Σε αυτό το άρθρο σας δίνουμε 10 λόγους που το φαγητό στη Σερβία ήταν ένα από τα μεγαλύτερα highlights του ταξιδιού μας. Τι ωραιότερο από το να δοκιμάζεις νέες γεύσεις στα ταξίδια σου; Για εμάς το να δοκιμάζουμε τα παραδοσιακά πιάτα μίας χώρας, είναι από τις αγαπημένες μας ταξιδιωτικές συνήθειες. Και το φαγητό σε αυτή τη χώρα θα μας έχει μείνει αξέχαστο για πολλούς λόγους. Οι γεύσεις που προσφέρει είναι πολύ έντονες και αν σου αρέσει η βαλκανική κουζίνα και το  κρέας, τότε σίγουρα από τη Σερβία θα φύγεις χορτάτος και με λίγα κιλά παραπάνω.

1. Cevapi

Τa Ćevapi είναι ίσως το πιο γνωστό φαγητό στη Σερβία. Και μάλλον και το πιο αγαπημένο. Και φυσικά το βρίσκεται παντού. Σε όλα τα εστιατόρια, τις ταβέρνες ακόμη και σε fast food μέσα σε ψωμί lepinja.

Το Ćevapi είναι σαν τα σουτζουκάκια που τρώμε στη Βόρεια Ελλάδα, αν και μου διέφερε λίγο στη γεύση. Οι συνταγές στη Σερβία ποικίλλουν, αλλά συνήθως φτιάχνεται με ένα μείγμα βοείου  κρέατος, αρνιού, προβάτου και χοιρινού κρέατος καρυκευμένο με σκόρδο, πάπρικα, μαύρο πιπέρι και αλάτι.

2. Pljeskavica

Τι να πρωτοπώ για το Pljeskavica ή αλλιώς το Hamburger της Σερβίας. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι ήθελα να τρώω κάθε μέρα το συγκεκριμμένο φαγητό. Είναι το εθνικό φαγητό στη Σερβία μαζί με το Cevapi και ομολογώ πως είναι πεντανόστιμο. Είναι ένα είδος μπιφτεκιού (χοιρινό και μοσχάρι) και σερβίρεται μέσα σε somun ή lepinja (είδη πλακέ ψωμιού) και μπορείτε να ζητήσετε να βάλουν μέσα ajvar και kajmak, τα οποία είναι Σερβικές παραδοσιακές γεύσεις ή να βάλεις ότι άλλο επιθυμείς. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία από υλικά που μπορούν να το συνοδεύσουν και είναι πολύ οικονομικό.

φαγητό στη Σερβία Βελιγράδι Pljeskavica

Θα το βρείτε παντού σε πολλά fast foods. Λίγο προσοχή όμως στο Βελιγράδι από που θα φάτε. Να διαβάσετε κριτικές, διότι μερικοί σε στέλνουν νοσοκομείο. Εμείς τρώγαμε μόνο από το City Grill, το οποίο ήταν κοντά στο διαμέρισμα που μέναμε και έψηναν το κρέας κατόπιν παραγγελάις. Πάρα πολύ καθαρό και καταλάβαινες την ποιότητα από την γεύση του. Σε κάποια fast foods όμως είδαμε να πέφτουν κάτω κρέατα και να τα ξανασηκώνουν από το πάτωμα για να τα βάλουν πάλι στη βιτρίνα. Οπότε το λέμε και πάλι, θέλει προσοχή. Γιατί όπως έχουμε εμείς το πιτόγυρο, οι Σέρβοι έχουν το Pljeskavica και σίγουρα πρέπει να το τιμήσεις.

3. Karađorđeva šnicla

Το πιάτο που μόλις το είδα να το φέρνουν στο διπλανό τραπέζι απλά γούρλωσα τα μάτια μου. Δεν ήξερα πως το λένε (δεν υπήρχε μενού στα αγγλικά), αλλά ήθελα να το δοκιμάσω όπωσδήποτε. Το Karađorđeva šnicla είναι μία παραλλαγή του γνωστού σνίτσελ. Παναρισμένο και τυλιχτό μοσχαρίσιο ή χοιρινό κρέας γεμιστό με kajmak. Αυτό το είδος σνίτσελ στη συνέχεια τηγανίζεται και σερβίρεται με μια πλευρά από ψητές πατάτες και σάλτσα ταρτάρ. Πήρε το όνομά του από τον Karađorđe, έναν Σέρβο επαναστάτη που ηγήθηκε της Πρώτης Σερβικής Εξέγερσης κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Είναι ένα δημοφιλές φαγητό στη Σερβία, αν και είναι μια σχετικά νέα εφεύρεση. Δημιουργήθηκε το 1959 από έναν Σέρβο σεφ που έπρεπε να φτιάξει κοτόπουλο kiev για έναν διακεκριμένο καλεσμένο από τη Σοβιετική Ένωση. Δεν είχε κοτόπουλο, γι’ αυτό χρησιμοποίησε μοσχαρίσιο κρέας, δημιουργώντας αυτό το μοναδικό πιάτο γνωστό ως karađorđeva šnicla.

4. Chorba soup

Στη Σερβία υπάρχουν αρκετά είδη σούπας, κυρίως φτιάχνονται το χειμώνα, και αναλόγως την εποχή που θα ταξιδέψεις, εξαρτάται αν θα βρεις κάποια σούπα για να δοκιμάσεις. Εμείς πετύχαμε την τελευταία μέρα διαμονής μας την Σερβία, η οποία ήταν και αρκετά βροχερή. Οπότε μάλλον ήμασταν τυχεροί που το εστιατόριο είχε  σούπα. Η σούπα Chorba φτιάχνεται με κύριο συστατικό της το αρνί. Με διάφορα λαχανικά (πιπεριές, ντομάτα, πατάτες και σκόρδο) και πάρα πολλά μυρωδικά.

Φαγητό στη chorba soup

Εμένα προσωπικά το αρνί μου μυρίζει πολύ και δεν το τρώω. Μέσα στη σούπα όμως δεν ήταν τόσο έντονη η γεύση του ζωμού λόγω των έντονων μπαχαρικών και η γεύση της είναι κάπως spicy. Οπότε την αγαπούν πολύ οι Σέρβοι και εκτός από τις κρύες ημέρες, την τιμούν και ως φάρμακο όταν νιώθουν αδιαθεσία.

5. Rakija

Καλό μέχρι τώρα το φαγητό στη Σερβία, αλλά ας μιλήσουμε λίγο και για αλκοόλ. Η Rakija είναι το εθνικό ποτό της Σερβίας, ‘οπως και σε άλλες πολλές χώρες στα Βαλκάνια. Η σερβική ρακή διατίθεται σε πολλές ποικιλίες, αλλά η πιο δημοφιλής εκδοχή είναι η sljivovica, ένα είδος ρακίας που φτιάχνεται με δαμάσκηνο.

Το δαμάσκηνο είναι το πιο κοινό, αλλά η σερβική ρακί μπορεί να παρασκευαστεί με μια σειρά από διαφορετικά φρούτα όπως βερίκοκα, σταφύλια, μπανάνες, ροδάκινα, μήλα, αχλάδια, κεράσια και σύκα. Μπορεί να περιέχει ακόμη και άλλα συστατικά όπως ξηρούς καρπούς, βότανα και μέλι. Το συνιστούμε ως το τέλειο δώρο για να χαρίσετε σε φίλους και οικογένεια όταν γυρίσετε από το ταξίδι σας. Εμείς αυτό κάναμε και φυσικά πήραμε και για εμάς ενα μπουκάλι για να πίνουμε που και που ένα ποτηράκι νοσταλγώντας την αγαπημένη μας Σερβία.

6. Smudj fish

Το ψάρι που ευδοκιμεί στη Σερβία, μιας και την χώρα διασχίζει ο Δούναβης, είναι ο πρώσος Κυπρίνος (ή Babushka όπως το αποκαλούν) και το ποταμολάβρακο (Smudj). Αυτά τα είδη καταλήγουν από τον Δούναβη στην λίμνη Palic, όπως και στην γειτονική της λίμνη Ludaš, η οποία είναι ένας μεγάλος υδροβιότοπος. Εμείς ψάρι δοκιμάσαμε μόνο στη. λίμνη Palic.

φαγητό στη Σερβία

Συνοδεύεται με αρκετά λαχανικά και είναι από τα εκλεκτά  πιάτα της Σερβίας. Βέβαια δεν μένουν μόνο εκεί. Μπορείτε επίσης να παραγγείλετε και ψάρια ιχθυοτροφείου ή διάφορα θαλασσινά. Μην σας πιάνει άγχος να τα δοκιμάσετε. Είναι πραγματικά πεντανόστιμα και κάνεις και ένα μικρό διάλειμμα από το κρέας.

7. Ajvar

Το σερβικό ajvar είναι μια σως, φτιαγμένη κυρίως από κόκκινες πιπεριές και μελιτζάνα. Κατάγεται από τα Βαλκάνια και σίγουρα εάν έχετε ταξιδέψει σε κάποιες από αυτές τις χώρες το έχετε δοκιμάσει.

Free walking Food tour στη Σόφια Lutinitsa, Kiopolo

Στη Σερβία, το ajvar το απολαμβάνουν συχνά με σερβικό ψωμί lepinja ή pogača. Συνήθως θα το βρείτε ως συνοδευτικό με ψητά κρέατα, και σερβικά χάμπουργκερ (pljeskavica). Εάν σας άρεσε είναι ένα τέλειο δώρο για την κουζίνα σας.

8. Gibanika

Η Gibanica είναι ένα είδος σερβικής τυρόπιτας που παρασκευάζεται με ζύμη φύλλου, λευκό τυρί και αυγά. Είναι ένα δημοφιλές πιάτο στη βαλκανική κουζίνα και υπάρχει σε πολλές παραλλαγές από γλυκό έως αλμυρό, και πιό απλό όπως το burek.

Η πιο συνηθισμένη εκδοχή αυτού του παραδοσιακού σερβικού πιάτου που σερβίρεται ονομάζεται gužvara, που σημαίνει «τσαλακωμένο». Η γέμιση του είναι ένα μείγμα τυριού, αυγών, γάλακτος, λαρδί, αλατιού και kajmak – μια παχύρρευστη κρέμα από αγελαδινό ή πρόβειο γάλα. Η αλήθεια είναι ότι όσες φορές και να έχω φάει Gibanika δεν την χορταίνω.

9. Σαλάτα Shopska

Η  σαλάτα Shopska είναι μια παραδοσιακή κρύα σαλάτα που είναι κανονικά βουλγάρικο πιάτο της Βουλγαρίας. Μοιάζει με την Ελληνική χωριάτικη σαλάτα. Αποτελείται από ψιλοκομμένες ντομάτες, αγγούρια, κρεμμύδια, ψητές ή ωμές πιπεριές και τριμμένο τυρί sirene, που την κάνει τόσο ξεχωριστή. Η κανονική Σερβική σαλάτα είναι η Srpska η οποία δεν έχει το τυρί. Πάντως όσες βαλκανικές χώρες έχω επισκεφτεί δεν την χορταίνω ποτέ.

Φαγητό στη Σερβία Srpska

10. Παγωτό από κάποια poslasticarnica

Αν και θα σου φανεί δύσκολο να το πιστέψεις, στη Σερβία μπορείς να δοκιμάσεις ένα από τα καλύτερα παγωτά της Ευρώπης. Και πιο συγκεκριμμένα στην πόλη Subotica, η οποία φημίζεται για τα παγωτά της. Πωλούνται σε gelateries (ή όπως λέγονται στα Σέρβικα “poslasticarnica”) καθώς και σε πολλά Cafe. Και φυσικά σε διάφορες γεύσεις. Αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να το χάσετε. Άλλωστε, εάν πάτε καλοκαίρι θα το ζηλέψετε αρκετά, μιας και όλοι κυκλοφορούν με ένα παγωτό στο χέρι. Να δοκιμάσετε από το Elita, είναι από τα καλύτερα της πόλης.

πηγή : https://travelshare.gr/