proionta periodoy

Βήμα πρωτοπορίας για την εξάλειψη των ταμπού γύρω από την έμμηνο ρύση έκανε η Σκωτία, ξεκινώντας να διανέμει τα βασικά προϊόντα υγιεινής που σχετίζονται με την περίοδο δωρεάν για όλο τον γυναικείο πληθυσμό.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που βρίσκεται υπό συζήτηση ήδη από το 2016, και φέτος εφαρμόζεται και με τη βούλα, δίνοντας εντολή στις τοπικές αρχές να επιτρέπουν στις γυναίκες να προμηθεύονται ταμπόν και σερβιέτες από τα καταστήματα λιανικής, εντελώς δωρεάν και ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης.

Το συγκεκριμένο μέτρο αποτελεί μια εξαιρετική κίνηση του Κράτους Πρόνοιας της χώρας της Βόρειας Ευρώπης, καθώς μέλλει να αμβλύνει το χάσμα των κοινωνικών ανισοτήτων και να χαρίσει οριζόντια πρόσβαση στα βασικά αγαθά για το σύνολο των πολιτών του.

Ανέχεια περιόδου: ένα άγνωστο κοινωνικό πρόβλημα

Βασικό μέρος του προβλήματος που οδήγησε στην λήψη μιας τέτοιας απόφασης, ήταν ότι, όχι μόνο τα προϊόντα περιόδου δε θεωρούνταν στοιχειώδη είδη ανάγκης από κανέναν επίσημο θεσμό, αλλά και το ότι οι τιμές τους ήταν δυσανάλογα υψηλές ως προς την αναγκαιότητά τους.

Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα του οργανισμού Young Scot, ένα 10% των κοριτσιών στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν διαθέτει καν τους ελάχιστους οικονομικούς πόρους ώστε να  προμηθεύεται τα απαραίτητα για την περίοδο προϊόντα, μ’ ένα 15% να δηλώνει πως «απλώς» δυσκολεύεται, κι ένα 19% να έχει προβεί σε οικονομικότερες και ποιοτικά κατώτερες επιλογές προκειμένου να αντεπεξέλθει.

Πέρα από το οικονομικό σκέλος του ζητήματος, το νομοσχέδιο για τη δωρεάν διανομή στοχεύει και στο να θεραπεύσει τις προκαταλήψεις και την ντροπή που συνοδεύει τα κορίτσια λόγω της περιόδου τους, καθώς ένα σοκαριστικό ποσοστό της τάξεως του 71% των νεαρών γυναικών της ίδιας χώρας, αισθάνεται άβολα όταν αναγκάζεται να αγοράσει προϊόντα περιόδου.

Παρά τα αποθαρρυντικά αυτά στατιστικά στοιχεία, η εφαρμογή του νέου αυτού σχεδιασμού στην επικράεια της Σκωτίας αναμένεται να βάλει γερά θεμέλια για τη σταδιακή επίλυση του προβλήματος, καθώς βλέπουμε σιγά-σιγά και άλλες χώρες να ακολουθούν το παράδειγμά, με την πλήρη διαγραφή ή έστω μείωση του Φ.Π.Α στα ταμπόν και τις σερβιέτες.

Ο λόγος για τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, την Αυστραλία αλλά και κάποιες χώρες-έκπληξη, όπως η Κένυα η Ινδία, η Μαλαισία, η Ουγκάντα και άλλες χώρες της Ασίας και της Αφρικής, που παρόλο που δε φημίζονται για τις πρωτιές τους όσον αφορά τη θέση της γυναίκας, αποφάσισαν να κάνουν, έστω και ελάχιστα, τη ζωή τους λιγότερο οδυνηρή.

Ντορίνα Παπαγεωργίου