Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έδωσε σήμερα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες την εντολή να αναπτύξει μια «εμπροσθοφυλακή» των παρατηρητών της εκεχειρίας στη Λιβύη, σύμφωνα με μια επιστολή, την οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.
«Ενόσω μελετούν την πρότασή σας για την τροποποίηση της εντολής της Αποστολής Στήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη (Manul), οι χώρες μέλη του ΣΑ σας ζητούν να αναπτύξετε γρήγορα μια εμπροσθοφυλακή στη Λιβύη», αναφέρεται στο κείμενο, το οποίο υπήρξε αντικείμενο διαπραγμάτευσης εδώ και πάνω από μία εβδομάδα.
Στο Συμβούλιο διευκρινίζει ότι περιμένει να του υποβληθεί, μέσα σε διάστημα 45 ημερών, μια έκθεση για τις προετοιμασίες που κάνει αυτή η αποστολή παρατηρητών. Αναμένει επίσης και προτάσεις για την τροποποίηση της Manul σε αποστολή παρατηρητών.
«Εμπροσθοφυλακή» για την εκεχειρία
Σε μια έκθεσή του στα τέλη του 2020 ο Γκουτέρες ανέφερε ότι η αποστολή άοπλων παρατηρητών θα μπορούσε να αποτελείται από πολίτες και απόστρατους στρατιωτικούς από χώρες της Αφρικανικής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Αραβικού Συνδέσμου. Δεν ανέφερε τον ακριβή αριθμό τους.
Η ανάπτυξη παρατηρητών εξαρτάται από το αν θα συμφωνήσουν όλες οι λιβυκές παρατάξεις. Αυτός ο μηχανισμός παρακολούθησης της εκεχειρίας θα εδρεύει στη Σύρτη αλλά στη συνέχεια η αποστολή θα εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα. Η «εμπροσθοφυλακή» των παρατηρητών θα αποτελείται από περίπου 30 άτομα, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.
Με βάση τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι εμπόλεμες πλευρές στις 23 Οκτωβρίου 2020, οι διεθνείς παρατηρητές θα επιτηρούν την εκεχειρία και θα επαληθεύσουν την αποχώρηση των μισθοφόρων και των ξένων μαχητών που έχουν αναπτυχθεί στη Λιβύη.
Με βάση στοιχεία του ΟΗΕ, στις αρχές Δεκεμβρίου στη Λιβύη υπήρχαν ακόμη 20.000 μισθοφόροι και ξένοι στρατιώτες. Από τότε δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι έχουν αποχωρήσει από τη χώρα.