O Μπέρνι Μέιντοφ, ο διαβόητος χρηματιστής της Wall Street, απέκτησε παγκόσμια φήμη από το σχήμα Πόντσι, τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή απάτη στην ιστορία για την οποία καταδικάστηκε σε κάθειρξη 150 ετών.

Σημειώνεται πως «χτίζοντας πυραμίδα», ο Μέιντοφ κατέβαλε σε παλαιότερους πελάτες του κεφάλαια προερχόμενα από τους καινούργιους και τα παρουσίαζε ως αποδόσεις. Οι ζημιές που υπέστησαν θεσμικοί επενδυτές και μεγάλες τράπεζες παγκοσμίως είχαν φτάσει τα 50 δισ. δολάρια.

Ο Μπέρναρντ (Μπέρνι) Μέιντοφ, γιος ενός Πολωνού υδραυλικού, γεννήθηκε το 1938 στο Κουίνς της Νέας Υόρκης. Ξεκίνησε τη χρηματιστηριακή του καριέρα ως μικροεπενδυτής, εμπορευόμενος νανομετοχές χαμηλής κεφαλαιοποίησης κάτω του 1 δολαρίου. Σε ηλικία μόλις 22 ετών, το 1960, ιδρύει την Bernard L. Madoff Investment Securities LLC, μια επενδυτική εταιρεία με πεδίο δραστηριοποίησης στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, η οποία έγινε πολύ σύντομα μία από τις μεγαλύτερες στη διαχείριση των μικρομετοχών.

Κάπου στα μέσα της δεκαετίας του ’60 ο Μέιντοφ σκαρφίζεται μια εξαιρετική ιδέα: να χρησιμοποιεί ηλεκτρονικούς υπολογιστές για να παρουσιάζει σε πραγματικό χρόνο στους πελάτες του τις διακυμάνσεις των μετοχών και τις διαφορές που παρατηρούνται ανάμεσα στην ονομαστική και την πραγματική τιμή πώλησης μιας μετοχής.

Ωστόσο, το πότε άρχισε να χτίζει την παράνομη «πυραμίδα» του παραμένει άγνωστο. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Άλλοι εντοπίζουν παρατυπίες ήδη από τα μέσα του ’70. Και όλοι αναρωτιούνται πώς οι ελεγκτές του αμερικανικού Δημοσίου δεν είχαν αντιληφθεί τίποτα τόσα χρόνια

Για να δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι τα λεφτά επενδύονται σε όλον τον πλανήτη, ο Μέιντοφ είχε στήσει ένα δαιδαλώδες δίκτυο από επιχειρήσεις–«βιτρίνα» που αναλάμβαναν να ξεπλύνουν τα κέρδη.

Είχε προσελκύσει μια αφοσιωμένη «στρατιά» πελατών, από συνταξιούχους στη Φλόριντα μέχρι διάσημους όπως ο Στίβεν Σπίλμπεργκ και ο Κέβιν Μπέικον. Αποδείχθηκε ότι πλήρωνε τους επενδυτές με χρήματα από νέους πελάτες. Τα θύματά του εκτιμάται ότι έχασαν 20 δισεκατομμύρια δολάρια που είχαν επενδύσει αρχικά και 65 δισεκατομμύρια από αυτά που θα έπρεπε να είχαν κερδίσει.

Με απλά λόγια, ο Μέιντοφ έβρισκε νέους πελάτες-θύματα και τα χρήματα που «επένδυαν» τα έδινε στους παλιούς πελάτες, ως απόδοση κεφαλαίων. Και η «πυραμίδα» όλο και μεγάλωνε…

Σε αντίθεση όμως με άλλα σχήματα «πυραμίδας», που πρόσφεραν μεγάλες αποδόσεις, ο Μέιντοφ, για να μην προκαλεί υποψίες, έδινε ένα 10%-12%.

Το 2008 αποκαλύφθηκε ότι η επιχείρηση παροχής επενδυτικών συμβουλών του ήταν ένα ένα σχήμα Πόντσι, μια απάτη που εξαφάνισε τις περιουσίες πολιτών και κατέστρεψε φιλανθρωπικές οργανώσεις και ιδρύματα. Έγινε τόσο μισητός, που αναγκάστηκε να εμφανίζεται στο δικαστήριο φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο.

Τον Μάρτιο του 2009 δήλωσε ένοχος για απάτη και άλλες κατηγορίες, λέγοντας ότι λυπόταν βαθιά και πως ντρεπόταν. Ο δικαστής Ντένι Τσιν δεν έδειξε έλεος και τον καταδίκασε στο μάξιμουμ της ποινής: 150 έτη φυλάκισης.

Έπειτα από μήνες σε κατ’ όίκον περιορισμό στο 7 εκατομμυρίων δολαρίων ρετιρέ του στο Μανχάταν, οδηγήθηκε στη φυλακή φορώντας χειροπέδες, ενώ οι οργισμένοι πελάτες του χειροκροτούσαν στο δικαστήριο.

«Έκλεψε τους πλούσιους. Έκλεψε τους φτωχούς. Έκλεψε από όσους είναι στο ενδιάμεσο. Δεν είχε αξίες», δήλωσε στο δικαστήριο ο επενδυτής Τομ Φιτζμόρις κατά την ανακοίνωση της ποινής. «Εξαπάτησε τα θύματά του αποσπώντας τους χρήματα ώστε ο ίδιος και η σύζυγός του να ζουν μια απίστευτα πολυτελή ζωή», συμπλήρωσε.

«Ένα πράγμα θέλω να σας πω, κύριε Μαρκόπουλε, και παρακαλώ να γραφτεί στα πρακτικά. Είστε ένας σύγχρονος Έλληνας ήρωας».Ήταν η στιγμή της απόλυτης δικαίωσης. Η στιγμή που η γερουσιαστής Τζάκι Σπέιαρ απευθύνθηκε, μέσα στο αμερικανικό Κογκρέσο, στον Ελληνοαμερικανό Χάρι Μαρκόπουλο, λίγο μετά την κατάθεσή του, για να τον ευχαριστήσει για το γεγονός ότι αποκάλυψε τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή απάτη όλων των εποχών, ύψους τουλάχιστον 60 δισ. δολαρίων!

Ο Χάρι Μαρκόπουλος είχε αφιερώσει σχεδόν μια δεκαετία από τη ζωή του προσπαθώντας να αποδείξει ότι ο Μπέρνι Μέιντοφ (ιδιοκτήτης επενδυτικής εταιρείας ο οποίος έφτασε να γίνει πρόεδρος της αγοράς Nasdaq του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης) είναι ίσως ο μεγαλύτερος απατεώνας στην Ιστορία.

Τον  Μέιντοφ  υποδύθηκε o Ρόμπερτ ντε Νίρο στην τηλεταινία “The Wizard of Lies” (Ο Μάγος του ψεύδους) που προβλήθηκε το 2017.

“Έκανα το καλύτερο που μπορούσα, αλλά δεν καταλαβαίνω.Αυτό που έκανε ξεπερνά τη λογική, ενώ υπάρχει κάτι σαν μια αποσύνδεση μέσα του”, υπογράμμισε ο 73χρονος πρωταγωνιστής, ο οποίος ωστόσο έχει υποδυθεί αρκετούς εγκληματίες κατά τη διάρκεια της μακράς καριέρας του.

“Το μόνο πράγμα για το οποίο είμαι πεπεισμένος είναι ότι δεν είχε ενημερώσει (για το τέχνασμά του), τα παιδιά του, τη γυναίκα του”, την οποία γυναίκα του υποδύεται η Μισέλ Φάιφερ σε αυτή την τηλεταινία.

Σύμφωνα με τον Ντε Νίρο, η Ρουθ Μέιντοφ και τα παιδιά της είχαν πιθανόν υποψίες, όπως και ορισμένοι πελάτες, για τα κολοσσιαία κέρδη που πρόσφερε ο χρηματιστής, αλλά δεν ερεύνησαν περισσότερο, καθώς το χρήμα έρεε σωρηδόν.

Το θέμα  έγινε και  μίνι σειρά “Madoff” του ABC και ταινία του Γούντι ‘Αλεν “Blue Jasmin” (Θλιμμένη Τζάσμιν) που χάρισε ένα ‘Οσκαρ στην Κέιτ Μπλάνσετ για τον ρόλο της γυναίκας του Μέιντοφ τη Ρουθ Μέιντοφ.

Σύμφωνα με παλαιότερα δημοσιεύματα  ο απατεώνας συνέχιζε να κάνει μπίζνες στη φυλακή και μάλιστα φέρεται να μονοπωλούσε  την αγορά ζεστής σοκολάτας στο προαύλιο του σωφρονιστκού καταστήματος.

Αγόραζε όλα τα φακελάκια σοκολάτας Swiss Miss από την τροφοδοσία της ομοσπονδιακής φυλακής στο Μπάτνερ της Βόρειας Καρολίνας και τα μεταπωλούσε  στους συγκρατούμενούς του αποκομίζοντας κέρδη.

Ο Μέιντοφ πέθανε σε ομοσπονδιακή φυλακή και σύμφωνα με το The Associated Press, ο θάνατός του προκλήθηκε από φυσικά αίτια.