Βατόπουλος: « Lockdown αλά Γουχάν για 15 ημέρες – Έτσι θα περιοριστεί η εξάπλωση του ιού»

Τη δική του άποψη εξέφρασε ο ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, προτείνοντας τα κατάλληλα κατά τη δική του άποψη μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό.

Ο καθηγητής τόνισε πως για να δούμε τα επιθυμητά αποτελέσματα στη μάχη με τον κορονοϊό θα πρέπει να παρθούν μέτρα όπως εκείνα που πήρε η πόλη Γουχάν στην Κίνα. Εκεί δηλαδή απ’ όπου ξεκίνησε η πανδημία. Πιο συγκεκριμένα όπως είπε, θα πρέπει να βγαίνει ένας από κάθε οικογένεια μία φορά κάθε 3-4 ημέρες για να πηγαίνει στο σούπερ μάρκετ προκειμένου να αγοράζει τα βασικά και στη συνέχεια να επιστρέφει και να μένει στο σπίτι.

Διαβάστε αναλυτικά τι δήλωσε για το αυστηρό αυτό μέτρο καθώς και για την ανακοίνωση της κυβέρνησης για επίταξη των ιδιωτικών κλινικών.

«Η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική. Περιμέναμε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα υπάρξει μια μείωση, ωστόσο τα κρούσματα επιμένουν. Έχει αρχίσει να ελαττώνεται ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων, ωστόσο είμαστε ακόμα πολύ ψηλά. Ένα χαρακτηριστικό της επιδημίας, ήδη από τον Αύγουστο, είναι ότι υπάρχει διασπορά σε όλη την Ελλάδα.

Νομίζω ότι πρέπει να γίνουμε πολύ πιο αυστηροί. Πρέπει το lockdown να γίνει πιο αυστηρό, όπως στην Κίνα. Στη Γουχάν έβγαινε μια φορά την εβδομάδα ένας άνθρωπος να πάει να ψωνίσει στο σούπερ μάρκετ. Αυτό πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα. Να κλείσουν οι επιχειρήσεις και να λειτουργούμε κάθε μέρα σαν να είναι Κυριακή. Ένα lockdown τύπου Γουχάν για δύο εβδομάδες, θα μπορούσε να αποσυμφορήσει την κατάσταση και να ανακόψει τη μετάδοση του ιού. Αν συνεχίσουμε έτσι, θα θρηνήσουμε θύματα που δεν όφειλαν να πεθάνουν, με την έννοια ότι δεν θα μπορούν να νοσηλευτούν.

Όσον αφορά τώρα την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών δεν είναι εύκολο να προετοιμαστεί μια κλινική για να νοσηλεύσει ασθενείς με κορονοϊό, καθώς πέρα από τις υποδομές, απαιτείται και εκπαιδευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό».