Τα επαγγέλματα που μπορείς να κάνεις αν θες να γίνεις ταξιδιωτικός νομάς

backpacker

Όλοι έχουμε πει κατά καιρούς, μέσα στην αγανάκτηση της γκρίζας ρουτίνας μας, πως θα τα πουλήσουμε όλα και θα ταξιδεύουμε τον κόσμο παρέα μ’ ένα Λαμπραντόρ, σ’ ένα νοσταλγικό βανάκι που θα κουβαλάει τα λιγοστά μας υπάρχοντα.


Υπάρχει λόγος που δε το κάνουμε βεβαίως. Η σύγχρονη ζωή, με τα καλά της και τα κακά της, προσφέρει πλήθος επιλογών και μας επιτρέπει τη δημιουργία και διατήρηση σταθερών, ανθρώπινων σχέσεων.

Ωστόσο, το παραπάνω βγαλμένο από τα πιο τρελά μας όνειρα σενάριο, δε χρειάζεται να πάρει τη μορφή ολικής παραίτησης για να γίνει πραγματικότητα. Αν βρεθούμε ποτέ σ’ ένα μεταβατικό στάδιο, για παράδειγμα, μεταξύ μεταπτυχιακού και ανεργίας, μας επιτρέπεται για λίγο καιρό να βάλουμε την ύπαρξη μας στο pause και να σβήσουμε μερικά ταξίδια από το bucket list μας.

Για να το κάνουμε αυτό, χρειαζόμαστε βέβαια είτε ένα καλό κεφάλαιο, είτε να εργαζόμαστε απευθείας από τους προορισμούς άφιξής μας. Και στην εποχή αυτή της μαζικής τηλεργασίας, μάλλον έχουμε αρχίσει να καταλαβαίνουμε πως το τελευταίο δεν είναι τόσο ανέφικτο όσο μοιάζει.

Τα παρακάτω λοιπόν επαγγέλματα, μπορούν να συνδυαστούν ωραιότατα με μια 6μηνη (ή και μεγαλύτερη) απουσία από τη βάση μας, και να μας συντηρούν προσωρινά μέχρι να επιστρέψουμε στα πάτρια εδάφη.

1. Βάλε το σπίτι σου στο Airbnb

Εντάξει, δε το λες ακριβώς επάγγελμα η αλήθεια είναι. Αλλά αποτελεί μακράν την ευκολότερη πηγή εσόδων που μπορούμε να σκεφτούμε, κι επομένως δε θα μπορούσαμε παρά να το βάλουμε στο νούμερο 1.

Αν λοιπόν διαθέτεις δική σου ακίνητη περιουσία σε περιοχή με μέτριο προς υψηλό τουρισμό, μετακινείς τα πολύτιμα προσωπικά σου αντικείμενα σε ασφαλές μέρος -καθώς ποτέ δεν ξέρεις- και παίρνεις τα βουνά, έχοντας ένα σταθερό νοίκι στην τσέπη.

Προσπάθησε να πουλήσεις ωραία το «προϊόν» σου, βγάζοντας ελκυστικές φωτογραφίες που θα σε βοηθήσουν το σπίτι σου να σκοράρει από τα πρώτα στο είδος του μέσα στην πλατφόρμα ενοικίασης.

2. Αρθρογραφία

Αν έχεις ταλέντο στη συγγραφή ή εξειδικεύεσαι σ’ έναν κλάδο με ζήτηση στα αντίστοιχα περιοδικά και site, μπορείς να δοκιμάσεις την τύχη σου στην αρθρογραφία ως freelancer και να πληρώνεσαι με το κομμάτι.

Σε περίπτωση που μάλιστα το κατέχεις και με τις ξένες γλώσσες, σε προσκαλούμε να ανοίξεις ακόμα περισσότερο τους ορίζοντές σου και να αιτηθείς εργασίας ακόμα και σε ξενόγλωσσο τύπο ή διαδικτυακούς ιστότοπους.

3. Παράδοση μαθημάτων αγγλικών

Η συγκεκριμένη πρόταση δεν απευθύνεται μόνο σε αποφοίτους αγγλικής φιλολογίας· αρκεί να έχεις το ανώτερο πιστοποιητικό γλωσσομάθειας, μια ανεκτή προφορά και αρκετή εξοικείωση με τη νοοτροπία του αγγλικού και αμερικάνικου πολιτισμού, για να γίνεις  -εσύ και οι γνώσεις σου- περιζήτητες στις μη αγγλόφωνες χώρες.

Μια τέτοια εμπειρία μάλιστα θα σε βοηθήσει να εντρυφήσεις ευκολότερα στην ντόπια κουλτούρα, καθώς, σε καθημερινή βάση, θα έρχεσαι σε επαφή με απλούς ανθρώπους της χώρας που δε σχετίζονται αποκλειστικά με τη βιομηχανία του τουρισμού.

4. Επένδυσε σε κρυπτονομίσματα

Αυτό η αλήθεια είναι πως θα χρειαστεί αρκετό διάβασμα, οπότε θα σου σπαταλήσει μπόλικο από τον πολύτιμο χρόνο σου πριν την πολυπόθητη αναχώρηση.

Ωστόσο αν μάθεις πραγματικά πως λειτουργεί το σύστημα των Bitcoin ή και λιγότερο δημοφιλών νομισμάτων, είναι πιο δύσκολο να βρεθείς ζημιωμένος και με μεγάλη χασούρα στον λογαριασμό σου σε σχέση με το αν αρχίσεις να επενδύεις με τα μάτια κλειστά.

Για να ξεκινήσεις, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να διαθέτεις έστω κι ένα μικρό χρηματικό κεφάλαιο-ενώ μάλλον θα κριθεί απαραίτητο να συμπληρώσεις το σχετικά άστατο και με σημαντικό βαθμό ρίσκου αυτό εισόδημα με ένα από υπόλοιπα που παραθέτουμε στη συγκεκριμένη λίστα.

5. Πιάσε δουλειά σε κρουαζιερόπλοιο

Μ’ έναν σμπάρο δυο τρυγόνια!

Αν το τολμήσεις και αναζητήσεις εργασία ως μέλος του πληρώματος ενός κρουαζιερόπλοιου, παίρνεις, στο τέλος της ημέρας, δουλειά, μέσο μεταφοράς και κατοικία για τον (τους) προορισμούς σου στη συσκευασία του ενός.

Ανάλογα λοιπόν με τις επιμέρους προτιμήσεις σου, είτε καταλήξεις να φτιάχνεις κοκτέιλ πίσω από ένα μπαρ, είτε επανδρωθείς σε ομάδα παιδικής ψυχαγωγίας, είτε προσληφθείς ως καμαριέρα για να καθαρίζεις τις καμπίνες, το μόνο σίγουρο είναι πως και λεφτά θα βγάλεις, και θα κοινωνικοποιηθείς, και θα εκμεταλλευτείς στο έπακρο τις πολυτελείς εμπειρίες που συνήθως προσφέρουν τα κρουαζιερόπλοια έναντι υψηλού αντιτίμου -αλλά τζάμπα για σένα.

Ντορίνα Παπαγεωργίου