Της Βούλας Κεχαγιά  

Όλο αυτό το διάστημα της υπερπροβολής των εσωτερικών διαδικασιών στο ΚΙΝΑΛ βρέθηκαν πολλοί που υποστήριξαν την άποψη πως ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα πρέπει να ανησυχεί γιατί η…επιστροφή του ΠΑΣΟΚ θα προκαλέσει τεκτονικές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό.

Ή για την ακρίβεια ότι θα αποκαταστήσει μία “κανονικότητα” που διαταράχθηκε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κατέλαβε το μεγαλύτερο κομμάτι  της δημοκρατικής παράταξης, άρα και  ζωτικό χώρο του ΚΙΝΑΛ, κάτι που συνέβη ωστόσο επειδή έτσι αποφάσισε ο ελληνικός λαός.

Δυστυχώς για πολλούς η συμμετοχή στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ υποκινήθηκε περισσότερο από μία ανάγκη αντίδρασης στον ΣΥΡΙΖΑ και από μία πεποίθηση ότι αυτό που προέχει σήμερα στη χώρα είναι η ενδυνάμωση του λεγόμενου αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου κι όχι από την επιθυμία ενίσχυσης ενός κόμματος του προοδευτικού χώρου που εκ των πραγμάτων θα καθιστούσε πιο ισχυρό το αντιδεξιό μπλοκ.

Ακόμη και η ρητορική συγκεκριμένων υποψηφίων αρχηγών επικεντρώθηκε στο πώς θα τιμωρηθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στο πώς θα πάρει το μάθημά του ο ΣΥΡΙΖΑ κι όχι στην προβολή των πολιτικών και των θέσεων που πρέπει να έχει ένα κόμμα που τοποθετείται στον χώρο της κεντροαριστεράς, του προοδευτικού κέντρου και της σοσιαλδημοκρατίας. Ψιλά γράμματα…

Η αλήθεια είναι ότι ο επόμενος αρχηγός του ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ) θα κριθεί για τις πολιτικές του και για την γραμμή που θα ακολουθήσει επομένως η ιστορία θα δείξει κατά πόσο θα μπορέσει να αποκτήσει μία τέτοια δυναμική που θα τού επιτρέψει να πρωταγωνιστήσει εκ νέου στις εξελίξεις. Οι 270.000 που πήγαν την Κυριακή στις κάλπες του ΚΙΝΑΛ αποτελούν άλλωστε το 5% του εκλογικού σώματος, επομένως είναι νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα.

Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πάλι, οφείλει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ ή σε οποιοδήποτε άλλο κόμμα και  να τις αξιολογεί εξάγοντας χρήσιμα συμπεράσματα για τον δικό του στόχο. Είναι στο χέρι του ΣΥΡΙΖΑ να επιδείξει τα αντανακλαστικά εκείνα που θα αποτρέψουν τον σχεδιασμό που προωθεί η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη συνεπικουρούμενη από ένα κομμάτι του ΚΙΝΑΛ επιδιώκοντας μείωση των ποσοστών του, αποδυνάμωση της ηγετικής παρουσίας του Αλέξη Τσίπρα και την επιστροφή του σε ποσοστά προηγούμενων περιόδων. Ό,τι συμβαίνει στους άλλους πολιτικούς χώρους ασκεί επιδράσεις και στον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΙΝΑΛ απέκτησε δυναμική γιατί δημιούργησε γεγονότα και πολιτικές εξελίξεις. Έγινε ένα κόμμα εν κινήσει.  Αυτό λοιπόν που πρέπει να ανησυχεί τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πρωτίστως το πώς ο ίδιος θα αντιμετωπίσει τις συντελούμενες αλλαγές χωρίς να παραμένει ένα στατικό κόμμα.#menoumespeedy