Ένα περιστατικό που συνέβη στο παρασκήνιο, αλλά και στον τηλεοπτικό αέρα της εκπομπής του Γιώργου Παπαδάκη το πρωί της Πέμπτης, φανερώνει μία σειρά από παθογένειες της ενημέρωσης – ειδικά στην τηλεόραση.
Η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη προσκλήθηκε στην εκπομπή με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η πρόσκληση ήταν ξεκάθαρη και προέβλεπε ότι η κυρία Αυγέρη θα απαντούσε σε ερωτήσεις του κ. Παπαδάκη και του Γιώργου Γρηγοριάδη, των παρουσιαστών δηλαδή της εκπομπής – ο ίδιος ο έμπειρος δημοσιογράφος αμέσως μετά την ολοκλήρωσης της συνέντευξης παραδέχθηκε ότι αυτό έλεγε η πρόσκληση.
Όμως στο πάνελ της εκπομπής, ήταν νωρίτερα και δύο δημοσιογράφοι. Η Κάτια Μακρή, στέλεχος του ΑΝΤ1 και ο Ανδρέας Παπαδόπουλος των «Παραπολιτικών», ως προσκεκλημένος. Και ο κ. Παπαδάκης, ή μη γνωρίζοντας τη συνεννόηση της αρχισυνταξίας ή αγνοώντας τη, καθώς οι δύο δημοσιογράφοι ήταν ήδη από το πρώτο μέρος της εκπομπής εκεί, προανήγγειλε ότι θα κάνουν και κείνοι ερωτήσεις. Και φυσικά, όταν τέθηκε το θέμα να εφαρμοστεί η συμφωνία που είχε γίνει – δεν αφορά στον κάθε καλεσμένο τι άλλο κόνσεπτ έχει μία εκπομπή – φάνηκε σαν να αποκλείονται οι δημοσιογράφοι.
Βέβαια ένα επιπλέον “θεματάκι” υπήρχε και δεν αφορούσε καθόλου την Κάτια Μακρή: Ο κ. Παπαδόπουλος δεν είναι ακριβώς μόνο δημοσιογράφος και σχολιαστής, αλλά παράλληλα είναι και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, με το οποίο ήταν υποψήφιος βουλευτής στις τελευταίες εθνικές εκλογές.
Πέρα από το ότι δεν υπήρχε συμφωνία για τη συμμετοχή και άλλων δημοσιογράφων στη συζήτηση, ώστε να δοθεί χρόνος για να υπάρξουν σαφείς και ολοκληρωμένες απαντήσεις για όσα περισσότερα θέματα γίνεται, θα ήταν σαν ασύμμετρος πόλεμος, καθώς ερωτήσεις υποτίθεται «αντικειμενικές» δημοσιογραφικά, θα υπέκρυπταν ουσιαστικά κομματική στόχευση και αντιπαράθεση. Ένα κανονικό unfair δηλαδή σε βάρος μίας προσκεκλημένης.
Αυτό το διττό βέβαια κάπου πρέπει να το δουν και οι τηλεοπτικές εκπομπές. Να καλούν μεν δημοσιογράφους που έχουν πολιτευτεί και πολιτεύονται, αλλά να τους αναφέρουν και με αυτή τους την κομματική ιδιότητα – η οποία δεν είναι καθόλου άσχετη όταν δημοσιολογούν, αλλά ούτε και ντροπή, ώστε να μην αναφέρεται.
Η συζήτηση έγινε, όπως ακριβώς είχαν διαβεβαιώσει την κυρία Αυγέρη οι υπεύθυνοι της εκπομπής – και είχε συμφωνηθεί εξ αρχής-, αλλά μετά το πέρας της παρουσίας της εκεί, ο κ. Παπαδάκης επισήμανε με την έναρξη του επόμενου τηλεοπτικού πάνελ, ότι ήταν αντιδεοντολογική η απουσία των δύο δημοσιογράφων, αν και παραδέχτηκε ότι η συνεννόηση με τον αρχισυντάκτη ήταν να μην υπάρξουν παρεμβάσεις άλλων δημοσιογράφων! Δηλαδή δεν ήταν αρκετοί δύο δημοσιογράφοι για να γίνει μία συνέντευξη; Έκαναν λίγες ερωτήσεις ή παρέλειψαν κάποιες που θα μπορούσαν να τις κάνουν μόνοι άλλοι;
Κι αν είναι αντιδεοντολογική η απουσία τους, τότε τι νόημα έχει η συνεννόηση που γίνεται όταν απευθύνουν οι υπεύθυνοι μίας εκπομπής πρόσκληση; Δεν είναι αυτό σαν να αλλάζουν οι κανόνες ενός παιχνιδιού στη μέση του παιχνιδιού; Κι αυτό επίσης είναι unfair!
Δείτε το σχετικό βίντεο από Το Ποντίκι