Την απόσυρση της ντροπιαστικής τροπολογίας που επιβάλλει τηλεργασία για τους νοσούντες από κορονοϊό και μείωση μισθού για τους γονείς που δικαιούνται άδεια ειδικού σκοπού, ζήτησε ο Μανώλης Συντυχάκης επισημαίνοντας ότι αποτελεί ένα ακόμα «δωράκι» στην εργοδοσία εκ μέρους της κυβέρνησης.

«Προστατεύετε τα “ιερά και τα όσια” της εργοδοσίας, για την προστασία της ανταγωνιστικότητας, την απρόσκοπτη κερδοφορία του κεφαλαίου, που διέπουν την καπιταλιστική οικονομία» επισήμανε χαρακτηριστικά και κατήγγειλε την κυβέρνηση που κατέθεσε τη συγκεκριμένη τροπολογία, την ώρα που ο κόσμος πεθαίνει στα ράντζα των νοσοκομείων και το εισόδημά του ροκανίζεται από το “τσουνάμι” της ακρίβειας που είναι σε εξέλιξη.

Αναφερόμενος στην τροπολογία που κατατέθηκε για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, τόνισε πως είναι η συνέχεια της τροπολογίας που πέταξε έξω από το ΕΣΥ με αναστολή εργασίας, 6.000 υγειονομικούς, εν μέσω πανδημίας και με τα νοσοκομεία να πιέζονται από τις αυξημένες ανάγκες.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ μιλώντας στο νομοσχέδιο του υπουργείου ανάπτυξης για τον εκσυγχρονισμό του δήθεν δίκαιου ανταγωνισμού για την ψηφιακή εποχή ενσωμάτωση ευρωπαϊκής Οδηγίας, επισήμανε ότι υγιής και δίκαιος ανταγωνισμός δεν υπάρχει. Ουσιαστικά είναι ωμός εκβιασμός προς τους εργαζόμενους με το ψευτοδίλημμα «ή αυξάνετε την ανταγωνιστικότητα ή χανόμαστε και μειώνονται οι μισθοί».

«Στην ανταγωνιστικότητα μπήκε η ΔΕΗ αλλά ο κόσμος κρυώνει και ζει όλο και περισσότερο την ενεργειακή φτώχεια, στην ανταγωνιστικότητα μπήκε ο ΟΤΕ και η Ελλάδα μαζί με την Ισπανία έχουν τις ακριβότερες υπηρεσίες» τόνισε. Οι κανόνες ανταγωνισμού που επιβάλλουν ελληνικές κυβερνήσεις και ΕΕ ουσιαστικά είναι κανόνες ανάμεσα στα μονοπώλια και δεν βελτιώνουν σε τίποτα τη ζωή των εργαζομένων.

Αναφορικά με τις Επιτροπές που υπάρχουν για τη ρύθμιση του ανταγωνισμού ο Μ. Συντυχάκης τόνισε ότι καμία από αυτές δεν είναι ανεξάρτητη. Ολες κινούνται αυστηρά από τους σιδερένιους νόμους του καπιταλισμού και το πλαίσιο που καθορίζουν κυβερνήσεις και ΕΕ και λειτουργούν προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων.

Για του λόγου το αληθές, έφερε συγκεκριμένα παραδείγματα: Καμία αντίδραση δεν υπήρξε από την επιτροπή ανταγωνισμού όταν η Aegean αγόραζε για πενταροδεκάρες την Ολυμπιακή, όταν γινόταν εξαγορά τραπεζών, καμία κουβέντα δεν είπε καμία επιτροπή για τις ιδιωτικοποιήσεις λιμανιών και αεροδρομίων, όπως επίσης για τα τεστ και τα εμβόλια και τα αμύθητα κέρδη των φαρμακοβιομηχανιών σε βάρος των λαών, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ολες αυτές οι επιτροπές, είναι τμήμα της κρατικής διοίκησης και στυλοβάτες της καπιταλιστικής οικονομίας. Οσον αφορά την Επιτροπή Ανταγωνισμού, τόνισε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο της δίνει υπερεξουσίες ακριβώς για την διαφύλαξη των συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων και μάλιστα σε βάρος των μικρών επιχειρήσεων, τις οποίες έτσι κι αλλιώς η ΕΕ, τις θεωρεί διαρθρωτικό πρόβλημα.

Στην Επιτροπή παρέχεται το ακαταδίωκτο για κάθε τους πράξη, καταρτίζεται πρόγραμμα καταδοτισμού για όσους παραβαίνουν τους νόμους του ανταγωνισμού, ενώ οι υπάλληλοι της επιτροπής θα μπορούν να ασκούν καθήκοντα φορολογικού ελεγκτή.

Ο λαός της χώρας μας αλλά και οι λαοί της Ευρώπης δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από τον ανταγωνισμό και δεν πρέπει να εγκλωβίζονται σε αυταπάτες ότι με ορισμένες ρυθμίσεις μπορεί να αλλάξει η κατάσταση. Ο λαός να ξεπεράσει αυτές τις αντιλήψεις και να δημιουργήσει τις συνθήκες για την βελτίωση της ζωής του. Μόνο ο εργατικός λαϊκός έλεγχος, με κεντρικό σχεδιασμό, εργατική λαϊκή εξουσία και κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, μπορεί να ικανοποιήσει τις λαϊκές ανάγκες, κατέληξε ο Μ. Συντυχάκης.