Kριτής δάκρυσε μόλις γεύτηκε το …Οσκαρικό μέλι, σε «τυφλή» διαδικασία γευσιγνωσίας
Αν μιλούσαμε για κινηματογραφικά Όσκαρ, θα ήταν αυτό της καλύτερης ταινίας. Αν ήταν αστέρια Michelin, θα ήταν ο Alain Ducasse, ο σεφ με τα περισσότερα εν ζωή αστέρια παγκοσμίως, αν ήταν διαγωνισμός ομορφιάς, θα ήταν η Μις Κόσμος…
Κάπως έτσι θα μπορούσε να περιγράψει κάποιος την εκπληκτική διάκριση που πέτυχε προ ημερών στο Λονδίνο η οικογένεια Λεονταράκη και η εταιρεία Melicreta–Leontarakis στο πλαίσιο ενός από τους πλέον αξιόπιστους διαγωνισμούς παγκοσμίως στον τομέα τροφίμων και ποτών, τον Great Taste Awards. Μετά από «τυφλές» διαδικασίες γευσιγνωσίας μεταξύ 13.672 προϊόντων από 115 χώρες, το θυμαρίσιο μέλι της συγκεκριμένης κρητικής οικογενειακής εταιρείας «έσπασε» όλα τα κοντέρ, κατακτώντας το βραβείο του υπέρτατου πρωταθλητή καθώς αναδείχθηκε πρώτο των πρώτων παγκοσμίως. Supreme Champion!
Ο παρουσιαστής του BBC, Nigel Barden, στον μεγάλο τελικό
Είναι ένας διαγωνισμός που εξελίσσεται σε διαφορετικές φάσεις και στάδια, με τους κριτές να μην γνωρίζουν την προέλευση των διαφορετικών και εκλεκτών προϊόντων που δοκιμάζουν. Η διαδικασία της γευσιγνωσίας, όπως αναφέρθηκε, είναι «τυφλή», οπότε αφήνονται στις γεύσεις, στα αρώματα και στις συγκινήσεις…
Ναι, στις συγκινήσεις… Υπήρξε κριτής στο διαγωνισμό που δάκρυσε όταν γεύτηκε το θυμαρίσιο μέλι της οικογένειας Λεονταράκη και αυτό ειπώθηκε και επίσημα μετά την ανακοίνωση του μεγάλου νικητή, σε μία βραδιά γεμάτη χαμόγελα και συγκίνηση.
Από τον Φεβρουάριο οπότε και η κρητική εταιρεία δήλωσε συμμετοχή, τον Αύγουστο έγινε γνωστό ότι προκρίθηκε στους 30 εκλεκτούς που θέτουν υποψηφιότητα για το «χρυσό πιρούνι». Τριάντα υποψηφιότητες, δέκα τα «χρυσά πιρούνια». Η Melicreta-Leontarakis όμως τα σάρωσε όλα αφού και «χρυσό πιρούνι» απέσπασε και το υπέρτατο βραβείο του μεγάλου νικητή κατέκτησε ως No1.
Η οικογένεια Λεονταράκη συνδέεται στενά με το κρητικό μέλι και την τέχνη της μελισσοκομίας από το 1948. Τρεις γενιές, από τον παππού που δεν βρίσκεται πια στη ζωή, η σκυτάλη πέρασε στον πατέρα και σήμερα οι γιοι, Γιάννης και Γιώργος Λεονταράκης, αποτελούν το νέο αίμα αυτής της παράδοσης. Με όραμα και πάθος, αλλά και με σεβασμό στο περιβάλλον και στη ζωή της μέλισσας, προωθούν το «Αυθεντικό» κρητικό μέλι στα πέρατα του κόσμου.
Στο Λονδίνο ταξίδεψαν, χωρίς να γνωρίζουν το τελικό αποτέλεσμα, ο Γιάννης Λεονταράκης και η αδερφή του Ελένη-ο Γιώργος έμεινε στην Κρήτη-η οποία σε επικοινωνία με το Cretalive.gr δεν έκρυψε την συγκίνηση της για την σπουδαία αυτή διάκριση, αναγνωρίζοντας ότι συνιστά μεγάλη τιμή για τη χώρα μας αλλά και δικαίωση των κόπων και των θυσιών των αδερφών της, σήμερα, του πατέρα και του παππού της, παλαιότερα.
Στο άκουσμα της ανακοίνωσης ενθουσιάστηκαν, χάρηκαν και συγκινήθηκαν. Τα δύο αδέρφια ταξίδεψαν στο Λονδίνο την τελευταία στιγμή καθώς το πιεστικό πρόγραμμα της καθημερινότητας, δεν άφηνε και πολλά περιθώρια. Το σκέφτηκαν όμως ξανά και αποφάσισαν να είναι παρόντες στην εκδήλωση του τελικού. Και ευτυχώς! Η Ελένη είναι οδοντίατρος, δεν ασχολείται με τη μελισσοκομία, στηρίζει όμως την οικογενειακή επιχείρηση και τα αδέρφια της και φυσικά μόνο υπερηφάνεια μπορεί να νιώθει. Στις μέρες μας η μελισσοκομία συντελείται σε ακόμα πιο δύσκολες συνθήκες καθώς η παραγωγή είναι περιορισμένη. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι σημαντικός παράγοντας σε αυτό, ενώ και οι όροι του ανταγωνισμού σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης, είναι σκληροί και άνισοι, πολλές φορές, όταν ζητούμενο δεν είναι η ποιότητα αλλά η τιμή.
Όμως το «Αυθεντικό», δεν είναι ένα απλό μέλι, αλλά η Κρήτη ολόκληρη σε τέσσερις εποχές. Αναβλύζει αυθεντική Κρήτη και σε ταξιδεύει στα αρώματα του νησιού, στα λουλούδια και στα βότανα του μέσω της νομαδικής μελισσοκομίας. Οι μέλισσες μετακινούνται ανά εποχή από περιοχή σε περιοχή, παίρνουν από κάθε λουλουδάκι όλη τη χρονιά ό,τι θέλουν και στην συνέχεια τα αρώματα και οι γεύσεις ανακατεύονται φυσικά μέσα στην κυψέλη. Αν κάτι ξεχωρίζει αυτό το μέλι, είναι η πολυεπίπεδη γεύση του, λέει η οικογένεια.
«Δεν είναι μόνο μία γεύση… Μπορεί το μέλι να είναι θυμαρίσιο επειδή κυριαρχεί το θυμάρι ως άρωμα, αλλά μπορείς να γευτείς πολλά βότανα του νησιού που αυτό αντικατοπτρίζει τον χαρακτήρα του και την προέλευση του…είναι γνήσιο κρητικό γιατί έχει μέσα πολλές νότες και αρώματα από το νησί που έχουν αναμιχθεί φυσικά από την ίδια τη μέλισσα».