Σφοδρή κριτική Ιταλικής ιστοσελίδας στην Ελληνική Κυβέρνηση για τα μέτρα κατά της πανδημίας

Έντονη κριτική άσκησε Ιταλική ιστοσελίδα στην Ελληνική Κυβέρνηση σχετικά με τα μέτρα που έχει πάρει για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Στο κείμενο αναφέρεται στις ανακριβείς εξαγγελίες πως η χώρα δε θα πάει σε lockdown, στην καθυστέρηση στη λήψη μέτρων, στη μηδενική πρόληψη κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Αναφορά γίνεται ακόμη και στα προβλήματα που παρουσιάζονται στη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης.

Αναλυτικά αναφέρεται πως:

“Από τον περασμένο Ιούνιο, η Ελλάδα άνοιξε ξανά τα σύνορά της και την 1η Ιουλίου έδωσε το πράσινο φως για όλες τις διεθνείς πτήσεις και τα ταξίδια από θαλάσσης, με την εισαγωγή τυχαίων ελέγχων. Προκειμένου να μην παρεμποδιστεί η τουριστική περίοδος, ακόμη και ενόψει επιδημιών, σε περιορισμένες περιοχές – όπως στα νησιά Πόρος, Πάρος και Αντίπαρος – εφαρμόστηκαν τοπικά lockdown τον Αύγουστο.

Ωστόσο, από τον Σεπτέμβριο, όπως και σε όλη την Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα, το γράφημα των νέων λοιμώξεων άρχισε να αυξάνεται συνεχώς. Ενώ την πιο κρίσιμη ημέρα του πρώτου κυματος -στις 21η Απριλίου η Ελλάδα είχε 156 κρούσματα, η χώρα αγγίζει σταθερά τετραψήφιους αριθμούς από τις 27 Οκτωβρίου και μετά.

Στις 4 Νοεμβρίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πέτσας δεσμεύτηκε, δηλώνοντας το πρωί: “Αποκλείω ένα πλήρες απαγορευτικό στην Αττική τις επόμενες μέρες”.

Ωστόσο, ήδη την επόμενη μέρα διαψεύστηκε από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος ανακοίνωσε εθνικό lockdown έως τις 30 Νοεμβρίου: «Γιατί τώρα; Έχουμε δει μια εκθετική αύξηση των λοιμώξεων, 10.000 σε μόλις πέντε ημέρες. Καλύτερα να λάβουμε αυτά τα μέτρα τώρα, προτού να είναι πολύ αργά. Δεν μπορώ να αναλάβω την ευθύνη να θέσω σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών μας»είπε.

Στις 11 Νοεμβρίου, ο Νίκος Χαρδαλιάς, Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτικής Προστασίας υπεύθυνος για τη διαχείριση κρίσεων και κυβερνητικός αξιωματικός επικοινωνιών για τον κορονοϊό, ανακοίνωσε απαγόρευση κυκλοφορίας σε ολόκληρη τη χώρα από τις 9 έως τις 5 από την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου.

Ενώ η κυβέρνηση αντιμετώπιζε το ζήτημα της μετανάστευσης, στο οποίο εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές σκιές, στις αρχές Ιουλίου εμφανίστηκε η «Λίστα Πέτσα» (από το επώνυμο του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα). Κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος, η κυβέρνηση ξεκίνησε δύο ενημερωτικές εκστρατείες με τα hashtags #MenoumeSpiti και #MenoumeAsfaleis, χρηματοδοτώντας μια λίστα με περισσότερα από 1.200 μέσα ενημέρωσης για συνολικά περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ.

Μια πράξη διόλου διαφανής, καθώς τα κριτήρια για την κατανομή των πόρων δεν έχουν δημοσιευτεί ποτέ: αυτή η ιστορία προκάλεσε τις επικρίσεις του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου που εκφράστηκαν σε επιστολή προς τον Πρωθυπουργό και τον εκπρόσωπό του, που υπέγραψε, μεταξύ άλλων και το Παρατηρητήριο Βαλκανίων και Καυκάσου.

Στην αρχή της σχολικής χρονιάς, πολλά σχολεία καταλήφθηκαν από μαθητές ως διαμαρτυρία για την αποτυχία εισαγωγής πρωτοκόλλων υγείας και έφτασαν επίσης σε μια σκληρή διαλεκτική αντιπαράθεση με την Κεραμέως. Από τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου, με τα γυμνάσια και τα λύκεια κλειστά λόγω του lockdown, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση στην πλατφόρμα WebEx δημιούργησε αρκετούς πονοκεφάλους λόγω εκτεταμένων προβλημάτων στη σύνδεση και παραλείψεων μαθημάτων.Ο ελληνικός πληθυσμός είναι επίσης αποπροσανατολισμένος σε σχέση με την πανδημία”.

Το άρθρο στην πρωτότυπη μορφή του: