Η ζάχαρη έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αρκετών ασθενειών, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις, ενώ επηρεάζει επίσης τα επίπεδα ενέργειά μας, επιβαρύνει το δέρμα μας και συμβάλλει στην κακή υγεία των δοντιών.
Είτε λοιπόν θέλουμε να χάσουμε βάρος είτε να βελτιώσουμε τη διατροφή μας, θα πρέπει να μειώσουμε τη ζάχαρη στη διατροφή μας.Για να γίνει λίγοο εύκολο, μπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές.
Σωστές τροφές
Προσθέτοντας πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα περιορίζουμε την όρεξή μας για φαγητό και μειώνουμε τις λιγούρες μας για γλυκά. Το άπαχο κρέας, το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, τα ψάρια, τα αυγά, τα όσπρια, το φαγόπυρο, η βρώμη και οι σπόροι τσία είναι μερικές καλές πηγές πρωτεΐνης που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή μας όταν προσπαθούμε να χάσουμε βάρος.
Παράλληλα, αυξάνουμε τις φυτικές ίνες στη διατροφή μας, ώστε να αποφύγουμε την υπερφαγία και να περιορίσουμε τις ξαφνικές λιγούρες που μας «σπρώχνουν» στα γλυκά. Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα τρόφιμα ολικής άλεσης και τα όσπρια είναι καλές πηγές φυτικών ινών.
Κοιμόμαστε επαρκώς
Η έλλειψη ύπνου δεν επηρεάζει μόνο τα επίπεδα ενέργειάς μας αλλά και την όρεξή μας για φαγητό. Ο ανεπαρκής ύπνος επηρεάζει και τον τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλός μας, καθιστώντας δυσκολότερη την επιλογή υγιεινών τροφών και σπρώχνοντάς μας σε παχυντικές, ανθυγιεινές τροφές, όπως τα γλυκά. Αυτό φαίνεται να συμβαίνει επειδή όταν δεν έχουμε κοιμηθεί αρκετά τα κέντρα ανταμοιβής του εγκεφάλου ενεργοποιούνται περισσότερο από το φαγητό.
Τρώμε φρούτα
Ζουμερά, υγιεινά και φυσικά γλυκά, τα φρούτα είναι ο καλύτερος τρόπος να ικανοποιήσουμε την επιθυμία μας για γλυκό. Έτσι, την επόμενη φορά που θα νιώσουμε ότι θέλουμε να φάμε ένα γλυκό, προτιμάμε ένα εποχιακό φρούτο της αρεσκείας μας. Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο θα γλιτώσουμε θερμίδες, αλλά θα αυξήσουμε και την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών.
Τρώμε μικρά και συχνά γεύματα
Τα μικρά, συχνά γεύματα παρέχουν στον οργανισμό μας μια σταθερή δόση ενέργειας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Όταν τρώμε υδατάνθρακες, το σώμα μας τους μετατρέπει σε γλυκόζη για να μας παρέχει ενέργεια. Ωστόσο, η κατανάλωση μεγάλων γευμάτων μπορεί να «πλημμυρίσει» τον οργανισμό μας με γλυκόζη, προκαλώντας αιχμές ινσουλίνης που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ενέργειά μας, την πείνα μας και την επιθυμία μας για ζάχαρη. Τα μικρά, συχνά γεύματα θα μας βοηθήσουν να κρατήσουμε το σάκχαρο στο αίμα μας σταθερό και κατ’ επέκταση θα περιορίσουν τις λιγούρες για παχυντικά τρόφιμα.
Με στοιχεία από vita.gr