Αναταραχή επικρατεί στην Τουρκία μετά την είδηση που έκανε τον γύρο του κόσμου την Τρίτη και υποστήριζε πως η επιστολή του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν στο Κογκρέσο για την πώληση των F-16 στην Τουρκία περιελάμβανε όρους μη χρήσης τους παρά για σκοπούς συμβατούς με εκείνους του ΝΑΤΟ με ρήτρες μάλιστα ακόμα και για διακοπή του προγράμματος.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μέσω διαρροών διέψευδε κατηγορηματικά πως τα F-16 δεν θα μπορούν να πετούν πάνω από τα νησιά του Αιγαίου, ενώ οι Τούρκοι δημοσιογράφοι ζητούσαν εναγωνίως κάποιο σχόλιο για το αν ο Ερντογάν έχει συμφωνήσει σε τέτοιον όρο με τον Άντονι Μπλίνκεν.

Άλλες πηγές, των υπηρεσιών ασφαλείας, σύμφωνα με το OPEN, υποστήριζαν πως «είναι αδιανόητο να δέχθηκε ο Ερντογάν έναν τέτοιον όρο, καθώς πρόκειται για ζήτημα εθνικής κυριαρχίας» το πού η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει τα μαχητικά της αεροσκάφη.

Οι τρεις όροι του State Department

Οι αρχικοί πανηγυρισμοί στην Άγκυρα για την πώληση των αμερικανικών F-16 στην Άγκυρα κόπασαν όταν άρχισαν να γίνονται γνωστοί οι όροι που περιγράφει στην επιστολή του προς το Κογκρέσο, το State Department.

Η συγκεκριμένη επιστολή που στάλθηκε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας περιλαμβάνει τρεις σαφείς όρους, με το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ να δεσμεύεται πως αν τα μαχητικά αεροσκάφη χρησιμοποιηθούν για σκοπούς αλλότριους από αυτούς που προορίζονται τότε δεσμεύεται να σταματήσει την πώλησή τους στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα οι τρεις όροι είναι:

  • Να μην χρησιμοποιηθούν για υπερπτήσεις πάνω από νησιά, ασύμβατες με σκοπούς του ΝΑΤΟ.
  • Υποχρεωτική χρήση τους αποκλειστικά για τους σκοπούς του ΝΑΤΟ. Σε περίπτωση παραβίασης το State Department δεσμεύεται να αναλάβει διπλωματική πρωτοβουλία για την επίλυση του θέματος.
  • Διακοπή της προμήθειας σε περίπτωση συνέχισης της παραβίασης του συγκεκριμένου όρου.

Μεταδίδοντας την είδηση τουρκικό δίκτυο ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σε περίπτωση που δεν προκύψει κάποιο πρόβλημα στο Κογκρέσο η Τουρκία δεν θα μπορεί να χρησιμοποιεί τα νέα F-16 ούτε στο Αιγαίο απέναντι στην Ελλάδα, ούτε στα βορειοανατολικά της Συρίας».

Το State Department προχώρησε στην αποστολή της συγκεκριμένης επιστολής στις Επιτροπής της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων για τους όρους πώλησης των F-16 στην Τουρκία μετά από διαβουλεύσεις τόσο με την Αθήνα όσο και με την Άγκυρα.