
Τα βασικά τα ξέρουμε. Μάσκα, αποστάσεις, αντισηπτικό, τα λέμε πλέον σαν ποιηματάκι ακόμα και στον ύπνο μας.
Για όσους ωστόσο υποχρεώνονται να χρησιμοποιούν μέσα μαζικής μεταφοράς ακόμα και εντός lockdown, η σκέψη ότι μοιράζονται τον ίδιο ασφυκτικό χώρο για κάποιες ώρες της ημέρας με τόσα άτομα (εκ των οποίων υπάρχουν ίσως και κάποιοι ασυμπτωματικοί), μπορεί να καταλήξει αφόρητη.
Υπάρχουν όμως άραγε επιπλέον μέτρα που μπορούμε να λάβουμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο, που να μην έχουν χιλιοειπωθεί ακόμα από τα μίντια;
Η απάντηση είναι ναι. Υπάρχουν.
1. Δυστυχώς, το μετρό δεν είναι φίλος μας
Εάν μένετε στην Αθήνα ή σε πόλη του εξωτερικού, προγραμματίστε τη διαδρομή σας με τέτοιον τρόπο ώστε να περιλαμβάνει όσο το δυνατόν μικρότερη χρήση του μετρό.
Τα λεωφορεία, τα τρένα, τα τραμ κι ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος είναι μακράν ασφαλέστερα, καθώς είναι ευκολότερος ο αερισμός του χώρου, και διαθέτουν περισσότερα παράθυρα.
2. Η σιωπή είναι χρυσός
Στα μέσα μεταφοράς όπου συνήθως επικρατεί οχλαγωγία, τα μολυσματικά σταγονίδια μεταφέρονται πολύ ευκολότερα από τον ασθενή στον υγιή πληθυσμό. Αυτός είναι και ο λόγος που πιθανότατα τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης αποτελούν μια από τις σημαντικότερες εστίες μόλυνσης.
Οπότε εάν γνωρίζετε πως κάποια συγκεκριμένη γραμμή είναι ιδιαίτερα θορυβώδης (λόγω του ότι βρίσκεται, για παράδειγμα, κοντά σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και οι επιβάτες είναι κυρίως παιδιά), καλό θα είναι να την αποφεύγετε, τουλάχιστον στις ώρες αιχμής.
Αυτό το διάγραμμα που δημοσίευσε προσφάτως η BMJ παραθέτει λεπτομερώς τις συνήθειες εκείνες που καθιστούν την μετάδοση ευκολότερη, αναδεικνύοντας πως, ασχέτως άλλων παραγόντων, όταν μιλάμε ή φωνάζουμε η κατάσταση πάντοτε χειροτερεύει.
3. Επέλεξε τη θέση σου με σύνεση
Αυτό, αν και ηλίου φαεινότερον, είναι σημαντικό να ειπωθεί. Οφείλουμε να διαλέγουμε πάντα την είσοδο μας στο μέσο μεταφοράς από το βαγόνι ή την πόρτα που βρίσκεται όσο το δυνατόν πιο μακριά από τον συνωστισμό, για να μετριάσουμε την επαφή μας με αγνώστους.
Στη συνέχεια, είναι προτιμότερο να αποφεύγουμε να καθόμαστε ακριβώς δίπλα σε μια ήδη κατειλημμένη θέση, αν και, παραδόξως, έρευνες δείχνουν πως αν καταλάβουμε θέση που ήταν προηγουμένως πιασμένη από φορέα του ιού, δεν αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες εξάπλωσης.
Καλό είναι επίσης να παραμένουμε κατά τη διάρκεια της διαδρομής σε απόσταση βολής από τις πόρτες, καθώς, παρ’ όλο που αποτελούν εξαιρετική πηγή ανανέωσης του αέρα, μας φέρνουν επίσης σε επαφή και με μεγαλύτερο πλήθος επιβατών.
5. Βγάλε το ποδήλατο σου από το πατάρι
Η τελευταία συμβουλή συνοψίζεται στο να μην πάρεις καν μέσα μεταφοράς. Ίσως μάλιστα είναι η κατάλληλη στιγμή να αναθεωρήσεις τις καθημερινές σου συνήθειες, εντάσσοντας την μετακίνησή σου στην πόλη σε μια πιο οικολογική και λιγότερο καθιστική ρουτίνα.
Κι αν μένεις χιλιόμετρα μακριά από τόπο εργασίας σου ή το σχολείο, κανένα πρόβλημα: μπορείς πάντα να προμηθευτείς ένα διπλώσιμο ποδήλατο πόλης, το οποίο χωράει πανεύκολα μέσα στα βαγόνια του μετρό, έτσι ώστε να κάνεις έστω τη μισή διαδρομή με ασφάλεια και λιγότερο άγχος.
Ντορίνα Παπαγεωργίου