

Επαγγελματίες πρέπει να αντεπεξέλθουν σε μια σεζόν που παραμένει άγνωστο πότε θα ξεκινήσει και πόσο θα διαρκέσει, με αρκετούς από αυτούς να σκέφτονται το λουκέτο για αυτό το καλοκαίρι, ενώ ήδη μεγάλες αλυσίδες ξενοδοχείων αποφάσισαν να μην ανοίξουν όλα τους τα καταλύματα.
«Για να προχωρήσουμε στη λειτουργία των ξενοδοχείων χρειαζόμαστε δύο πράγματα: να μάθουμε ποια είναι τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης για τον τουρισμό, τα οποία δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής και δεύτερον να δοθούν τα μέτρα υγιεινής πάλι από το κράτος, με τα οποία θα πορευθούμε όταν ανοίξουμε», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Μανδρίνος στο ThessToday.gr.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα των ξενοδόχων παραμένει ότι οι νέες κρατήσεις είναι «είδος» προς εξαφάνιση, ενώ εκτιμάται ότι ένα μεγάλο ποσοστό της τάξεως του 30% και σε πολλές περιπτώσεις έως 50% των εργαζομένων θα χάσουν τη δουλειά τους. Για ένα ξενοδοχείο θα χρειαστεί ένας μήνας ώστε να στηθεί σωστά στην παρούσα φάση, ωστόσο αν οι κρατήσεις δεν έρθουν τα πράγματα είναι «σκούρα».
«Δεν είναι εύκολο να έρθουν κρατήσεις, από τη στιγμή που τα κράτη δεν έχουν αποφασίσει τι μέλη γενέσθαι με τα σύνορα και τους ελέγχους των ταξιδιωτών», επισήμανε ο κ. Μανδρίνος. «Ξέρουμε ότι τα πράγματα θα είναι στον «αέρα» τους πρώτους δυο μήνες που θα λειτουργήσουμε. Δεν θα υπάρχει τίποτα και θα λειτουργούμε με 5 δωμάτια», πρόσθεσε.
Την ίδια ώρα, ανησυχία υπάρχει και για την ΔΕΘ, καθώς τιμώμενη χώρα είναι η Γερμανία φέτος, η οποία προχώρησε στην ακύρωση του διάσημου Oktoberfest που διοργανώνεται κάθε φθινόπωρο στο Μόναχο λόγω της πανδημίας, παρόλα αυτά είναι νωρίς για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης.
Χαλκιδική: Οι ελπίδες στρέφονται στους τουρίστες από το εξωτερικό
Η ίδια εικόνα επικρατεί και στην γειτονική Χαλκιδική, όπου οι επαγγελματίες του τουρισμού ελπίζουν στην γρήγορη επαναλειτουργία των ξενοδοχείων προκειμένου να σώσουν τη σεζόν όσο μπορούν.
«Τα μέτρα που θα ληφθούν θα είναι αρκετά αυστηρά και θα δημιουργήσουν σίγουρα κόστος στους ξενοδόχους» εκτίμησε η Φαίη Ψυχοπούλου, διευθύντρια ξενοδοχείου στην Καλλιθέα Χαλκιδικής. Το μεγάλο στοίχημα είναι πότε θα αρχίσουν να ταξιδεύουν από την Ευρώπη προς την Ελλάδα τουρίστες, γιατί ο τουρισμός δε μπορεί να στηριχθεί από τους Έλληνες, σύμφωνα με την ίδια.
Μεγάλος φόβος είναι η ύπαρξη κρούσματος σε κάποια μονάδα, καθώς το σύστημα υγείας ειδικά στα τουριστικά μέρη δεν είναι τόσο δυνατό, αλλά θα είναι μια καταστροφή για το κατάλυμα που θα πρέπει να μπει σε καραντίνα ή ακόμα και να κλείσει τελείως.
«Είναι αναγκαίο να ληφθούν μέτρα προστασίας από την πολιτεία κυρίως οικονομικά ώστε να στηριχθεί ο κλάδος, ο οποίος έχει το 25% του ΑΕΠ» τόνισε η κ. Ψυχοπούλου. Τα μέτρα αυτά είναι αναγκαία και για τους εργαζόμενους, αλλά και για τους ίδιους τους ξενοδόχους προκειμένου να αντεπεξέλθουν στη σεζόν.
Ακόμα και αν τα ξενοδοχεία ανοίξουν τον Ιούλιο, κανένας δεν εγγυάται ότι η πληρότητα θα είναι αρκετή ώστε να στηρίξει τα έξοδα ή αν οι επαγγελματίες θα βάλουν το χέρι βαθιά στην «προσωπική τσέπη», ακόμα και αν επιμηκυνθεί η σεζόν. Επιπλέον, κανένας δεν γνωρίζει κατά πόσο ο κόσμος θα θέλει να κάνει διακοπές ή αν θα μπορεί από οικονομικής άποψης, καθώς το αίσθημα του φόβου δεν θα εξαλειφθεί τόσο γρήγορα όπως όλα δείχνουν.