Το νησιωτικό κράτος της Ωκεανίας κερδίζει επάξια την πρώτη θέση στη νέα λίστα του Bloomberg, η οποία κατατάσσει τα 53 ισχυρότερα οικονομικά κράτη του πλανήτη με βάση το επίπεδο ζωής των κατοίκων τους εν καιρώ πανδημίας.
Οι δείκτες που χρησιμοποιήθηκαν στην έρευνα αφορούν τη θνησιμότητα, τον ρυθμό πραγματοποίησης διαγνωστικών τεστ στους πολίτες, καθώς και την επικύρωση συμφωνιών με εταιρίες διανομής εμβολίων στον πληθυσμό. Σημαντικό ρόλο στην κατάταξη παίζει επίσης ο αναλογικός ή όχι περιορισμός της καθημερινότητας των ανθρώπων σε σχέση με την επικινδυνότητα του ιού, όπως και οι συνέπειες στην οικονομία και ο τρόπος που αυτές αντιμετωπίστηκαν από τις κυβερνήσεις.
Η Νέα Ζηλανδία, σημειώνοντας μηδέν θνησιμότητα στον ιό εδώ κι ένα μήνα τώρα, οφείλει την χαρμόσυνη αυτή πρωτιά στην εξαιρετικά γρήγορη δράση της από τα αρχικά κιόλας στάδια του ιού, καθώς δεν άφησε λεπτό να πάει χαμένο.
Η πολιτεία αποφάσισε από νωρίς πως δε θα αρκεστεί απλώς στο να περιορίσει την πανδημία, αλλά ότι θα την εξαλείψει παντελώς, κλείνοντας τα σύνορα πριν καν ανακοινωθεί ο πρώτος θάνατος από COVID-19 εντός της επικράτειάς της, πραγματοποιώντας μαζικά τεστ και ιχνηλατώντας τους θετικούς στον κορονοϊό πολίτες.
Και πράγματι: Οι κάτοικοι της Νέας Ζηλανδίας ίσως είναι οι μόνοι παγκοσμίως που, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, απολαμβάνουν μια ζωή δίχως κορονοϊό.
Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ιαπωνία, την οποία και χρωστάει στους ισχυρούς δεσμούς εμπιστοσύνης μεταξύ του κράτους και των πολιτών, στην 31η η Ελλάδα, στην 40η και 45η η Ιταλία και η Γαλλία αντίστοιχα, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοράρουν παραδόξως αρκετά ψηλά -στη 18η θέση-, όχι τόσο λόγω σωστής και έγκαιρης δράσης, αλλά λόγω ισχυρών συμφωνιών όσον αφορά το εμβόλιο.
Η λίστα αναδεικνύει το γεγονός πως πολλά αναπτυσσόμενα κράτη, όπως είναι η Ταϊβάν, τα πήγαν πολύ καλύτερα από κάποιους γίγαντες της ευρωπαϊκής οικονομίας, μερικοί εκ των οποίων έκαναν εγκληματικά λάθη στην προσπάθειά τους να προστατέψουν τις οικονομίες.
Παράλληλα όμως, χώρες με γενικευμένη φτώχεια και πενιχρό σύστημα υγείας, με χαρακτηριστικότερο το θλιβερό παράδειγμα του Μεξικού (το οποίο κλείνει και τη λίστα), δεν προλαβαίνουν να μετράνε καθημερινά τις εκατόμβες των νεκρών.