Δύο δικογραφίες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για τον ΟΠΕΚΕΠΕ φτάνουν στη Βουλή την Παρασκευή 5 Απριλίου. Στο στόχαστρο 11 βουλευτές και δύο πρώην υπουργοί.
Κρίσιμη ημέρα για την ελληνική πολιτική σκηνή είναι η Παρασκευή 5 Απριλίου. Δύο από τις τρεις νέες δικογραφίες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τις παράνομες επιδοτήσεις αναμένεται να φτάσουν στη Βουλή. Στο επίκεντρο βρίσκονται 11 εν ενεργεία βουλευτές και δύο πρώην υπουργοί.
ΟΠΕΚΕΠΕ: Ποια ονόματα περιλαμβάνει η δικογραφία
Η πρώτη δικογραφία αφορά 11 βουλευτές και αποστέλλεται απευθείας από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στη Βουλή. Η δεύτερη αφορά δύο πρώην υπουργούς και εμπίπτει στο άρθρο 86 του Συντάγματος.
Τα ονόματα που περιλαμβάνονται στη δικογραφία είναι: Κωνσταντίνος Καραμανλής, Κωνσταντίνος Τσιάρας, Παναγιώτης Μηταράκης, Βασίλειος Βασιλειάδης, Κατερίνα Παπακώστα, Δημήτριος Βαρτζόπουλος, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Ιωάννης Κεφαλογιάννης, Χρήστος Μπουκώρος, Μάξιμος Σενετάκης, Κωνσταντίνος Σκρέκας, Σπήλιος Λιβανός και Φωτεινή Αραμπατζή.
Το αίτημα για άρση ασυλίας αφορά πράξεις που φέρονται να διαπράχθηκαν το 2021, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.
Η τρίτη δικογραφία και οι πέντε πρώην βουλευτές
Μια τρίτη δικογραφία αφορά δύο ακόμη εν ενεργεία βουλευτές: τον Χαράλαμπο Αθανασίου και τον Τάσο Χατζηβασιλείου. Ο φάκελος αυτός δεν έχει φτάσει ακόμη στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
Οι Ευρωπαίοι Εισαγγελείς διαβίβασαν την υπόθεση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Ο λόγος είναι ότι το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητά τους. Η μεταβίβαση στη Βουλή αναμένεται μετά το Πάσχα.
Παράλληλα, υπό έρευνα βρίσκονται και πέντε πρώην βουλευτές που δεν καλύπτονται πλέον από ασυλία. Θα κληθούν απευθείας από τους Ευρωπαίους Εισαγγελείς να δώσουν εξηγήσεις ως ύποπτοι. Υπάρχουν στοιχεία σε βάρος τους για ηθική αυτουργία σε απιστία.
Τι θα γίνει μόλις φτάσουν οι φάκελοι στη Βουλή
Μόλις παραληφθούν οι δικογραφίες, οι βουλευτές θα μπορούν να τις μελετήσουν στο γραφείο 168 του πρώτου ορόφου του Μεγάρου της Βουλής. Ο χώρος έχει διαμορφωθεί ειδικά για τον σκοπό αυτό.
Ο πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης ξεκαθάρισε τη διαδικασία. Αν η δικογραφία για τους δύο πρώην υπουργούς φτάσει έως την Κυριακή, θα ανακοινωθεί τη Μεγάλη Δευτέρα στην Ολομέλεια. Αμέσως θα εκδοθούν εννέα αντίγραφα για τους εκπροσώπους των κομμάτων και έναν ανεξάρτητο βουλευτή.
Απαγορεύεται ρητά η φωτογράφηση των εγγράφων, καθώς η υπόθεση βρίσκεται στη φάση της προδικασίας. Ο πρώτος που θα παραλάβει τη δικογραφία για τους 11 βουλευτές θα είναι ο Β΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής, ο οποίος προΐσταται της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής. Προτεραιότητα θα δοθεί στον έλεγχο πιθανής παραγραφής των αδικημάτων.
Σαμαράς ετοιμάζει παρέμβαση εν μέσω σκανδάλου ΟΠΕΚΕΠΕ
Σε αυτό το κλίμα, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ετοιμάζει παρέμβαση στη Βουλή. Η κίνησή του έρχεται μόλις 24 ώρες μετά την αποκάλυψη της νέας δικογραφίας για τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Το περιεχόμενο της παρέμβασης δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό. Ωστόσο, ο χρονισμός δεν περνά απαρατήρητος από κανέναν στα κοινοβουλευτικά έδρανα. Η πολιτική ένταση ανεβαίνει ταχύτατα, με τη ΝΔ να δέχεται σφοδρές πιέσεις από όλα τα αντιπολιτευτικά κόμματα.
Η υπόθεση των παράνομων επιδοτήσεων μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ εξελίσσεται σε έναν από τους μεγαλύτερους κοινοβουλευτικούς σκανδάλους της τελευταίας δεκαετίας στην Ελλάδα. Οι επόμενες ημέρες θα κρίνουν τόσο τις πολιτικές ισορροπίες όσο και τη δικαστική πορεία της υπόθεσης.