Οι αρνητές του κοροναϊού πολλαπλασιάζονται και πλέον αντιτίθενται στην χρήση μάσκας, παρά τις εκκλήσεις που απευθύνουν οι ειδικοί και ιδίως με την έξαρση των νέων κρουσμάτων.

Η μάσκα μπορεί να είναι στην επικαιρότητα εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά χρησιμοποιείται δεκαετίες από τους ανθρώπους σε διάφορες κοινωνικές περιστάσεις.

Μάλιστα, αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης κουλτούρας, καθώς πέρα από την ιατρική της χρήση, έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον στη λαϊκή παράδοση, όπως σε γιορτές, πολέμους αλλά και στις τέχνες όπως στον κινηματογράφο και το θέατρο.

Χαρακτηριστικά, στην Ελλάδα συνδέεται από τις αρχαίες τραγωδίες όπου τις φορούσαν οι ηθοποιοί και συνεχίζεται μέχρι σήμερα μέσω των αποκριών.

Παρόλα αυτά, αρκετοί και όχι μόνο στην Ελλάδα, αναφέρουν «αιφνίδια» περιστατικά θανάτου ή ότι αποτελεί σύμβολο της παγκόσμιας κυριαρχίας του κεφαλαίου.

Έτσι, δημιουργούνται δύο εύλογα ερωτήματα. Πρώτον αν η μάσκα σκότωνε, γιατί τόσους αιώνες δεν έχει αναφερθεί ένα περιστατικό και ξαφνικά όλες οι αναφορές γίνονται την εποχή της πανδημίας και σχετίζονται μόνο με αυτή.

Δεύτερον, την στιγμή που ο κόσμος αποτελεί μια καταναλωτική κοινωνία, σε σημείο να ξοδεύονται αμύθητα ποσά για πολυτέλειες και βασικά πράγματα έχουν εμπορευματοποιηθεί σε ακραίο βαθμό, όπως το νερό και η στέγαση, γιατί κάποιος να θελήσει να επιβάλει την κυριαρχία του μέσω ενός συμβόλου. Δεν έχει κυριαρχήσει ήδη και με μεγαλύτερα σύμβολα;

Οι αρνητές της μάσκας λοιπόν, επιμένουν στις θέσεις τους από άποψη ή βλακεία;

Κοινωνιοπαθείς αρνητές

Η Daily Mail αναφέρει ότι έρευνα στη Βραζιλία, έδειξε πως οι αρνητές της μάσκας μπορεί να είναι κοινωνιοπαθείς, αλλά παρόλα αυτά τονίζει πως το αποτέλεσμα είναι ενδεικτικό και όχι δεσμευτικό.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε σχεδόν 1.600 ανθρώπους στη Βραζιλία, καθώς έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων στον κόσμο (4.041.638 επίσημες καταγεγραμμένες περιπτώσεις) και έδειξε ότι η πλειοψηφία εμφάνισε τάσεις προς εχθρότητα, απάτη και χειραγώγηση.

Έτσι, ο καθηγητής Fabiano Koich Miguel και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο Estadual de Londrina, σε μια πόλη στα νότια της Βραζιλίας, διεξήγαγαν την έρευνα.

Οι ίδιοι ρώτησαν 1.578 ενήλικες σχετικά με τη συμμόρφωσή τους στα μέτρα του κορονοϊού.

Μάλιστα, τους έγιναν ερωτήσεις όπως «Πιστεύετε ότι είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείτε μια μάσκα προσώπου / κοινωνική απόσταση / να πλένετε τα χέρια σας πιο συχνά;».

Στη συνέχεια, κάθε άτομο έλαβε πολλά διαδικτυακά τεστ προσωπικότητας, στο διάστημα μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου.

Στο σύνολο των 1.578 ατόμων, περίπου 400 έδειξαν να αναζητούν τρόπους με τους οποίους οι αλληλεπιδράσεις τους με άλλους θα μπορούσαν να τους ωφελήσουν προσωπικά. Ήταν πιο πιθανό να αισθάνονται «κοινωνικά αποσπασμένοι» και να συμπεριφέρονται με εχθρική συμπεριφορά.

Είχαν περισσότερες πιθανότητες να αρνηθούν να φορέσουν μάσκα ή να ακολουθήσουν κανόνες κοινωνικής απόστασης

Αυτοί οι άνθρωποι, όπως είπαν οι ερευνητές, είχαν περισσότερες πιθανότητες να αρνηθούν να φορέσουν μάσκα ή να ακολουθήσουν κανόνες κοινωνικής απόστασης.

Επίσης, είχαν υψηλότερα ποσοστά στην εχθρότητα, την απάτη, την εχθρότητα, την παρορμητικότητα, την ανευθυνότητα, τη χειραγώγηση και τη λήψη κινδύνων.

Επιπλέον, τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι ήταν λιγότερο πιθανό να δουν τους κανόνες για τον κορονοϊό ως ένα απαραίτητο μέτρο. Αποτέλεσμα λοιπόν λιγότερο να συμμορφωθούν, σημειώνουν οι ερευνητές.

Ακόμη, τείνουν επίσης να ελαχιστοποιήσουν τη σοβαρότητα της πανδημίας, σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Personality and Individual Differences.

Οι ερευνητές δήλωσαν συνολικά, τα ευρήματά τους δείχνουν ότι «η τήρηση των μέτρων περιορισμού είναι πιο δύσκολη» για άτομα με κοινωνιοπαθητικά χαρακτηριστικά.

«Τα ευρήματά μας έδειξαν ότι τα αντικοινωνικά χαρακτηριστικά, ιδιαίτερα τα χαμηλότερα επίπεδα ενσυναίσθησης και τα υψηλότερα επίπεδα αναισθησίας, απάτης και ανάληψης κινδύνων, συνδέονται άμεσα με τη χαμηλότερη συμμόρφωση με τα μέτρα περιορισμού», έγραψαν οι ερευνητές.

«Αυτά τα χαρακτηριστικά εξηγούν, τουλάχιστον εν μέρει, τον λόγο για τον οποίο οι άνθρωποι συνεχίζουν να μην τηρούν τα μέτρα περιορισμού ακόμη και με αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων και θανάτων».

Η ομάδα κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι όσοι έχουν αντικοινωνικές τάσεις μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους και τους άλλους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ωστόσο, ο επικεφαλής ερευνητής Καθηγητής Μιγκέλ είπε ότι τα ευρήματα έπρεπε να προσεγγιστούν με προσοχή.

«Δεν μπορούμε να δηλώσουμε ότι εάν ένα άτομο επιλέξει να μην φορέσει μάσκα, είναι επειδή είναι κοινωνιοπαθητικός», είπε. «Αν και αυτό είναι δυνατό, υπάρχουν πιθανώς άλλοι παράγοντες».

Όσοι είχαν ψυχοπαθητικά ή ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά μπορεί να είναι πιο πιθανό να παραβιάσουν τους κανόνες για να σταματήσουν την εξάπλωση της νόσου

Παράλληλα, τα ευρήματα της μελέτης στην Βραζιλία υποστηρίζουν δύο άλλες μελέτες που είχαν δημοσιευτεί προηγουμένως στο ίδιο περιοδικό, το οποίο έθεσε σε ερώτηση 1.000 άτομα από την Πολωνία.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας εξέτασαν 755 άτομα διαδικτυακά και εντόπισαν πως όσοι είχαν ψυχοπαθητικά ή ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά μπορεί να είναι πιο πιθανό να παραβιάσουν τους κανόνες για να σταματήσουν την εξάπλωση της νόσου.

Περισσότεροι αρνητές οι άνδρες

Το BBC αναφέρει πως οι περισσότεροι αρνητές της μάσκας είναι οι άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες.

Μία από τις πιο πρόσφατες αναλύσεις της ανδρικής συμπεριφοράς πραγματοποιήθηκε από τον Valerio Capraro, ανώτερο λέκτορα στα Οικονομικά του Πανεπιστημίου Middlesex και τον Καναδό μαθηματικό Hélène Barcelo, από το Ινστιτούτο Μαθηματικών Επιστημών στο Μπέρκλεϊ.

Οι ακαδημαϊκοί έλεγξαν σχεδόν 2.500 άτομα στις ΗΠΑ και διαπίστωσαν ότι οι άνδρες δεν είχαν μόνο την τάση να φορούν μάσκες από τις γυναίκες. Θεώρησαν επίσης ότι η χρήση μάσκας ήταν «επαίσχυντη και σημάδι αδυναμίας».

«Αυτό συνέβη ιδιαίτερα σε περιοχές όπου η χρήση μάσκας δεν ήταν υποχρεωτική», εξηγεί ο δρ Capraro.

«Οι άνδρες έχουν την τάση να μην φορούν κάλυμμα ή κάτι ανάλογο στο πρόσωπο και ένας από τους κύριους λόγους είναι ότι πως θα επηρεαστούν ελάχιστα από τον κορονοϊό», προσθέτει η έρευνα.

Είναι ιδιαίτερα ειρωνικό γιατί τα επίσημα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι στην πραγματικότητα ο κορονοϊός “χτυπάει” τους άνδρες

«Αυτό είναι ιδιαίτερα ειρωνικό γιατί τα επίσημα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι στην πραγματικότητα ο κορονοϊός “χτυπάει” τους άνδρες πιο συχνά από τις γυναίκες», τονίζει στη συνέχεια.

Παρόλα αυτά, η Christina Gravert, καθηγήτρια συμπεριφοράς και επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, δεν συγκλονίζεται από τη διάκριση μεταξύ των φύλων στη μάσκα.

Η ίδια αναφέρει πως ένα μεγάλο μέρος ακαδημαϊκής έρευνας, δείχνει ότι άνδρες και γυναίκες φαίνεται να πλησιάζουν τον κίνδυνο της πανδημίας διαφορετικά.

Η Gravert λέει ότι μια απλή παρατήρηση στη πρωτεύουσα της Δανίας, μπορεί να δώσει μια ισχυρή εντύπωση ότι οι γυναίκες είναι πιο προσεκτικές.

Χάσμα ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες έχει παρατηρηθεί σε προηγούμενες επιδημίες

Επιπλέον, το ίδιο χάσμα ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες έχει παρατηρηθεί σε προηγούμενες επιδημίες.

Για παράδειγμα, μια μελέτη για τη συμπεριφορά των κατοίκων στην πόλη του Μεξικού κατά τη διάρκεια της επιδημίας της γρίπης των χοίρων του 2009 – η οποία σκότωσε σχεδόν 400 άτομα – έδειξε ότι ένα υψηλότερο ποσοστό γυναικών από τους άνδρες φάνηκαν να φορούν μάσκες στο μετρό.

Ακόμη, στις ασιατικές χώρες όπου η χρήση μάσκας είναι από καιρό καθιερωμένη και ευρέως διαδεδομένη, η διάσταση στα δύο φύλα παραμένει.

Μια μελέτη της στάσης του κόσμου κατά το ξέσπασμα του Sars το διάστημα 2002-03 στο Χονγκ Κονγκ, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να λάβουν προφυλάξεις σε αντίθεση με τους άνδρες.

Συνομωσιολόγοι

Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι αρκετός κόσμος όπου δεν φοράει μάσκα υποστηρίζει συνήθως ακροδεξιές απόψεις και πιστεύει θεωρίες συνομωσίας.

Πολλοί αρνητές της μάσκας στις ΗΠΑ, δηλώνουν υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ και ακροδεξιών οργανώσεων

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι ΗΠΑ, όπου πολλοί αρνητές της μάσκας δηλώνουν υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ και ακροδεξιών οργανώσεων.

Αντιθέτως, έχουν παρατηρηθεί λιγότεροι αρνητές σε άτομα που υποστηρίζουν τους Δημοκρατικούς, άλλες παρατάξεις ή δηλώνουν πολικά αποστασιοποιημένοι και ουδέτεροι.

Μάλιστα, αρκετές θεωρίες κατά της μάσκας, συνοδεύονται από ρητορική που αναφέρει Παγκόσμια Τάξη Πραγμάτων, αντισημιτισμό και ρατσισμό.

Πληροφορίες από dailymail.co.uk, bbc.com