Τις υποδομές και τα ζητήματα της καθημερινότητας του πολίτη προσδιόρισε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας ως τον πυρήνα του σχεδιασμού της Δημοτικής Αρχής στο επίπεδο των τεχνικών έργων.
“Σχεδιάζουμε διαφορετικά και φέρνουμε αποτελέσματα”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζέρβας από το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας ότι πέρα από τα μεγάλα έργα ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει σχεδιάσει κι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για παρεμβάσεις στις γειτονιές.
“Θα φτάσουμε σε περιοχές που είχαν χρόνια να δουν έργα από τον Δήμο, γιατί για εμάς Θεσσαλονίκη δεν είναι μόνον το ιστορικό κέντρο”, είπε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, προσθέτοντας ότι μέσα από τα έργα που θα εξελιχθούν στις γειτονιές θα αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής χιλιάδων πολιτών.
Ο κ. Ζέρβας ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο για το στάδιο στο οποίο βρίσκονται σειρά μεγάλων έργων, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά μεταξύ άλλων στα εξής:
– Μουσείο Ολοκαυτώματος: Πολύ σύντομα θα παρουσιαστεί αναλυτικά στο Δημοτικό Συμβούλιο η τελική λύση, ώστε να προχωρήσει το έργο
– Πλατεία Ελευθερίας: Εγκαταστάθηκε ανάδοχος για την αρχαιολογική ανασκαφή και παράλληλα γίνεται η τεχνικοοικονομική μελέτη αναφορικά με το υπόγειο πάρκινγκ.
– Ανάπλαση Στάβλων Παπάφη: Αποσφραγίστηκαν η τεχνική και οικονομική προσφορά τις οποίες κατέθεσε το σχήμα που κέρδισε το πρώτο βραβείο και επίκειται η υπογραφή σύμβασης.
– Deck παλιάς παραλίας: Συντάσσονται τα τεύχη δημοπράτησης, ώστε τους επόμενους μήνες να προκηρυχθεί η μελέτη.
– Ανάπλαση Αριστοτέλους: Έχει προκηρυχθεί ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, που ήδη έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον γραφείων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
– Ανάπλαση πέριξ των Δικαστηρίων: Το έργο προχωρά με ταχείς ρυθμούς (δύο μήνες ταχύτερα από το χρονοδιάγραμμα).

Υπόγειοι κάδοι
Αναφερόμενος, εξάλλου, στο έργο της τοποθέτησης των πρώτων υπόγειων κάδων στο κέντρο της πόλης, ο κ. Ζέρβας σημείωσε πως πρόκειται για μια υπόσχεση που γίνεται πράξη. Όπως έκανε γνωστό, μάλιστα, τις επόμενες ημέρες θα γίνει και η πρώτη αποκομιδή.
Τα βασικά πλεονεκτήματα από τη χρήση των υπόγειων κάδων απορριμμάτων είναι τα εξής:
– Μεγαλύτερη χωρητικότητα (1 υπόγειος κάδος ισούται με 3 συμβατικούς).
– Βελτίωση της αισθητικής εικόνας του αστικού ιστού με την απομάκρυνση των συμβατικών κάδων απορριμμάτων.
– Αποφυγή φαινομένων υπερχείλισης και δυσοσμίας.
– Μείωση δρομολογίων απορριμματοφόρων, εξοικονόμηση πόρων και μείωση εκπεμπόμενων ρύπων.
– Μεγαλύτερη ασφάλεια, σταθερότητα, αποφυγή βανδαλισμών.
– Αθόρυβη λειτουργία.
– Ευκολία στη χρήση από όλους.