Η Γαλλία χαλαρώνει τα περιοριστικά μέτρα

Με συνολικά πάνω από 2 εκατομμύρια κρούσματα, και θανάτους που αγγίζουν σχεδόν τα 50 χιλιάδες θύματα από την αρχή της πανδημίας, η Γαλλία είδε επιτέλους, μετά από τρεις συναπτές εβδομάδες σκληρού κατ’ οίκον περιορισμού, την καμπύλη του ιού να παίρνει καθοδική πορεία.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν ο Πρόεδρος της χώρας, Εμμανουέλ Μακρόν, στο διάγγελμα που έβγαλε σήμερα το απόγευμα, να ανακοινώνει με συγκρατημένη αισιοδοξία στον γαλλικό λαό την σταδιακή άρση των προληπτικών μέτρων που είχαν ως στόχο να κατευνάσουν την αμείλικτη εξάπλωση της πανδημίας στη γαλλική επικράτεια.

Πιο συγκεκριμένα, από το Σάββατο 28/11, θα μπει σε εφαρμογή η πρώτη φάση της χαλάρωσης της καραντίνας, προκειμένου η Γαλλία να πάρει μια ανάσα καθαρού αέρα πριν από τις γιορτές.

«Το αποκορύφωμα του δεύτερου κύματος της πανδημίας πέρασε. Οι δικές μας και δικές σας προσπάθειες απέδωσαν», δήλωσε συγκεκριμένα ο Μακρόν, προτρέποντας ωστόσο τους πολίτες να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και να συνεχίζουν να μένουν όσο γίνεται περισσότερο στο σπίτι, να τηρούν τα μέτρα προστασίας και να προτιμούν την τηλεργασία.

Τα νέα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύη το Σάββατο και μέχρι τις 15 Δεκέμβρη συνοψίζονται στα εξής:

  • Αντί για άσκηση σε εξωτερικό χώρο μόνο για μια ώρα καθημερινά και σε ακτίνα 1 χιλιομέτρου, οι Γάλλοι πολίτες θα μπορούν πλέον να απολαμβάνουν το προνόμιο αυτό για τρείς ώρες και σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων.

  • Τα μικρά καταστήματα θα μπορούν να ανοίξουν τις πόρτες τους στο κοινό, μέχρι τις 9 η ώρα το βράδυ και τηρώντας αυστηρά μέτρα υγιηνής.
  • Οι βιβλιοθήκε και λοιποί χώροι μελέτης θα ανοίξουν επίσης, με περιορισμούς αντίστοιχης λογικής.

Το επόμενο στάδιο, που όπως προειπώθηκε θα ξεκινήσει στις 15 Δεκεμβρίου αν η χώρα συνεχίσει τη θετική πορεία ως προς την πανδημία, θα περιλαμβάνει καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 9 το βράδυ, αλλά και ολική άρση της κατ’ οίκων καραντίνας.