Έκπληξη και εκνευρισμός στη ΝΔ – έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Του Σπύρου Γκουτζάνη

Πολιτικές διαστάσεις αποκτά η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών για την αποφυλάκιση του Χρυσαυγίτη, Γιώργου Πατέλη, που είχε καταδικαστεί σε δεκαετή κάθειρξη για συνέργεια στην δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Στη ΝΔ ανησυχούν για τον πολιτικό αντίκτυπο της υπόθεσης καθώς μάλιστα έρχεται σε μία συγκυρία που ο ΣΥΡΙΖΑ τους κατηγορεί για κλείνουν το μάτι στην ακροδεξιά προκειμένου να περιορίσουν τις απώλειες, που προκαλεί μεταξύ άλλων και το αντιεμβολιαστικό κίνημα. Αν και το Μαξίμου αποφεύγει οποιοδήποτε σχόλιο, παράγοντας της ΝΔ έλεγε ότι «η απόφαση μας προκάλεσε έκπληξη» και εκτιμούσε σαν θετική την παρέμβαση του Αρείου Πάγου. «Αν και δεν μπορεί  κανείς να είναι βέβαιος ωστόσο η λογική λέει ότι μπορεί να έχει αποτέλεσμα» εκτιμούσε ο ίδιος παράγοντας. Σημειώνεται ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε την απόφαση προκειμένου να εξετάσει εάν μπορεί να ασκήσει αναίρεση. Ο Άρειος Πάγος σε παρόμοιες περιπτώσεις αποφεύγει να πάρει θέση. Η παρέμβασή του είναι ενδεικτική της ανησυχίας που προκάλεσε η απόφαση αποφυλάκισης ακόμη και σε τμήμα του δικαστικού κόσμου.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντέδρασαν με ανακοινώσεις που στιγματίζουν την απόφαση της αποφυλάκισης ενώ ο Αλέξης Τσίπρας ανάρτησε μία φράση του Οδυσσέα Ελύτη: “Κι ούτε μια μέρα, μια στιγμή στον τόπο αυτόν, που να μη γίνεται άδικο και φονικό κανένα”. Για «προσβολή του λαϊκού αισθήματος» έκανε λόγο το ΚΚΕ και για «ευνοϊκή μεροληψία του δικαστηρίου».

Ενώ όμως ο Αλέξης Τσίπρας όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκαναν καμία συσχέτιση με την κυβέρνηση, η Πειραιώς αντέδρασε με μία μακροσκελή και σκληρή ανακοίνωση κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ άλλων του καταλογίζει ότι «κάνει στοιχείο της πολιτικής αντιπαράθεσης απόφαση του Δικαστηρίου στην οποία δεν παρεμβαίνει η άλλη κρατική λειτουργία». Ενώ όμως από την μία προβάλλει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν πρέπει να παρέμβει στην δικαιοσύνη στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι «η Χρυσή Αυγή οδηγήθηκε στην Δικαιοσύνη με την κυβέρνηση της ΝΔ και επί των ημερών της ολοκληρώθηκε η δίκη». Γενικεύοντας την επίθεση ανατρέχει ακόμη και «στις πλατείες των αγανακτισμένων όπου ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή κατέβαιναν μαζί και μαζί έριξαν και την κυβέρνηση Σαμαρά».

Η σκληρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα προκάλεσε πάντως την έκπληξη της Κουμουνδούρου που περιορίστηκε να πει ότι η επίθεση ήταν απρόκλητη αφού στη ανάρτησή του ο Αλέξης Τσίπρας ούτε καν υπαινίσσεται ευθύνη της κυβέρνησης. Ωστόσο εκτιμούν ότι η ΝΔ αντιδρά με εκνευρισμό και πανικό, καθώς χρεώνεται την συνολική της στάση που κατά την άποψή τους κλείνει το μάτι στην ακροδεξιά όπως δείχνει η αντιμετώπιση του αντιεμβολιαστικού κινήματος και η πρόσφατη υπόθεση του Κώστα Μπογδάνου. Η συνολική συμπεριφορά της κυβέρνησης, λένε, δημιουργεί ευνοϊκό κλίμα ακόμη και για παρόμοιες δικαστικές αποφάσεις. Η Κουμουνδούρου θεωρεί ότι γενικότερα η κυβέρνηση αντιδρά με πανικό μετά την πρόταση για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει την λίστα Πέτσα και την τυχόν αναθέσεις σε δημοσκοπικές εταιρείες. Αλλά και από τη ΝΔ λένε ότι οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να χρεώσουν ευνοϊκή αντιμετώπιση της ακροδεξιάς στην κυβέρνηση.