Επιστήμη και Βιομηχανία έχουν και ελληνικό χρώμα στη λίστα του Forbes “30, στην οποία συγκαταλέγονται 300 Ευρωπαίοι ερευνητές που ξεχώρισαν για τα επιτεύγματά τους και την πορεία τους σε τόσο νεαρή ηλικία.

Ο Γιάννης Ασσαέλ, η Μαριάννα Καψετάκη και η Κωνσταντίνα Θεοφανοπούλου που διαπρέπουν στην κατηγορία “Επιστήμη” και τον Γιώργο Καλλίγερο στην κατηγορία “Βιομηχανία” για τη δουλειά τους και τα μελλοντικά σχέδιά τους, είναι οι τέσσερις “thirty earliers” που επελέγησαν να ενταχθούν στη λίστα του.

Γιάννης Ασσαέλ

Ποιοι είναι οι Έλληνες που μπήκαν στην ευρωπαϊκή λίστα του Forbes "30 κάτω των 30" 2021

Ο 29χρονος Γιάννης Ασσαέλ αποφοίτησε από το Κολλέγιο “Ανατόλια” της Θεσσαλονίκης και σήμερα είναι Senior Research Scientist στην Google DeepMind, όπου χρησιμοποιεί τη μηχανική μάθηση για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης. Το 2013, ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ενώ με πλήρεις υποτροφίες συνέχισε για MSc in Computer Science στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου διακρίθηκε με το Tony Hoare Prize για την καλύτερη επίδοση στο έτος του, και για MRes in Machine Learning στο Imperial College London.

Κατά τη διάρκεια του διδακτορικού του στην Οξφόρδη, ο Ασσαέλ μαζί με άλλους Βρετανούς επιστήμονες ανέπτυξαν ένα μοντέλο ανάγνωσης χειλιών, το LipNet. Πρόκειται για ένα σύστημα που παρακολουθεί βίντεο χωρίς ήχο με έναν άνθρωπο να μιλάει και μπορεί να μαντέψει τι λέει με ακρίβεια 93%, παρακολουθώντας την κίνηση του στόματος του ομιλητή.

Ακόμη, ο νεαρός ερευνητής είναι συν-εφευρέτης σε τέσσερα διπλώματα ευρεσιτεχνίας και στο τελευταίο του πρότζεκτ χρησιμοποιεί νευρωνικά δίκτυα για να αποκαταστήσει τμήματα αρχαίων ελληνικών κειμένων που λείπουν.

Όπως δήλωσε στο Capital.gr σχετικά με την ένταξή του στη φετινή λίστα του Forbes: “Ένας από τους λόγους που με συνεπήρε ο τομέας της Τεχνητής Νοημοσύνης ήταν τα εργαλεία που διαθέτει για έρευνα σε μεγάλη κλίμακα με στόχο τη θετική κοινωνική απήχηση. Αντίστοιχα πιστεύω πως τέτοιοι τίτλοι, όπως αυτός του 30 Under 30, μάς δίνουν παρόμοια εργαλεία για δημιουργήσουμε έργα σε ακόμα μεγαλύτερη κλίμακα.”

Όσον αφορά τα μελλοντικά του σχέδια ο Γ. Ασσαέλ σημείωσε: “Αισθάνομαι ιδιαίτερα δημιουργικός και χαρούμενος στο περιβάλλον της Google DeepMind και θα ήθελα να συνεχίσω την έρευνά μου σε καινοτόμα θέματα με θετική κοινωνική απήχηση”.

Μαριάννα Καψετάκη

 

kapsetaki_twins

 

Η Μαριάννα Καψετάκη γεννήθηκε το 1991 στο Ηράκλειο της Κρήτης και είναι γιατρός, ερευνήτρια και κλασική πιανίστρια. Αυτή την περίοδο βρίσκεται στη φάση της ολοκλήρωσης του διδακτορικού της στη Γνωστική Νευροεπιστήμη στο Imperial College London, ενώ έχει ήδη στο ιστορικό της πολλές δημοσιεύσεις σε σημαντικά διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Η 29χρονη ερευνήτρια αποφοίτησε με άριστα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακό στην Performing Arts Medicine στο University College London όπου και πήρε το Βραβείο Καλύτερης Μεταπτυχιακής Διατριβής.

 

Κωνσταντίνα Θεοφανοπούλου

Theofanopoulou

 

Στην κατηγορία “Επιστήμη” διακρίθηκε και η Κωνσταντίνα Θεοφανοπούλου, η οποία είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Rockefeller. H 28χρονη απόφοιτη από το Αρσάκειο Ψυχικού ολοκλήρωσε το 2014 τις σπουδές της στη Γλωσσολογία στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια προχώρησε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης (Γλώσσα και τη Γνωσιακή Επιστήμη). Μετά από ένα διάστημα στην Ισπανία η Κ. Θεοφανοπούλου μετακόμισε στην Αμερική για ένα χρόνο, πρώτα στην Βόρεια Καρολίνα και μετά στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο σπουδών στο Πανεπιστήμιο Rockefeller.

 

Γιώργος Καλλίγερος

 

Kalligeros

 

Ο μοναδικός Έλληνας στην κατηγορία της λίστας “Βιομηχανία” γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Ο 27χρονος σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο του Μπαθ στην ομώνυμη πόλη της Αγγλίας. Ξεκίνησε την καριέρα του στη Μ. Βρετανία ως Engine Design Engineer στην Bentley Motors, ενώ αργότερα βρέθηκε στην Tesla όπου εργάστηκε ως Design Engineer. Έτσι βρέθηκε το 2015 στην Καλιφόρνια στο τμήμα του vehicle engineering.