«Οι καταλήψεις είναι διεθνώς ένα μέσο διαμαρτυρίας. Σημασία έχει να βλέπουμε και να κρίνουμε το αίτημα μιας κατάληψης. Δεν γνωρίζω τη νομική διάσταση, μιλώ πολιτικά. Να μην ποινικοποιούμε το μέσο της διαμαρτυρίας. Δηλαδή τι; Να τους κλείσουμε όλους μέσα και να λέμε “μη διαμαρτύρεστε, ο ΣΥΡΙΖΑ το ψήφισε”;»

Τα παραπάνω απάντησε – μεταξύ άλλων – ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κώστας Ζαχαριάδης σε συνέντευξή του στο Radio North 98 της Θεσσαλονίκης και κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι η κατάληψη δημοσίου κτιρίου είναι παράνομη ενέργεια που τιμωρείται με συγκεκριμένες ποινές, βάσει του Ποινικού Κώδικα που ψηφίστηκε το 2019 επί ΣΥΡΙΖΑ. «Ούτε υποστηρίζω, ούτε δεν υποστηρίζω την κατάληψη.

Σας λέω ότι πρέπει να δω το αίτημα. Ποιοι καταλαμβάνουν έναν χώρο και τι χώρος είναι αυτός και τι θέλουν να μας πουν.» Όσον αφορά την ένταση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα, ο κ. Ζαχαριάδης, επέρριψε την ευθύνη της αστυνομικής βίας στην κυβέρνηση και απαντώντας στο θέμα των προσκληρητηρίων από οργανώσεις του κόμματος σε διαδηλώσεις, έκανε λόγο για «υπερεκτίμηση των οργανωτικών δυνατοτήτων του ΣΥΡΙΖΑ».

Επανέλαβε την άποψη πως υπάρχουν στελέχη της ΝΔ που επιθυμούν να ταυτίσουν την τρομοκρατία με το κόμμα του, υπογραμμίζοντας:

«Δεν υπάρχει καμία ομάδα συμπαθούντων την τρομοκρατία στον ΣΥΡΙΖΑ, η τρομοκρατία είναι σκοτεινή, απέναντι στην ανθρώπινη ζωή και δεν αλλάζει τον κόσμο. Τι σχέση έχουμε εμείς μ` αυτά τα σκοτεινά πράγματα; Είναι βρωμιές των αντιπάλων μας. Επι της ουσίας δεν υπάρχουν “πατήματα” για να αποδίδουν τέτοιες διαθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ και επί της επικοινωνίας, το λάθος που έκανε ένας σύντροφος σε συγκεκριμένη στιγμή, βγήκε και το διόρθωσε, και το γραφείο τύπου το κόμματος βγήκε και το διόρθωσε.»

Ολόκληρη η συνέντευξη:

 

#menoume_speedy