H Εθνική ομάδα της Ουκρανίας έκανε γνωστές τις εμφανίσεις της στη διοργάνωση, προκαλώντας αντιδράσεις από την πλευρά της Ρωσίας.

 

Η αφορμή δόθηκε με τις φανέλες της εθνικής Ουκρανίας για το Euro, όπου απεικονίζεται ένας χάρτης της Ουκρανίας με την Κριμαία δίπλα σε εθνικιστικά συνθήματα.

Ο Αντρέι Παβέλκο, πρόεδρος της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου της Ουκρανίας υποστήριξε ότι οι παίκτες της Εθνικής ομάδας της χώρας του θα φορούν «ειδικά ρούχα», προχωρώντας σε αναπαραγωγή της νέας φανέλας με την ουκρανική σημαία.

Η γαλλική «L  Equipe» αποκαλύπτει, μάλιστα, ότι εκτός από την Κριμαία, η οποία προσαρτήθηκε το 2014 στη Ρωσία, ο χάρτης στη νέα φανέλα της Ουκρανίας περιλαμβάνει και τις περιοχές Ντόνετσκ και Λούγκανσκ, οι οποίες βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο Ρώσων αυτονομιστών.

Επίσης η γνωστή εφημερίδα αναφέρει ότι περιλαμβάνονται και συνθήματα, όπως, «Δόξα στην Ουκρανία» και «Δόξα στους Ήρωες», εμπνευσμένα από ένα Ουκρανικό πατριωτικό τραγούδι που είχαν χρησιμοποιήσει διαδηλωτές κατά του ηγέτη Βίκτορ Γιανούκοβιτς, στη διάρκεια της λαϊκής εξέγερσης το 2014, η οποία είχε θεωρηθεί παράνομη από τη Μόσχα και προκάλεσε την ακόμα πιο έντονη κρίση στις σχέσεις Ρωσίας-Ουκρανιας.

Εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι όλα αυτά προκάλεσαν μία πολιτική διαμάχη στο “χορτάρι”.

Η δυσαρέσκεια των Ρώσων ήταν έντονη και έκδηλη, με την κριτική της Μόσχας να τονίζει ότι αυτά τα συνθήματα δείχνουν τη σχέση με εθνικιστικές ομάδες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που είχαν συνεργαστεί με τους Ναζί.

Δήλωση για το θέμα έκανε και η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαράχοβα, τονίζοντας μεταξύ άλλων.

«Κατά την διάρκεια του πολέμου, αυτή η ναζιστική πολεμική κραυγή χρησιμοποιήθηκε από τακτικές και παράτυπες εθνικιστικές ένοπλες μονάδες της Ουκρανίας».

Το Euro ξεκινά στις 11 Ιουνίου με την αναμέτρηση Ιταλία – Τουρκία (20:00) στη Ρώμη και ας ελπίσουμε όλοι να ασχολούμαστε μόνο με τα του αθλήματος!