Το JR-15, ένα ημιαυτόματο τουφέκι σχεδιασμένο για παιδιά με βάση τον τύπο όπλου που χρησιμοποιήθηκε σε πολλές σφαγές στις Ηνωμένες Πολιτείες, κυκλοφόρησε στην αγορά τον περασμένο μήνα, προκαλώντας οργή για τη χρήση όπλων από ένοπλες ομάδες για την καταπολέμηση της βίας.

 

Είναι «το πρώτο από πολλά όπλα που θα βοηθήσουν τους ενηλίκους να εξοικειώσουν τα παιδιά τους με την αθλητική δραστηριότητα της σκόπευσης, με κάθε ασφάλεια», διαβεβαιώνει η εταιρεία WEE1 Tactical, η οποία διαφημίζει στον ιστότοπό της ένα τουφέκι «όπως το όπλο του μπαμπά και της μαμάς».

Το JR-15 (από το «τζούνιορ») έχει μήκος 80 εκατοστά και ζυγίζει λιγότερο από ένα κιλό. Παίρνει γεμιστήρες 5 και 10 φυσιγγίων, διαμετρήματος 0,22 long rifle. Άρχισε να διατίθεται στην αγορά στα μέσα Ιανουαρίου, στην τιμή των 389 δολαρίων.

Το μοντέλο για τους ενηλίκους, το AR-15, είναι η πολιτική εκδοχή τουφεκιού εφόδου στρατιωτικού τύπου. Έχει χρησιμοποιηθεί σε αναρίθμητες σφαγές, ειδικά σε σχολεία, που σόκαραν τις ΗΠΑ.

Τα μακελειά με τη χρήση όπλων αποτελούν αιώνια μάστιγα στις ΗΠΑ, όπου το δικαίωμα της οπλοφορίας είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο. Οι πρωτοβουλίες για να ελεγχθεί η πώλησή τους συνήθως καταλήγουν στα καλάθια των αχρήστων στο Κογκρέσο, όπου το ισχυρό λόμπι των όπλων, η NRA, διαθέτει μεγάλη επιρροή.