Μια συσκευή που θα μπορούσε να σώσει ζωές βελτιώνοντας την προσπάθεια διάγνωσης  καρκίνου του μαστού είναι εδώ.

Είναι γεγονός πως ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου είναι ο σκύλος. Αυτή την φορά, όχι μόνο έχει επάξια το ρόλο του πιστού μας σύμμαχου σε κάθε δυσκολία, αλλά έρχεται για να είναι εκεί δυνατός και αποτελεσματικός, σε μια άλλη, πολύ ψυχοφθόρα δσκολία: Στον αγώνα κατά του καρκίνου του μαστού.

Το ταπεινό pooch είναι η έμπνευση πίσω από μια νέα συσκευή που προσφέρει προσιτές, χωρίς πόνο και μη επεμβατικές δοκιμές για τον καρκίνο του μαστού.

Τι ακριβώς εννοούμε; Πρόκειται για το λεγόμενο Blue Box, το οποίο χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη που μιμείται τη μύτη ενός σκύλου για να αναλύσει δείγματα ούρων και να εντοπίσει βιοδείκτες καρκίνου του μαστού.

Άλλωστε, τα κυνηγόσκυλα πιστοποιήθηκαν για πρώτη φορά πως μπορούν να ανιχνεύσουν με την όσφρησή τους περιπτώσεις καρκίνου το 1989, όταν παρατηρήθηκε ένας σκύλος που δείχνει ασυνήθιστο ενδιαφέρον για έναν τυφλοπόντικα που μεγάλωνε στο πόδι του ιδιοκτήτη του.

“Αυτό το γεγονός απέδειξε ότι ο καρκίνος προκαλεί μεταβολικές αλλαγές, αλλάζοντας τη γεύση του σώματος”, δήλωσε ο Benet. «Έτσι προγραμματίσαμε το αισθητηριακό σύστημα του σκύλου σε ένα λογισμικό που βασίζεται σε AI».

 

Η Benet αποφάσισε να επικεντρωθεί στις εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού μετά από μια μελέτη του Καταλανικού Υπουργείου Υγείας, η οποία διαπίστωσε ότι το 41 τοις εκατό των γυναικών απέφυγαν τις εξετάση μαστογραφίας επειδή τους ήταν ιδιαίτερα επώδυνες. Η αποστολή της Μπενέτ, έγινε ακόμα πιο σημαντική όταν η μητέρα της διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού.

“Αυτό κατέστησε ακόμη πιο σημαντικό να συνεχίσουμε αυτό το έργο”, δήλωσε η Benet.

Το Blue Box είναι εύκολο στη χρήση.

Οι γυναίκες το μόνο που πρέπει να κάνουν είναι να τοποθετήσουν ένα δείγμα ούρων μέσα στη συσκευή και να περιμένουν να τους σταλεί το αποτέλεσμα μέσω του smartphone τους.

Στις πρώτες δοκιμές, το Blue Box έδωσε μια ακριβή ανάγνωση περισσότερο από το 95 τοις εκατό του χρόνου, προσφέροντας τη δυνατότητα για έγκαιρες διαγνώσεις και καλύτερα αποτελέσματα των ασθενών. Σε επόμενο χρόνο φυσικά, ήταν απαραίτητο να επαναληφθεί το τεστ.

Η Benet λέει ακόμη, ότι όσο περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν το Blue Boxes, τόσο πιο έξυπνο γίνεται το λογισμικό.

«Κάθε φορά που κάποιος ελέγχεται, τροφοδοτεί αυτόν τον αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης με νέα δεδομένα», είπε. «Λοιπόν, βοηθάτε τις επόμενες γυναίκες που θα έρθουν αφού έχετε καλύτερη διάγνωση».

Ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου που μπορεί να παρουσιαστεί στις γυναίκες και παρά τις εξελίξεις στην ιατρική, ο αριθμός των ατόμων που πεθαίνουν από αυτόν αυξάνεται. Ωστόσο, η συσκευή της Benet θα μπορούσε να οδηγήσει σε προηγούμενες διαγνώσεις και, ως εκ τούτου, καλύτερα αποτελέσματα για τον ασθενή.

Η δυνατότητα του Blue Box να αυξήσει τα ποσοστά επιβίωσης σε ασθενείς που νοσούν από καρκίνο, αναγνωρίστηκε στα βραβεία James Dyson 2020, το οποίο και κέρδισαν για την ανάπτυξη της εφεύρεσής της.

«Αυτό που ονειρευόμαστε είναι ένας κόσμος στον οποίο κάθε νοικοκυριό έχει ένα από αυτά τα μπλε κουτιά, δίνοντας σε κάθε γυναίκα τη δυνατότητα να ελέγχεται στο σπίτι, δίνοντάς τους τη δύναμη να έχουν τη δική τους υγεία», δήλωσε η Benet. “Εάν το Μπλε Κουτί μπορεί να φτάσει στην αγορά, μπορεί να είναι ενδυνάμωση για κάθε γυναίκα στον κόσμο.”

Πηγή: positive.news

Επιμέλεια: Άννα Σαϊνίδου