Στην Περούτζια της Ιταλίας εφαρμόζετε ένα πιλοτικό πρόγραμμα από τις τοπικές αρχές, το οποίο συσχετίζετε με την ανάδειξη της Ιστορικότητας της πόλης και την ταυτόχρονη αύξηση του τουρισμού της, με την χρήση ανοιχτού λογισμικού.Η περιοχή Ιστορικά είναι γνωστή εδώ και χρόνια για τον Μεσαιωνικό της χαρακτήρα και τώρα προσπαθεί να γίνει γνωστή και για την στροφή της στην τεχνολογία του διαδικτύου και των υπολογιστών για την χρήση του ανοιχτού λογισμικού. Οπότε με λίγα λόγια προσπαθούν να προσεγγίσουν πολίτες, επιχειρηματίες όπου κάνουν χρήση του ανοιχτού λογισμικού στην περιοχή τους έτσι ώστε πέρα από τις διακοπές τους ή τα επαγγελματικά τους ραντεβού να αισθάνονται ποιο άνετα στον τόπο διαμονής τους. Η επιχειρηματική κίνηση της τοπικής κοινωνίας ονομάζετε LibreUmbria και έχει κυρίως κίνητρο την χρήση Office ανοιχτού λογισμικού έναντι του κλασσικού πατροπαράδοτου Office..
Όσον αφορά το κόστος του εγχειρήματος είναι πολύ μικρό για την τοπική κυβέρνηση. Η εγκατάσταση ανοιχτού λογισμικού κοστίζει γύρω στα 60.000 ευρώ, ενώ η αναβάθμιση σε γνωστές μεθόδους υπολογίζετε περίπου στις 300.000 ευρώ. Παρ όλο που τα οικονομικά κίνητρα η ανάδειξη του πολιτισμού της περιοχής μπορεί να είναι τα κυρίως κίνητρα, η Περούτζια προσπαθεί να γίνει η Μέκκα του ανοιχτού λογισμικού τουλάχιστον στην Νότια Ευρώπη και έτσι να προσεγγίσει ακόμα περισσότερο τουρισμό.
Τέτοιου είδους εγχειρήματα αρχίζουν δειλά δειλά και γίνονται και σε άλλους δήμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι αρχές της πόλης του Μονάχου της Γερμανίας, φημίζονται ότι έχουν εγκαταλείψει το λειτουργικό σύστημα Windows και έχουν προσχωρήσει στην χρήση του ανοιχτού λογισμικού κυρίως για την ποιο εύκολη χρήση της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και τις επιχειρηματικές ατζέντας των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στην γερμανική πόλη. Η απόφαση επήλθε ύστερα από ένα εγχείρημα εννιά χρόνων όπου αναβαθμίστηκαν 14.800 υπολογιστές από Windows σε λειτουργικό σύστημα Linux–Ubuntu . Η αρχική σκέψη του εγχειρήματος όπως υποστηρίζουν οι αρχές έγινε γιατί ήθελαν την πόλη ανεξάρτητη τεχνολογικά και η χρήση ανοιχτού λογισμικού όχι μόνο υποστηρίζει αυτό αλλά συμβάλλει και στην δημιουργικότητα. Χαρακτηριστικά είχε ειπωθεί, ότι από την αρχή που χρησιμοποιήθηκε το ανοιχτό Office (το αντίστοιχο Microsoft Office) λειτουργικά, τεχνολογικά παρατηρήθηκε ότι η τοπική αγορά λειτούργησε ποιο απελευθερωμένα, αφού το ανοιχτό Office (Open Office), δίνει περισσότερες δυνατότητες. Σε οικονομικό επίπεδο που ίσως είναι το ποιο βασικό στην εποχή της Οικονομικής κρίσης ο Δήμος του Μονάχου εξοικονόμησε παραπάνω από 10.000.000 εκ ευρώ.
Το συγκεκριμένο εγχείρημα ονομάστηκε Limux
Το τερπνών μετά το ωφελίμων καλώς η κακώς στην περίοδο που ζούμε οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να ξοδέψουν αρκετά χρήματα για υποδομές,το ίδιο ισχύει και για τους δήμους και τις περιφέρειες. Οι χαμηλές κόστους λύσεις, έχουν πρόσφορο έδαφος. στις κοινωνίες και τους πολίτες γιατί έτσι καταφέρνουν και εξοικονομούν περισσότερα χρήματα. Στις παραπάνω πόλεις, όπου έχουν Ιστορικά χαρακτηριστικά προσπαθούν οι πολίτες σε απόλυτη αρμονία με τις τοπικές αρχές να αυξήσουν όχι μόνο τα κέρδη τους αλλά να κεντρίσουν και το ενδιαφέρον επιχειρηματιών όπου θέλουν να συνδυάσουν την δουλειά τους με την διασκέδαση.
Η Ελλάδα έχει Ιστορικά χαρακτηριστικά ίσως αυτήν την περίοδο οικονομικής κρίσης όπου δεν μπορούν να επενδυθούν πολλά χρήματα, οι παραπάνω λύσεις φαντάζουν Πλατωνικά ιδεατές για άνοιγμα σε νέου είδους αγορές. Μια από αυτές τις αγορές είναι και αυτή είναι η Πληροφορική οι Τηλεπικοινωνίες και το Ανοιχτό λογισμικό.