Γευστικά αλλάντικά από διάφορα μέρη της Ελλάδας μπορούν να συντροφεύουν είτε το τραπέζι σας είτε ακόμη και τη μαγειρική σας!

Παρακάτω θα βρείτε μερικά από αυτά τα νόστιμα αλλαντικά που εντοπίσαμε από περιοχές της Ελλάδας.

Χωριάτικα λουκάνικα

Για τις περισσότερες περιοχές της Ελλάδος η σφαγή των γουρουνιών τις γιορτινές μέρες, αποτελεί ένα πολύ παλιό έθιμο. Συνήθως το μεγαλύτερο μέρος του κρέατος μαζί με πολλά μπαχαρικά και λαχανικά, το χρησιμοποιούν για να φτιάξουν λουκάνικα.

Μυκονιάτικη λούζα

Το παραδοσιακό αλλαντικό της Μυκόνου σερβίρεται σε πολύ λεπτές φέτες, σαν τσιγαρόχαρτο, είναι αρκετά στεγνό και σκληρό (γιατί δεν έχει καθόλου λίπος), με γεύση που θυμίζει έντονα θρούμπι, ρίγανη και ελληνική φύση γενικότερα.

Απάκι Κρήτης

Κρητικό αλλαντικό από καθαρό χοιρινό φιλέτο που καπνίζεται ελαφρά με αρωματικά ξύλα. Με έντονη τη μυρωδιά του κύμινου, κόβεται σε λεπτές φέτες.

Νούμπουλο Κέρκυρας

Κερκυραϊκός μεζές. Αλλαντικό αέρος (ωριμάζει κρεμασμένο) που αρωματίζεται κυρίως με μαύρο πιπέρι.

Καβουρμάς Θράκης

Ένα αλλαντικό. Κομμάτια κρέατος που μαγειρεύονται μαζί με το λίπος τους και όταν κρυώσουν σχηματίζουν μεγάλα «λουκάνικα». Η παραδοσιακή συνταγή θέλει κομμάτια βοδινού, πρόβειου και χοιρινού μαζί με μπαχαρικά.

Σαλάμι αέρος Λευκάδας

Τα παραδοσιακά σαλάμια στη Λευκάδα ωριμάζουν στεγνώνοντας κρεμασμένα -εξού και αέρος- και σερβίρονται σε λεπτές φέτες. Οι κόκκοι πιπεριού δίνουν την πικάντικη νότα που χρειάζεται.

Σύγκλινο Μάνης

Χοιρινό κρέας που καπνίζεται αργά, βράζεται με κρασί, φλούδες πορτοκαλιού και μπαχαρικά και σε συνέχεια διατηρείται στο λίπος του ή σε παρθένο ελαιόλαδο. Τρώγεται μόνο του, αλλά ταιριάζει σε τραχανά ή σε ομελέτες.

Παστουρμάς

Ο αυθεντικός παστουρμάς κόβεται και σερβίρεται σε πολύ λεπτές φέτες, με το χαρακτηριστικό άρωμα του κύμινου, της πάπρικας και του τσιμενιού.

#menoumespeedy