. Η λεγόμενη αισθητοποίηση των αριθμών.
Και εδώ έρχεται η τράπουλα. Η τράπουλα που έχει το εξής χαρακτηριστικό στοιχείο. Οι αριθμοί αναπαρίστανται και σαν σύμβολο αλλά και σαν ποσότητα. Είναι εμφανές, πως μαζί οι δύο μορφές αναπαράστασης των αριθμών μόνο βοηθητικές μπορούν να θεωρηθούν για την αντίληψη μιας αφηρημένης έννοιας, όπως οι αριθμοί.
Η κριτική όμως έρχεται να υποδείξει πως ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΕ ΚΑΡΤΕΣ UNO. Να σημειωθεί ότι στις εν λόγω κάρτες είναι γραμμένος μόνο ο αριθμός. Χωρίς την αναπαράσταση της ποσότητας. Άρα η επιλογή καταρρίπτεται επιστημονικά. Δεν βοηθάνε!
Ακόμα, κουνιέται το δάχτυλο στον εκπαιδευτικό για τη χρήση τράπουλας, αφού αυτή ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΑΛΛΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ. Εδώ μάλλον ποινικοποιείται η ίδια η τράπουλα. Λόγω μη πρότερου έντιμου βίου.
Αλήθεια, αντί της απλοϊκής κριτικής, σταθήκαμε άραγε στο τι προσπάθησε να μεταδώσει ο εκπαιδευτικός;
Σκεφτήκαμε μια νέα οπτική που ίσως είναι βοηθητική για τη συγκεκριμένη δεξιότητα των νοερών υπολογισμών;
Το δοκιμάσαμε για να δούμε ότι όντως βοηθάει;
Κλείνω με 2 facts.
1. Στην εκπαιδευτική τηλεόραση είχε γίνει χρήση της τράπουλας και σε προηγούμενα επεισόδια ήδη από τον Απρίλιο. Μάλλον δεν παρακολουθούμε συστηματικά λοιπόν.
2. Στο βιβλίο της Α’ Δημοτικού, για τη γνωριμία με τους αριθμούς χρησιμοποιούνται ΖΑΡΙΑ, μιας και θεωρειται χαρακτηριστική αναπαράσταση σε οργανωμένη μορφή.
*αναπληρώτρια εκπαιδευτικός