Ισλανδική κουζίνα
Όπως και άλλες σκανδιναβικές κουζίνες, η ισλανδική κουζίνα δεν χρησιμοποιεί πολλά μπαχαρικά και βότανα. Η τοπική κουζίνα δεν είναι γνωστή για τις έντονες γεύσεις της. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, έχει λάβει όλο και περισσότερη προσοχή.
Τα φαγητά που θα συναντήσετε πιο συχνά είναι διάφορα είδη ψαριών και θαλασσινών, αρνί, πατάτες και skyr (ένα προϊόν γάλακτος που έχει υποστεί ζύμωση).
Τα ψάρια και τα θαλασσινά παρασκευάζονται με μυριάδες τρόπους στην Ισλανδία. Για παράδειγμα, μπορεί να βρείτε αποξηραμένο κρέας ψαριού. Η Ισλανδία είναι επίσης διαβόητη για το εθνικό της πιάτο “hákarl”, ή το ζυμωμένο κρέας καρχαρία, το οποίο ξεπλένεται με κονιάκ κύμινου. Αν τολμήσετε να το δοκιμάσετε, περιμένετε μια πολύ ιδιαίτερη μυρωδιά και γεύση αυτού του πιάτου.
Εκτός από τα ψάρια, είναι σύνηθες να βλέπετε αρνί στα εστιατόρια, αλλά και κρέας φάλαινας, συγκεκριμένα φάλαινας μίνκε, το οποίο έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις.
Όσον αφορά τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το skyr, ένα ξινόγαλα που μοιάζει με το γιαούρτι, αξίζει σίγουρα να δοκιμάσετε. Όπως και το γιαούρτι, καταναλώνεται στην Ισλανδία σε άνοστη μορφή (λευκό) ή με διάφορες γεύσεις φρούτων. Πρόσφατα, βρέθηκε και στα ράφια των τσεχικών σούπερ μάρκετ.
Πώς να φάτε σαν ντόπιος
Ένας πολύ δημοφιλής και ιδιαίτερα φθηνός τρόπος διατροφής είναι τα ήδη αναφερθέντα χοτ ντογκ ή “pylsur”. Μπορείτε να βρείτε περίπτερα που τα πωλούν στο κέντρο του Ρέικιαβικ και στο βενζινάδικο στα περίχωρα της πόλης. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε μια ποικιλία γεμισμάτων. Ο καλύτερος τρόπος για να χορτάσετε είναι να παραγγείλετε ένα “eina með öllu”, που σημαίνει “ένα με όλα”. Ετοιμαστείτε να πληρώσετε περίπου 3 EUR για ένα χοτ ντογκ.
Υπάρχουν επίσης πολλά ταχυφαγεία και μπιστρό στην Ισλανδία, όπου μπορείτε να φάτε καλά σε σχετικά χαμηλή τιμή. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε μπιφτέκια, ασιατική κουζίνα ή ένα κεμπάπ “Βίκινγκ”.
Ένας Ισλανδός χωρίς καφέ είναι σαν σολομός χωρίς νερό. Στις πόλεις θα βρείτε πολλά ζεστά καφέ όπου, εκτός από τον καλό καφέ, μπορείτε να δοκιμάσετε ισλανδικά γλυκά ή να φάτε μια μικρή μπουκιά βλέποντας τη βροχή έξω από το παράθυρο.
Συνήθεις τιμές στα εστιατόρια
Στην Ισλανδία, πολλά μέρη λειτουργούν ως καφετέρια κατά τη διάρκεια της ημέρας, ως εστιατόριο το βράδυ και ως μπαρ τις μεταμεσονύκτιες ώρες, οπότε μπορείτε εύκολα να περάσετε ολόκληρη τη μέρα σας σε ένα μέρος. Μπορεί να βρείτε χαμηλότερες τιμές σε τέτοια καταστήματα. Ωστόσο, το φαγητό σε παραδοσιακά εστιατόρια μπορεί να είναι πολύ ακριβό. Συνήθως μπορείτε να πληρώσετε μεταξύ 3 000 ISK και 4 000 ISK για ένα κύριο πιάτο σε ένα εστιατόριο.
Αναμείνατε να πληρώσετε περίπου 7 EUR για μια μπύρα σε ένα εστιατόριο ή μπαρ , και ακόμη περισσότερα για ένα ποτήρι κρασί. Τα ξενοδοχεία και οι ξενώνες προσφέρουν συνήθως πρωινό, αλλά αυτό συχνά δεν περιλαμβάνεται στην τιμή του καταλύματος. Μπορείτε συνήθως να πληρώσετε επιπλέον για το πρωινό 9 EUR – 11 EUR.
Υπάρχουν πολλά εστιατόρια στο Ρέικιαβικ όπου μπορείτε πραγματικά να απολαύσετε γεύματα φτιαγμένα με τοπικά τρόφιμα. Αξίζει να αναφέρουμε εστιατόρια όπως το Dill, το Kex, το Icelandic Fish and Chips και το Fiskfelagid.
πηγή: https://www.cestee.gr