Μουντιάλ 2022: Παγκόσμια πρωταθλήτρια στα πέναλτι η Αργεντινή, το πήρε για πρώτη φορά ο Μέσι
Στον καλύτερο τελικό Μουντιάλ όλων των εποχών, η Αργεντινή νίκησε 4-2 τη Γαλλία στα πέναλτι (κανονικός αγώνας και παράταση 3-3) και στέφθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια για τρίτη φορά στην ιστορία της. Δύο γκολ στον πρώτο του τίτλο Μουντιάλ ο θρύλος Μέσι.
Ύστερα από 1.617 ημέρες η υφήλιος έχει νέο πρωταθλητή. Η Αργεντινή δεν είναι καινούργια σε αυτόν τον τίτλο, ο Λιονέλ Μέσι όμως είναι, αφού στην τελευταία παράστασή του σε Μουντιάλ οδήγησε την “αλμπισελέστε” στην κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου.
Το 4-2 στα πέναλτι επί της Γαλλίας στο Λουσαΐλ του Κατάρ προέκυψε από τον καλύτερο τελικό στην ιστορία της διοργάνωσης και τον Αργεντινό με δύο γκολ να νικάει το χατ τρικ του Κιλιάν Εμπαπέ (που αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του τουρνουά).
Όπως αναφέρει το Sport24.gr η “αλμπισελέστε” ήταν με διαφορά η καλύτερη ομάδα στον αγωνιστικό χώρο, ίσως και η μοναδική ομάδα στο γήπεδο για 70 λεπτά, με τους Γάλλους να μοιάζουν αποσβολωμένοι και ανήμποροι όχι απλά να κάνουν ενέργεια εντός αντίπαλης περιοχής, αλλά και απλά να σουτάρουν.
Οι δύο αλλαγές του Ντιντιέ Ντεσάμπ στο 41′ καταδεικνύουν την εικόνα των απερχόμενων πρωταθλητών κόσμου, που στα τελευταία λεπτά βρήκαν σφυγμό και με τον Εμπαπέ να σκοράρει δις, έστειλαν το ματς στην παράταση. Εκεί ήταν όλα ανοιχτά, αμφότερες οι ομάδες έχασαν μεγάλες ευκαιρίες και οι Μέσι και Εμπαπέ βρήκαν ξανά τα δίχτυα, στέλνοντας την αναμέτρηση στα πέναλτι.
Αμφότεροι σκόραραν εκεί, σε αντίθεση με τους Κινγκσλέ Κομάν (απέκρουσε ο Εμιλιάνο Μαρτίνες) και Ορελιέν Τσουαμενί (άουτ), με συνέπεια το τρόπαιο να καταλήξει στην Αργεντινή.
Ο Μέσι έγραψε το όνομά του και σε αυτό το πάνθεον, με μία σειρά ρεκόρ και με το τρίτο τρόπαιο στην ιστορία της “αλμπισελέστε”, το πρώτο δικό του, στο 26ο και τελευταίο παιχνίδι της καριέρας του σε Παγκόσμιο Κύπελλο.
Ο Λιονέλ Σκαλόνι έκανε μία αναγκαστική αλλαγή, με τον Νικολάς Ταγλιαφίκο να παίρνει τη θέση του Μάρκος Ακούνια στα αριστερά της άμυνας και μπροστά του να έχει τον Άνχελ ντι Μαρία. Αυτό διότι ο Ροντρίγκο ντε Πολ έπαιξε δεξιά στο 4-4-2 της “αλμπισελέστε”, ώστε να έχει το νου του στις κούρσες του Κιλιάν Εμπαπέ, ο οποίος έπαιξε αριστερά στο 4-2-3-1 του Ντιντιέ Ντεσάμπ, με τον Ολιβιέ Ζιρού κορυφή και τον Αντουάν Γκριεζμάν πίσω του.
Το αρχικό πλάνο που λειτούργησε καλύτερα στα πρώτα λεπτά ήταν εκείνο της Αργεντινής, που πατούσε περισσότερη ώρα στο γήπεδο του αντιπάλου. Κάποιες τελικές που δεν είχαν τύχη έδωσαν προειδοποίησαν γι’ αυτό που θα ακολουθούσε, με τον Ντι Μαρία να συγκλίνει διαρκώς και να σπαταλά μια καλή στιγμή στο 17′. Τέσσερα λεπτά αργότερα ήταν πιο ουσιαστικός. Πέρασε από αριστερά τον Ουσμάν Ντεμπελέ, ο Γάλλος εξτρέμ τον… άγγιξε, ο Ντι Μαρία έπεσε στον αγωνιστικό χώρο και ο Σίμον Μαρτσίνιακ καταλόγισε πέναλτι. Ο Μέσι το εκτέλεσε με τις ευλογίες και του VAR κι έκανε το 1-0.
Ο Αργεντινός είχε γίνει ήδη ο παίκτης με τα περισσότερα παιχνίδια στο θεσμό, τα περισσότερα λεπτά και ο πρώτος που σκοράρει σε τέσσερις νοκ άουτ γύρους (και πέντε διαφορετικούς). Όμως η Αργεντινή δεν είχε λόγο να σταματήσει, όσο έβλεπε τους Γάλλους να μην μπορούν να βρουν τον Ζιρού και τους Ντεμπελέ και Εμπαπέ να μην κάνουν ενέργειες με την μπάλα και όποτε την έπαιρναν στα πόδια τους να τη χάνουν αμέσως.
Το σκληρό και κάποιες φορές (ειδικά εκτός φάσης) αντιαθλητικό παιχνίδι των Αργεντινών περνούσε απαρατήρητο από τον διαιτητή, όμως επηρέαζε τους Γάλλους κι αποτύπωνε τη διαφορά ψυχισμού στο χορτάρι. Η ποιότητα αποτυπώθηκε στο 36′, όταν έπειτα από μία σειρά από τρίγωνα, ο Αλέξις Μακ Άλιστερ έφυγε στην κόντρα, έδωσε αριστερά στον Ντι Μαρία κι αυτός έγραψε το 2-0.
Η αντίδραση της Γαλλίας ήταν ξανά ανύπαρκτη, αλλά όχι κι αυτή του Ντιντιέ Ντεσάμπ. Ζιρού και Ντεμπελέ θυσιάστηκαν για τους Μαρκούς Τουράμ και Ραντάλ Κολό Μουανί, με τη διάταξη να μετατρέπεται σε 4-1-4-1 και τον Αντριάν Ραμπιό να υπερασπίζεται την άμυνα. Στα τέσσερα λεπτά κανονικού αγώνα και στα επτά των καθυστερήσεων, τίποτα δεν άλλαξε, με την Αργεντινή να εξακολουθεί να έχει το πάνω χέρι και τη Γαλλία να μην έχει σουτ ή ενέργεια στην αντίπαλη περιοχή.
Οι αναμενόμενες φωνές στα αποδυτήρια της Γαλλίας συνοδεύτηκαν από… απραξία των “μπλε”. Η Αργεντινή είχε το πάνω χέρι και στα πρώτα λεπτά του 2ου μέρους, έκλεισε ξανά τους Γάλλους στο γήπεδό τους και εξακολουθούσε να προσπαθεί να “τρυπήσει” για το επόμενο γκολ. Οι Χουλιάν Άλβαρες και Μέσι δοκίμασαν σε δύο περιπτώσεις τα αντανακλαστικά άμυνας και Ουγκό Λορίς, τα οποία αποδείχθηκαν σε καλή κατάσταση.
Ο MVP του γηπέδου μέχρι στιγμής, ο Ντι Μαρία, αποχώρησε στο 64′ με τον Σκαλόνι να βάζει τον Ακούνια ως αριστερό μέσο με έναν στόπερ πίσω του και σαφείς αμυντικούς προσανατολισμούς. Στο 68′ καταγράφηκε η πρώτη τελική της Γαλλίας, με κακή κεφαλιά του Κολό Μουανί, ενώ δύο λεπτά αργότερα σούταρε πρώτη φορά και ο Εμπαπέ. Η Γαλλία άρχισε να ανεβαίνει και να κλείνει την Αργεντινή και τότε ο Ντεσάμπ έκανε άλλες δύο περίεργες αλλαγές, με τον Εντουαρντό Καμαβινγκά σε ρόλο αριστερού μπακ αντί του Τεό Ερναντέζ και τον Κινγκσλέ Κομάν στη θέση του (άφαντου) Αντουάν Γκριεζμάν.
Οι αλλαγές έμοιαζαν παράλογες, όμως η ώρα της δικαίωσης δεν άργησε να έρθει. Ο Νικολάς Οταμέντι ανέτρεψε στην περιοχή τον Κολό Μουανί στο 79′ κι ο Εμπαπέ από τη βούλα νίκησε (οριακά) τον Εμιλιάνο Μαρτίνες για να μειώσει. Ύστερα από 97 δευτερόλεπτα, το σκηνικό ήταν ίδιο και με ονειρικό γκολ ο Γάλλος επιθετικός ισοφάρισε σε 2-2.
Το πλάνο του Ντεσάμπ λειτουργούσε άψογα και ο Εμπαπέ με τον Κομάν έμοιαζαν να κάνουν ό,τι θέλουν τη σοκαρισμένη άμυνα της Αργεντινής. Η ταχύτητα και οι ντρίμπλες τους προκάλεσαν αναστάτωση, με τον Αντριάν Ραμπιό να έχει την ευκαιρία να ολοκληρώσει την ανατροπή. Ο Μαρτίνες του είπε “όχι”, όπως συνέβη και με τον Λορίς σε μία οβίδα του Μέσι στο τέλος των καθυστερήσεων.
Η παρουσία του Καμαβινγκά στην πλευρά όπου πατούσε περισσότερο ο Μέσι δημιούργησε ένα ασυνήθιστο… μις ματς για την Αργεντινή, αφού ο νεαρός και με φρέσκα πνευμόνια παίκτης της Ρεάλ μπήκε δυναμικά στο παιχνίδι. Η ορμή της Γαλλίας συρρικνώθηκε και το παιχνίδι ήταν αρκετά αμφίρροπο, αλλά χωρίς ρυθμό λόγω αλλαγών.
Ο Λαουτάρο Μαρτίνες ήταν μία εξ αυτών στο 103′, με τον επιθετικό της Ίντερ να προλαβαίνει να χάσει τις δύο μεγαλύτερες ευκαιρίες που παρουσιάστηκαν στην εθνική ομάδα του σε 105 λεπτά αγώνα. Τα vides… Γκονσάλο Ιγκουαΐν εμφανίστηκαν στο Λουσαΐλ, όμως ο Μέσι κατάφερε να τα διώξει από την ατμόσφαιρα. Αρχικά είχε ένα σουτ που απέκρουσε ο Λορίς και στη συνέχεια, στο 108′, σε μία φάση όπου ο Μαρτίνες απέτυχε ξανά να σκοράρει, πήρε το ριμπάουντ και από κοντά έκανε το 3-2.
Τίποτα δεν είχε τελειώσει όμως, όσο ο Εμπαπέ βρίσκεται στον αγωνιστικό χώρο κάποιου αγώνα. Ο σούπερ σταρ της Παρί εξαπέλυσε έναν κεραυνό, ο Γκονσάλο Μοντιέλ επιχείρησε να τον σταματήσει με τάκλιν αλλά το έκανε με το χέρι και από το πέναλτι ο 23χρονος επιθετικός έκανε χατ τρικ και οδήγησε το παιχνίδι στα πέναλτι (αν και ο Μαρτίνες πρόλαβε να χάσει κι άλλη ευκαιρία στο τέλος).
Εκεί, οι δύο σούπερ σταρ εκτέλεσαν πρώτοι και στη συνέχεια ήρθε οι ώρα για τους… βοηθούς τους. Ο Κομάν νικήθηκε από τον Μαρτίνες, ο Πάουλο Ντιμπάλα έκανε το 2-1 και ο Ορελιέν Τσουαμενί αστόχησε. Ο Λεάντρο Παρέδες σκόραρε για την Αργεντινή, ο Κολό Μουανί πέτυχε το δεύτερο των Γάλλων και ο Μοντιέλ που έκανε το χέρι για το 3-3 διόρθωσε το λάθος του με ένα ακόμα πιο ιστορικό πέναλτι, που έστεψε πρωταθλήτρια κόσμου την Αργεντινή για τρίτη φορά στην ιστορία και πρώτη από το έπος του Ντιέγκο Μαραντόνα το 1986.
Η εξέλιξη των πέναλτι
Ο Εμπαπέ σκόραρε ξανά από τη βούλα
Ο Λορίς έκανε βηματάκι αριστερά, ο Μέσι σούταρε χαμηλά και λίγο από την άλλη πλευρά και 1-1
Ο Κομάν εκτελεί δυνατά, ο Μαρτίνες πέφτει αριστερά και το αποκρούει!
Ο Ντιμπάλα εκτελεί στο κέντρο και κάνει το 2-1 για την Αργεντινή
Ο Τσουαμενί το έριξε έξω!
Ο Παρέδες εκτελεί και κάνει το 3-1
Δύναμη και κέντρο από τον Κολό Μουανί και 3-2
Ο Μοντιέλ στέφει την Αργεντινή πρωταθλήτρια κόσμου
Πηγή:news247.gr