Ως μια σημαντική πρωτοβουλία χαρακτήρισε σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης την πραγματοποίηση του Διεθνούς Συνεδρίου για την Κλιματική Αλλαγή που λαμβάνει χώρα στην Κύπρο.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος το πρωί στο 2ο Διεθνές Συνέδριο για την Κλιματική Αλλαγή στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, που πραγματοποιείται στην Πάφο, ο Αναστασιάδης κληθείς να αναφερθεί στη σημασία του Συνεδρίου, είπε ότι πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία «όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά για ολόκληρη την περιοχή.

Είναι το δεύτερο Συνέδριο το οποίο διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Υπουργείου Γεωργίας, αυτή τη φορά. Το πρώτο έγινε με πρωτοβουλία του καθηγητή Κώστα Παπανικόλα, ο οποίος είναι και ο ειδικός μου αντιπρόσωπος για την περιοχή, σε ό,τι αφορά θέματα Κλιματικής Αλλαγής.

Είναι ένα Συνέδριο το οποίο πραγματοποιείται ελάχιστες μέρες πριν από το Παγκόσμιο Συνέδριο για την Κλιματική Αλλαγή, στη Γλασκώβη, μεταξύ 1-3 Νοεμβρίου και, συνεπώς, τα συμπεράσματα και η πρωτοβουλία αναδεικνύουν τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσουν οι περιφέρειες στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών και των εξ αυτής συνεπειών».

Κληθείς να πει κατά πόσο υπήρξε κάτι νεότερο σε σχέση με τον διορισμό απεσταλμένου για το Κυπριακό από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε αρνητικά.

Κληθείς να αναφερθεί στο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με την αύξηση των τιμών των σιτηρών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αντιλαμβάνομαι ότι του θέματος θα επιληφθεί ο Υπουργός Γεωργίας. Είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, όπως καλά γνωρίζετε. Θα δούμε πώς από πλευράς Κυβέρνησης μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες που δημιουργούνται ως αποτέλεσμα των υπερβολικών αυξήσεων».

Σε ομιλία του κατά την έναρξη των εργασιών του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου για την Κλιματική Αλλαγή στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή, που πραγματοποιείται στην επαρχία Πάφου, ο Νίκος Αναστασιάδης επεσήμανε, μεταξύ άλλων, την αθρόα συμμετοχή εκπροσώπων Κυβερνήσεων και διακεκριμένων επιστημόνων διεθνούς εμβέλειας στο Συνέδριο, σημειώνοντας ότι αυτό αποδεικνύει τη συλλογική αποφασιστικότητα που υπάρχει για αντιμετώπιση των συνεπειών της Κλιματικής Αλλαγής.

Πρόσθεσε ότι η περιοχή μας είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στις επιπτώσεις από την Κλιματική Αλλαγή και σημείωσε ότι το 2019 ανέλαβε πρωτοβουλία για την ανάπτυξη ενός Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση αυτών των επιπτώσεων, σε διάφορους τομείς όπως το Περιβάλλον, η Γεωργία, ο Τουρισμός και άλλοι, οι οποίες επιβαρύνουν την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Είπε, ακόμη, ότι του Σχεδίου προΐσταται σε ό,τι αφορά την επιστημονική πτυχή, ο Καθηγητής Κώστας Παπανικόλας, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου και Σύμβουλος και Ειδικός Απεσταλμένος του Προέδρου για την Κλιματική Αλλαγή.

Αναφερόμενος στο Σχέδιο Δράσης, ο Πρόεδρος είπε ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν εργαστεί 13 ομάδες με τη συμμετοχή 240 επιστημόνων από την περιοχή και από διεθνείς οργανισμούς, και κάλεσε τις Κυβερνήσεις των χωρών της περιοχής να συμμετάσχουν στο Σχέδιο και έτσι να αντιμετωπιστούν από κοινού οι συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής.

Πρόσθεσε ότι τους προσεχείς μήνες θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής αλλά και Υπουργική Συνάντηση, με στόχο τη συμμετοχή περισσότερων χωρών στο Σχέδιο Δράσης.

Τόνισε, επίσης, ότι μέσω του Σχεδίου Δράσης θα προωθηθούν δράσεις, μεταξύ άλλων, για τη μείωση των εκπομπών θερμοκηπίου, τη σύσταση μηχανισμών για πιο ανθεκτικές και ανταγωνιστικές οικονομίες μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την παροχή κινήτρων σε επιχειρήσεις και βιομηχανίας για προσαρμογή σε αειφόρες και πράσινες τεχνολογίες και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στους τομείς της πράσινης πολιτικής και ευχήθηκε όπως υπάρξει στήριξη και από την ΕΕ και από διεθνείς οργανισμούς προς τον σκοπό αυτό.

Σημείωσε, εξάλλου, ότι σε εθνικό επίπεδο, η Κύπρος είναι αποφασισμένη να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να επιτύχει τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού.

Υπογράμμισε, τέλος, ότι πέραν των 500 εκ. ευρώ, δηλαδή το 41% του προϋπολογισμού του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την Κύπρο, για τα έτη 2021-2026, αφορούν επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που συμβάλλουν στην πράσινη μετάβαση.