Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2020 είναι παρελθόν. Οχι όμως και αυτοί του 2021. Και όπως λέει στην «Κ» η κ. Ξανθοπούλου, η διοργάνωση θα συνδεθεί με την πανδημία που πέρασε ο πλανήτης και ο αθλητισμός θα μεταφέρει το μήνυμα της νίκης του ανθρώπου.

«Αρχή παντός έργου λόγος, και προ πράξεως βουλή», αναφέρει η Παλαιά Διαθήκη. Δηλαδή, κάθε ενέργεια (πρέπει να) ξεκινάει από λογική σκέψη και κάθε πράξη από μία απόφαση. Ετσι και η απόφαση της αναβολής των Ολυμπιακών Αγώνων ξεκίνησε από λογικές σκέψεις και έγινε πράξη από μία απόφαση του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε. Μέχρι όμως να φτάσουμε σε αυτή την απόφαση, πολλές παράλογες και λογικές σκέψεις ακούστηκαν μέσα στις πολύωρες τηλεδιασκέψεις. Το χρονικό τής, για πρώτη φορά, αναβολής των Αγώνων το έζησε από την πρώτη γραμμή των τηλεδιασκέψεων και μία Ελληνίδα: η Μελίνα Ξανθοπούλου, διευθύντρια του σχεδιασμού των Αγώνων «Τόκιο 2020» και διευθύντρια στον τομέα συμμετοχής των αθλητών και κριτηρίων πρόκρισης.

Η Μελίνα Ξανθοπούλου εργάστηκε για πρώτη φορά σε διοργάνωση αθλητικών αγώνων στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου «Αθήνα ’97». Από το 2000, όλες οι διοργανώσεις Ολυμπιακών Αγώνων, και όχι μόνο, φέρουν τη σφραγίδα της. Η ζωή της μετριέται σε… Ολυμπιάδες καθώς μετά το Τόκιο σειρά θα πάρει το Παρίσι, όπου ήδη έχει νοικιάσει σπίτι. Τα πάντα προγραμματισμένα. Ομως ο κορωνοϊός ανέτρεψε τα προγράμματα όλων.

«Από τον Φεβρουάριο άρχισε η πίεση των διεθνών ΜΜΕ για το μέλλον της διοργάνωσης. Το συζητούσαμε μεταξύ μας, αλλά γνωρίζαμε ότι οι Ιάπωνες είναι ένας περήφανος λαός, έχουν δώσει πολλά χρήματα για αυτούς τους Αγώνες και δεν ήθελαν να τους αναβάλουν. Από την άλλη πλευρά και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ήταν κατηγορηματικά αρνητική σε μια αναβολή. Στις αρχές του Μαρτίου η πίεση από τους αθλητές και τις διεθνείς ομοσπονδίες γιγαντώθηκε. Το καταλυτικό σημείο ήταν όταν έφτασε ο ιός στην Ευρώπη και άρχισε να εξαπλώνεται. Μέχρι τότε εθεωρείτο “ιός της Ασίας”. Υπήρξαν πολλές αναβολές προκριματικών διοργανώσεων. Τότε συνειδητοποίησαν ότι έπρεπε να βρεθεί λύση για τις προκρίσεις. Και κάπου εκεί κατάλαβαν ότι το πρόβλημα ήταν τεράστιο».

Και κάπου εκεί άρχισαν και τα υπερατλαντικά ταξίδια για την Ελληνίδα διευθύντρια της διοργάνωσης. «Σε δέκα ημέρες έκανα εννέα πτήσεις προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι συσκέψεις με τη ΔΟΕ και τις παγκόσμιες ομοσπονδίες. Καθοριστικό ρόλο στην αναβολή έπαιξαν οι δηλώσεις της Χέιλι Γουικενχάιζερ, η οποία είναι χρυσή ολυμπιονίκης του Καναδά και μέλος της ΔΟΕ, και της Κατερίνας Στεφανίδη. Στη συνέχεια, ο Καναδάς είπε ότι δεν θα στείλει αποστολή. Μετά, η αναβολή ήταν θέμα ημερών και έμενε να συμφωνήσει η κυβέρνηση της Ιαπωνίας. Σε ό,τι αφορά τις ημερομηνίες, η πλειονότητα των παγκόσμιων ομοσπονδιών προτίμησε το καλοκαίρι. Ετσι, δεν αλλάζει ιδιαίτερα και το πρόγραμμα», υπογράμμισε η κ. Ξανθοπούλου.

Η μετάθεση της διοργάνωσης για το 2021 έγινε δεκτή με ανάμεικτα συναισθήματα για τους εργαζομένους στο «Τόκιο 2020». «Θα είναι η πρώτη φορά που θα κάνω διακοπές σε ολυμπιακή χρονιά. Κάποιοι από εμάς έχουν χάσει την έμπνευση και την αισιοδοξία τους, αλλά πιστεύω ότι μόλις έρθει το 2021, θα τις ξαναβρούμε. Δεν πρέπει να απογοητευόμαστε. Γίναμε μέρος ενός ιστορικού γεγονότος. Η νέα Τελετής Εναρξης θα είναι βασισμένη στον κορωνοϊό. Με κάποιο τρόπο θα υπάρξει ο συμβολισμός της επανεκκίνησης του κόσμου. Η διοργάνωση θα συνδεθεί με την πανδημία που πέρασε ο πλανήτης και ο αθλητισμός θα μεταφέρει το μήνυμα της νίκης του ανθρώπου».

Πηγή: KATHIMERINI.GR