Για άλλη μια φορά μόνο καθησυχαστικοί δεν εμφανίστηκαν οι επιστήμονες σχετικά με το πιθανό άνοιγμα του click away από 18/01. Μάλιστα αυτό γίνεται σε συνδυασμό με τα ανοιχτά Δημοτικά και Νηπιαγωγεία της χώρας.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης ήταν ακριβής στα λεγόμενα του. Όπως είπε, «με τα δημοτικά σχολεία εν λειτουργία, αν ανοίξουν τα καταστήματα με τη μέθοδο του click away, τα κρούσματα θα αγγίξουν τα 2.000 στις αρχές Απριλίου.  Ωστόσο, τότε η κατάσταση θα είναι πιο διαχειρίσιμη. Ο καιρός θα είναι καλύτερος και θα έχει εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Μπορούμε να ανοίξουμε τα καταστήματα στις 18 Ιανουαρίου με click away και ταυτόχρονα να προετοιμαστούμε και για το επόμενο βήμα του click in the shop (ραντεβού για αγορές μέσα στο κατάστημα). Ωστόσο, δεν πρέπει να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης». Τέλος, όπως προσέθεσε, “αυτό που εννοώ είναι πως για να επαναλειτουργήσουν γυμνάσια και λύκεια, θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα. Δηλαδή, συσκευές για τον καθαρισμό του αέρα στους εσωτερικούς χώρους, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και αύξηση των rapid test ώστε να προληφθεί πιθανή αναζωπύρωση”.

Με τη σειρά του, για το ζήτημα τοποθετήθηκε κι ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Αυτός από την πλευρά του εμφανίστηκε ακόμη πιο επιφυλακτικός.

Ο κ.Βατόπουλος είπε αρχικά πως, «δεν είμαστε στην κατάσταση που ήμασταν τον Ιούνιο που άνοιξε κανονικά η αγορά. Υπάρχουν ακόμα πολλά κρούσματα, ενώ βλέπουμε σε μικρά χωριά να φουντώνει ο ιός. Το σημείο κλειδί για να ανοίξει η αγορά είναι να βρεθεί ένας έξυπνος τρόπος ώστε να αυξηθεί όσο το δυνατόν λιγότερο η κινητικότητα. Το click in the shop θα μπορούσε να λειτουργήσει. Ωστόσο η Επιτροπή δεν έχει την τεχνογνωσία να πει αν θα μπορούσε να σταθεί οικονομικά, αν συμφέρει τους εμπόρους. Επιδημιολογικά πάντως εφόσον δεν αυξηθεί η κινητικότητα, μπορεί να σταθεί».

Όπως κατέληξε ο κ. Βατόπουλος, «τα σχολεία έχουν προτεραιότητα σε σχέση με την αγορά. Πρόκειται για δύσκολη εξίσωση. Αν θ’ ανοίξει πρώτα το γυμνάσιο ή το μαγαζί είναι μια πολιτική απόφαση. Είναι πολύ δύσκολο ν’ ανοίξουν ταυτόχρονα σχολεία και αγορά. Το τέλος της πανδημίας θα σημάνει όταν αποκτηθεί συλλογική ανοσία, όταν δηλαδή εμβολιαστεί το 60%-70% του πληθυσμού».